Με 233 ψήφους υπέρ, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξελέγη νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στηριζόμενoς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στήριξαν τη δική τους υποψηφιότητα: τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή πήραν μέρος 295 βουλευτές, με τον Νίκο Αλιβιζάτο να λαμβάνει 30 ψήφους. «Παρών»δήλωσαν 32 βουλευτές.
Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Ν.Δ. - είχε... προηγηθεί ανακοίνωσή του με την οποία εξηγούσε γιατί δεν θα ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο), ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης (του ΣΥΡΙΖΑ - ήταν ασθενής), η Ιωάννα Γαϊτάνη (ΣΥΡΙΖΑ - διαφώνησε με την επιλογή του κ. Παυλόπουλου), καθώς και οι βουλευτές της Ν.Δ. Αλέκος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης, οι οποίοι ήταν στο εξωτερικό αλλά δήλωσαν πως θα ψήφιζαν τον Προκόπη Παυλόπουλο
Προβόπουλος εναντίον Αλιβιζάτου
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τέθηκε «αντίπαλος» με τον προσωπικό του φίλο, επίσης καθηγητή στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού, Νίκο Αλιβιζάτο, τον οποίο πρότειναν για την Προεδρία της Δημοκρατίας το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παυλόπουλος εκλέχθηκε με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έγινε ο έβδομος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται πως οι έδρες των κομμάτων είναι: ΣΥΡΙΖΑ (149), Ν.Δ. (76), ΑΝ.ΕΛΛ. (13), το Ποτάμι (17), ΠΑΣΟΚ (13), ΚΚΕ (15 έδρες) και Χρυσή Αυγή (17 έδρες).
Βάσει του Κανονισμού της Βουλής δεν προηγήθηκε συζήτηση.
Η πρόταση του πρωθυπουργού
Με τις φράσεις «προτείνω στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να ψηφίσει αύριο Τετάρτη (σ.σ.: σήμερα) για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο» και «ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να είναι ο Πρόεδρος που με το κύρος, τη δημοκρατική του συνείδηση και το υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά τον λαό και τη χώρα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία» ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου επιζητούσε τη μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική συμφωνία, η οποία και θα αποτυπώνει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συσπείρωση εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
«Δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα αριστερός Πρόεδρος, σήμερα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία, όμως η Αριστερά θα έλεγα σε όλη την ιστορία της, αλλά κυρίως στις πιο κρίσιμες στιγμές, δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην Ιστορία, η δύναμή της ήταν ότι δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της αλλά διεκδικούσε την έμπνευση και τη φυσική καθοδήγηση του λαού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου