Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μετά την 1η Ιουλίου τα δύσκολα

Ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας σε φοροδιαφυγή, δημόσιο τομέα και διαφθορά θα πρέπει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών μετά το πέρας της τετράμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης, ήτοι από 1η Ιουλίου 2015.
Η συζήτηση για το περιεχόμενο του «οικονομικού άθλου» θα ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας, μαζί με τις διαβουλεύσεις που θα έχει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές για το θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Αθήνας και των δεσμεύσεων που θα επωμιστεί η χώρα.
Για την ώρα αυτό που «καίει» τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι οι... μεγάλες υποχρεώσεις που έχει ο προϋπολογισμός το επόμενο διάστημα. Μόνο οι δανειακές ανάγκες τον Μάρτιο φτάνουν τα 2,59 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,416 δισ. ευρώ αποτελούν δάνεια προς το ΔΝΤ και 800 εκατ. ευρώ τόκους. Τα υπόλοιπα 279 εκατ. ευρώ αφορούν πληρωμές για ομόλογα που έμειναν εκτός «κουρέματος».
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας με τις μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες, μόλις 620 εκατ. ευρώ, και ακολουθεί ο Μάιος με πληρωμές 1 δισ. ευρώ. Μήνες-φωτιά για τον προϋπολογισμό είναι οι καλοκαιρινοί, που συνιστούν ένα πραγματικό «τρίγωνο του διαβόλου»: Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ωριμάζουν τίτλοι, οι οποίοι -μαζί με τους τόκους- ανέρχονται σε 2,62, 5,12 και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Ο φορολογικός... γρίφος
Στο φορολογικό πεδίο και συγκεκριμένα στα μέτρα που θα απαιτηθούν προκειμένου να καλυφθεί το σταθερά διογκούμενο δημοσιονομικό κενό θα κριθεί το μεγάλο στοίχημα που βάζει η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι τα όποια μέτρα ληφθούν για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση, ενώ αποδέχεται τη μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και την αναθεώρηση και τον έλεγχο των δαπανών σε «κάθε τομέα» των δημόσιων δαπανών (μισθολόγιο, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό κ.λπ.).
Στο επίμαχο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, αλλά οι όποιες κινήσεις στην κατεύθυνση αύξησης του κατώτατου μισθού στο μέλλον, θα γίνουν σε συνεννόηση με τους δανειστές.
Στο φορολογικό μέτωπο, δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει το καθεστώς του ΦΠΑ, ως προς τη διοίκηση και την επιβολή του φόρου, να διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, να εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές.
Για το μείζον θέμα του ΕΝΦΙΑ, η απάντηση δεν ήταν ξεκάθαρη ως προς την κατάργησή του από φέτος. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, ενώ χαρακτήρισε παντελώς άδικο τον φόρο, επισήμανε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμη.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: