Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Τα μεταμεσονύκτια μηνύματα του Γιάνη Βαρουφάκη στο twitter

«Φωτιά» πήρε αργά το βράδυ του Σαββάτου το Twitter του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ξεκίνησε συζητήσεις για την πορεία της ελληνικής διαπραγμάτευσης, απαντώντας σε tweets δημοσιογράφων από διεθνή ΜΜΕ αλλά και σε πολίτες που του ζητούσαν λεπτομέρειες για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.


  Δεν είχαν περάσει... παρά μόνον τρεις ώρες από τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών είχε κάνει δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής αναφορικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που προωθείται στις Βρυξέλλες και ήδη το Twitter του είχε πάρει φωτιά. Το δημοφιλές site Business Insider ήταν εκείνο που προσπάθησε να προκαλέσει τον Γ. Βαρουφάκη, επικαλούμενο φήμες ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, ο ίδιος κινήθηκε απειλητικά εναντίον του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών σε ήπιο αλλά ειρωνικό ύφος: «@BusinessInsider Έχω άσχημα νέα για σένα: Η αναφορά σου είναι ψεύτικη. Δεν υπήρξε ποτέ μια τέτοια στιγμή ανάμεσα στον Γερούν και σε μένα. Με συγχωρείς που σε απογοητεύω.»

Όμως ο Γ. Βαρουφάκης δεν σταμάτησε εκεί. Την «τιμητική» της είχε στα σχόλιά του και η γερμανική εφημερίδα «Bild», η οποία τις τελευταίες ημέρες είχε καταφερθεί εναντίον της Ελλάδας με πληθώρα άρθρων. «Κάποιος πρέπει να πιστέψει τέτοιου είδους ιστορίες της Bild (για εμάς τους Έλληνες) ακόμη και με κίνδυνο της ζωής του».
 
Twitter-ικοί «διαξιφισμοί» με τον Πολ Μέισον
Η νύχτα φαινόταν μακριά για τον υπουργό Οικονομικών, αφού άρχισε να ψαχουλεύει στην αρθρογραφία των τελευταίων ωρών, αναδημοσιεύοντας μέσω retweet διάφορα κείμενα και αναλύσεις για το ελληνικό ζήτημα, όπως για παράδειγμα του James Galbraith και του Foreign Policy. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που έδωσε σε όσα είχε «τουιτάρει» νωρίτερα ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον.
Ο Μέισον είχε γράψει ότι «ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα πρόκειται να αναθεωρηθεί (προς τα κάτω). Μέχρι στιγμής, αυτή είναι η επιστολή του Βαρουφάκη και όχι η γερμανική θέση». Η απάντηση του Έλληνα υπουργού ήρθε αμέσως: «@paulmasonnews Η μοναδική θέση που μετρά είναι η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup. Σημειώνει ότι για το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα αντικατοπτρίζει τις παρούσες συνθήκες».
   
Και ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε με δεύτερο tweet προς το Βρετανό δημοσιογράφο: «@paulmassonnews Όσο για τα επόμενα χρόνια αναφέρεται σε ‘πρέποντα πρωτογενή πλεονάσματα’ – μια εποικοδομητική ασάφεια που επιτρέπει τη δημιουργία λογικών στόχων».

Ωστόσο, ο Γ. Βαρουφάκης τα είπε και με απλούς πολίτες. Ιδού ένα παράδειγμα.
  left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: