Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Το μήνυμα Τσίπρα και τα αριστερά «όχι» στη συμφωνία

Τετράμηνη ανακωχή, παράλληλη με την «ευρωπαϊκή εκεχειρία», δείχνουν όλοι οι οιωνοί στο ταραγμένο πολιτικό στερέωμα της αριστεράς – μια ανακωχή, όμως, με διαρκή επιφυλακή και με όλες τις δυνάμεις επί ποδός.
Η ρελάνς του Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ και η ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επί της απόφασης του Eurogroup έβαλε φρένο στα δημόσια πυρά και τις αντιδράσεις για τον «έντιμο συμβιβασμό». Το κλίμα όμως παραμένει εύφλεκτο, πόσο μάλλον αφού ακόμη είναι άγνωστο εάν η συμφωνία θα έλθει τελικά προς ψήφιση ή όχι από την Βουλή.
Τα οκτώ «όχι» και λευκά που μετρήθηκαν στην άτυπη ψηφοφορία, μαζί με τις αρκετές απουσίες, αφήνουν ...ανοιχτά ερωτήματα, καίτοι ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να ζητήσει καθαρές θέσεις.
«Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θέλω να το πει εδώ», είπε χθες το βράδυ αιφνιδιάζοντας το εσωκομματικό ακροατήριο και οι πληροφορίες από το Μαξίμου λένε πως θα επιμείνει και θα κλιμακώσει την ίδια γραμμή: Θα ζητήσει από άπαντες να αναλάβουν δημοσίως τις ευθύνες τους και να ξεκαθαρίσουν σε ποια πλευρά βρίσκονται.
Η στάση αυτή κάνει ακόμη πιο δύσκολη οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε ενδεχόμενη ψηφοφορία επί της συμφωνίας στη Βουλή, ενώ και οι περισσότερες τοποθετήσεις – παρά τα ερωτήματα και τις ενστάσεις – στην χθεσινή 12ωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δείχνουν ότι υιοθετείται στάση αναμονής και κατευνασμού.
«Διαπραγματευθήκαμε, τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε», ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που ακούστηκαν κι ίσως αυτή αποτυπώνει και το βασικό μήνυμα απ’ όλες, και προς όλες, τις πλευρές: Η συμφωνία έκλεισε ως «συμφωνία ανάγκης» και ενώπιον «παγίδας θανάτου» και η επιτυχία της ή μη θα κριθεί στην πράξη και στην εξάντληση της ευελιξίας της.
Στην ίδια κατεύθυνση έδειξε, παρά τις κόκκινες γραμμές που εμμέσως έθεσε, και η τοποθέτηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες είπε πως όλα θα κριθούν από τον τρόπο που θα ασκηθεί η εξουσία και ότι το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο επόμενο τετράμηνο.
Πάντως, στελέχη της αριστερής πτέρυγας φέρονται να εισηγούνται να μην πάει η παράταση της δανειακής σύμβασης προς ψήφιση στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δεσμεύσει τους βουλευτές. 
Κατά της ψήφισης στη Βουλή τάχθηκαν στη συνεδρίαση, με άλλη επιχειρηματολογία,  και η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου και Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ ανάλογες εισηγήσεις έχει δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας και από συνεργάτες του. Βασικό τους επιχείρημα είναι πως μια τέτοια συζήτηση στη Βουλή θα διευκολύνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που επιδιώκουν να εξαναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να «παραδεχτεί» ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι η παράταση συνιστά ουσιαστικά αποδοχή του Μνημονίου και των όρων του.
Μετά από σχεδόν 12 ώρες συνεδρίασης, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε τελικά αργά το βράδυ σε μια ενδεικτική ψηφοφορία διά ανατάσεως της χειρός τη συμφωνία στο Eurogroup.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: