Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σόιμπλε ξύνει τα νύχια του στην γκλίτσα του τσοπάνη



Για νιοστή φορά τα στήνει… ο Σόιμπλε στο αίτημα της Ελλάδας για παράταση… Η Ελλάδα ζήτησε την επέκταση του «master financial assistance facility agreement» από την ευρωζώνη κατά έξι μήνες, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Στην πρόταση, μάλιστα του Βαρουφάκη η οποία επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα, αντικαθίσταται η φράση «extend of loan agreement» (παράταση της δανειακής σύμβασης) με την εξής πρόταση: «Extend of master financial assistance facility of Greece» (παράταση Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης)».

Ο Χερ Σόιμπλε ψάχνεται να φέρει την ρήξη με το ΟΧΙ... Αλλά τελικά έφερε την βουτιά στον δείκτη της Φρανκφούρτης… Του το λένε και του το ξαναλένε ότι η  εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Αυτός όμως δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Δεν θέλει ούτε να βλέπει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης ότι περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως ακριβώς προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Από την πλευρά της πάντως  η Κομισιόν δια του εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , χαιρέτησε το αίτημα επέκτασης του προγράμματος από την Ελλάδα. «Ο Πρόεδρος Γιούνκερ θεωρεί θετικό σήμα την επιστολή η οποία, κατά την εκτίμηση του, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό προς όφελος της οικονομικής σταθερότητας στο ευρώ. Η λεπτομερής εξέταση της επιστολής και η απάντηση είναι τώρα θέμα του Γιούρογκρουπ».

Την ίδια ώρα  κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίαζαν την αντίδραση του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά στις 16.00, παραπέμποντας στη συνεδρίαση του EWG.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν με νόημα ότι δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται και επεσήμαναν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο επίπεδο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

τοποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια: