Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα αλλάζει πορεία


Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα με σταθερά και αποφασιστικά βήματα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση για την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας - γέφυρας να παρουσιάσει αύριο τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση απέτρεψε την εφαρμογή των υφεσιακών μέτρων για τις συντάξεις και τους φόρους, για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά μέσω του e-mail Χαρδούβελη. Με τη συμφωνία τελειώνει ο ρόλος της τρόικας... ενώ ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή των δεσμεύσεων σχετικά με τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα, που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
Η Ελλάδα έδωσε μια μάχη όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά για ολόκλήρη την Ευρώπη και την προοπτική της. Για πρώτη φορά η Γερμανία βρέθηκε απομονωμένη, συμπλέοντας μόνο με τις δεξιές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η Κομισιόν και οι υπόλοιπες χώρες πήραν αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή του Σόιμπλε. Καθοριστική στην κατεύθυνση αυτή ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Γάλλο προέδρο Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντζι και τον Αυστριακό καγκελάριο Φάινμαν, οι οποίοι μαζί με την Κύπρο στήριξαν τις ελληνικές θέσεις.
"Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού. Του σεβασμού στους κανόνες της Ε.Ε. και του σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη - μέλη". Με αυτά τα λόγια πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, έδωσε το στίγμα της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης μπροστά στις ιστορικές στιγμές για το μέλλον της Ευρώπης.
Η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να πέσει στην παγίδα που επιχείρησε να στήσει στη χώρα μας ο Σόιμπλε με στόχο να την ταπεινώσει επειδή αποτελεί εναλλακτικό παράδειγμα στην Ευρώπη απέναντι στην πολιτική της λιτότητας και την τιμωρητική πολιτική που επιβάλλουν οι σκληροί του Βερολίνου σε συνεργασία με τις πιο ακραίες δυνάμεις της Ευρωδεξιάς.
Η σκληρή διαπραγμάτευση για την επίτευξη της νέας συμφωνίας με τους εταίρους έχει δρόμο μπροστά της. Με τη στήριξη του λαού έγινε με επιτυχία το πρώτο αποφασιστικό βήμα. Η Ελλάδα γίνεται κυρίαρχη χώρα.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: