Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Σε νέα φάση το γαλάζιο ψυχόδραμα

Τετράμηνη παράταση - μορατόριουμ, όπως και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωζώνη, ή άμεση εκκαθάριση του εσωκομματικού τοπίου είναι το δίλημμα της στενής ομάδας του Αντώνη Σαμαρά στην προσπάθειά του να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ.

Μπορεί η εσωκομματική ένταση να υποχώρησε λόγω των δραματικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, όμως το ψυχόδραμα της Ν.Δ. εισέρχεται σε νέα φάση, εξαιτίας ...των νέων συνθηκών που διαμορφώνει η συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup.

Σε μια εβδομάδα οι φυλές των δελφίνων και των αμφισβητιών του Σαμαρά θα ανοίξουν τα χαρτιά τους σε πρώτη φάση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνεδρίαση του πιο μαζικού οργάνου του κόμματος, της Πολιτικής Επιτροπής.

Ο Σαμαράς στον σχεδιασμό του έχει τη φυγή προς τα εμπρός και το να αφήσει χωρίς διαδικαστικά όπλα τους αμφισβητίες του, καθώς θεωρεί ότι αυτήν τη στιγμή είναι δικαιωμένος, ενώ έχει και τη στήριξη – όπως λένε στο περιβάλλον του – και του Κώστα Καραμανλή προκειμένου να μη διαταραχθεί η ενότητα του κόμματος.

Ο Σαμαράς δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την ηγεσία, θεωρώντας ότι εντός του έτους θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις που θα υποχρεώσουν τον Τσίπρα να πάει σε εκλογές, αφού το επιτελείο του εκτιμά πως δεν θα καταφέρει να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους τον Ιούνιο και θα καταρρεύσει, χωρίς να αποκλείεται το πρόβλημα να έλθει νωρίτερα, τον Απρίλιο.

Ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να συγκαλέσει Συνέδριο άμεσα, το πολύ σε δύο μήνες, για να επιλυθούν τυχόν ιδεολογικές διαφορές και να αποσαφηνιστεί το πολιτικό στίγμα της Ν.Δ. Όμως το δίμηνο μέχρι τον Απρίλιο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, και με τη χρηματοδότηση της χώρας να είναι στον αέρα, δημιουργούν σκέψεις να πάει πιο αργά το Συνέδριο.

Από τη βάση

Πάντως, κορυφαίος συνεργάτης του Σαμαρά τού εισηγήθηκε να σηκώσει το γάντι εάν τεθεί θέμα ηγεσίας από οποιονδήποτε και να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία επαναβεβαίωσης της ηγεσίας του, με εκλογή από τη βάση, αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Δεν αποκλείεται να κινηθεί ο ίδιος ο Σαμαράς, χωρίς να τεθεί το θέμα.

Όμως η αντίδραση του Καραμανλή δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς μια τέτοια κίνηση είναι πιθανόν να θεωρηθεί εχθρική και να τον οδηγήσει στην απόφαση να στηριχθεί άλλο στέλεχος με τη συναίνεση όλων ως μεταβατικός πρόεδρος. Το γεγονός ότι αποφάσισε να συγκαλέσει, τρεις μέρες μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την Πολιτική Επιτροπή του δίνει το πλεονέκτημα να περάσει απόφαση και για έκτακτο Συνέδριο και για διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος, λέει έμπειρο κομματικό στέλεχος.

Ατού του Σαμαρά, λένε οι σαμαροφύλακες, είναι ότι η λίστα Βαρουφάκη δεν απέχει από τις θέσεις της Ν.Δ. και πως οι «θεσμοί» επιβεβαίωσαν ότι παρατείνεται το μνημόνιο και δικαίωσαν την εκτίμηση της Ν.Δ. ότι ο Τσίπρας έλεγε ψέματα, διαφορετικά η χώρα θα χρεοκοπούσε. Οι εκτιμήσεις των στενών συνεργατών του προέδρου του κόμματος είναι ότι δεν υπάρχει δυναμική άμεσης αμφισβήτησής του αφού οι ενδιαφερόμενοι δεν φαίνεται να διαθέτουν ερείσματα είτε στο κόμμα είτε στη βάση και πολύ περισσότερο στην κοινωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε μη δημοσιοποιημένες έρευνες που έγιναν, η παραμονή του Σαμαρά αυτήν τη στιγμή φαίνεται μονόδρομος καθώς κανείς δελφίνος δεν συγκεντρώνει σημαντικές προτιμήσεις ούτε διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όμως το πρόβλημα του τέως πρωθυπουργού είναι η έλλειψη προοπτικής, το ότι δεν δίνει δηλαδή αίσθηση εξουσίας και δεν συσπειρώνει ψηφοφόρους.

Αυτό που δίνει ο Σαμαράς είναι η ασφάλεια εάν γίνει η «στραβή», λένε στελέχη του κόμματος, αλλά του λείπουν η «φρεσκάδα» και η αισιοδοξία. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία ζητώντας από τον Σαμαρά να τον στηρίξει, όπως έκανε εκείνος στην προηγούμενη εκλογή, διασφαλίζοντας τους ανθρώπους του και τον ίδιο, αλλά η σχέση τους αυτήν τη στιγμή είναι διαταραγμένη.

Όμως το θέμα που θέτουν πολλά στελέχη είναι το ζήτημα της ηλικίας, καθώς ο Τσίπρας είναι σαραντάρης και ο Αβραμόπουλος εξηντάρης.

Ανήσυχος

Ο Σαμαράς θεωρεί ότι ουδείς μπορεί να τον αμφισβητήσει πραγματικά, αλλά είναι ανήσυχος διαπιστώνοντας ότι ο Καραμανλής δεν επιθυμεί μεν αυτήν τη στιγμή να τεθεί θέμα ηγεσίας, αλλά είναι σαφές ότι δίνει πράσινο φως για αμφισβήτηση της πολιτικής γραμμής που ακολούθησε η ηγετική ομάδα.

Σε αυτήν τη φάση το ζήτημα που θα θέτουν οι ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία θα είναι το θέμα της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος προκείμενου αφενός να φθείρουν περαιτέρω τον Σαμαρά και την ηγετική του ομάδα και αφετέρου να καταστήσουν ξένο σώμα τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι φωνές και βουλευτών που ζητούν να υπάρξει σε βάθος συζήτηση για την εκλογική αποτυχία, με ορισμένα στελέχη να υποστηρίζουν ότι πρέπει να τεθεί θέμα απομάκρυνσης της στενής ηγετικής ομάδας και πιο δημοκρατικών διαδικασιών στη λειτουργία του κόμματος.

Ηγετικά στελέχη της Ν.Δ., όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, γίνονται αποδέκτες της αγωνίας των βουλευτών, ενώ δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η εμφάνιση του πρώην πρόεδρου της Βουλής και η σύγκρουση με την κυβέρνηση για τη λίστα Βαρουφάκη και το μνημόνιο.

«Η εκλογική μάχη για τη Ν.Δ. χάθηκε στην πραγματικότητα μετά τις ευρωεκλογές» λένε πολλοί παράγοντες του κόμματος με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία και αναφέρουν ότι η Ν.Δ. κινδυνεύει να μπει σε βαθιά κρίση, από την οποία θα αργήσει να βγει εάν δεν γίνουν άμεσα κινήσεις.

Η Μπακογιάννη ετοιμάζει τον δεύτερο γύρο του δείπνου με τους 14 συνδαιτυμόνες – και όχι μόνο – που είχε συγκαλέσει η Μαριέττα Γιαννάκου, αλλά η συμμετοχή θα είναι μικρότερη, λόγω και των συστάσεων Καραμανλή σε πολλούς να απέχουν από κινήσεις που δημιουργούν ζήτημα ενότητας.


topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: