Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί ο Τσίπρας έκανε την «έκπληξη» με Προκόπη Παυλόπουλο


Διπλό άνοιγμα, προς την κεντροδεξιά του Κώστα Καραμανλή και προς τις... Βρυξέλλες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σηματοδοτεί η «έκπληξη» Τσίπρα και η επιλογή Παυλόπουλου ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι πληροφορίες, τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες, λένε ότι ο κ. Αβραμόπουλος είχε λάβει αρκούντως ισχυρές διαβεβαιώσεις πως θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είχε υπάρξει μάλιστα και επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες.
Ωστόσο, η τελική κίνηση Τσίπρα δεν είναι άσχετη με το θερμό διαπραγματευτικό σκηνικό των τελευταίων 24ώρων στην Ευρώπη και είχε διπλή στόχευση: Αφ' ενός να σταλεί ένα μήνυμα «συμμαχίας» προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ώρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί στο παρασκήνιο προς εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην ελληνική κρίση, και αφ’ ετέρου, στο εσωτερικό πεδίο, να «διεμβολίσει» τον χώρο της συντηρητικής παράταξης με μια επιλογή ξεκάθαρα «καραμανλική».
Ο βασικός παράγοντας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που ακύρωσε την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, ήταν η πολύ κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη και οι «γέφυρες» που έχουν ανοίξει ανάμεσα στην Αθήνα και την Κομισιόν. Ο κ. Γιούνκερ είχε, εξ αρχής, εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την αλλαγή επιτρόπου και, σε καμία περίπτωση, δεν ήθελε να δοθεί το «βαρύ» χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων σε αριστερό επίτροπο. Επίσης, δεν επιθυμούσε καθόλου να διαταραχθεί και η ισορροπία στο Κολέγιο των Επιτρόπων, το οποίο σήμερα αριθμεί 14 Χριστιανιοδημοκράτες και 14 Σοσιαλδημοκράτες.
Διαβάστε επίσης:
Προκόπης Παυλόπουλος: Κοινός αγώνας για να βγούμε από το τέλμα [ΒΙΝΤΕΟ]

Τον δικό τους ρόλο ρόλο στην τελική απόφασή του πρωθυπουργού έπαιξαν και οι έντονες αντιρρήσεις που είχε εκφράσει για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα – αντιρρήσεις, οι οποίες συνέβαλαν και στην ακύρωση του διαγγέλματος το βράδυ της Κυριακής. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει από μακρόν καλή σχέση με τον κ. Παυλόπουλο, σε πολιτικό επίπεδο δε τα βασικά του επιχειρήματα ήταν πως εάν ο Πρόεδρος προέρχεται από την κεντροδεξιά δεν θα πρέπει να έχει υπηρετήσει σε «μνημονιακές κυβερνήσεις». Φέρεται, μάλιστα, να προέβαλε και το γεγονός πως ο κ. Παυλόπουλος, παρ’ ότι είχε υπερψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο, εξέφραζε δημοσίως τις αντιρρήσεις του και είχε επανειλημμένα αρθρογραφήσει υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα πολλών μέτρων που περιλάμβανε.
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική στόχευση, ενδεικτικές για τον «διεμβολισμό» της Νέας Δημοκρατίας είναι οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών από τα δύο στρατόπεδα του κόμματος – των «καραμανλικών» και των «σαμαρικών».
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος έκανε λόγο, στο twitter για «προσπάθεια απομόνωσης» του Σαμαρά:
«Σε πολιτική συνεννόηση Τσίπρα - Καραμανλή αποδίδουν οι περισσότεροι αναλυτές την προεδροποίηση Παυλόπουλου», έγραψε προσθέτοντας: «Πάνος Καμμένος, Προκόπης Παυλόπουλος, ποιον άλλον θα διορίσει ο Τσίπρας στην προσπάθεια να απομονώσει τον Σαμαρά;»
Στον αντίποδα, ο Νικήτας Κακλαμάνης έκανε ενθουσιώδη ανάρτηση: «Φίλε Προκόπη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χαμογελάει από ψηλά. Θεός και λαός μαζί σου. Καλή εκλογή. Γράψε ιστορία!»
Εξίσου ενθουσιασμένος και ο Ευάγγελος Αντώναρος έγραψε: «Με μεγάλη συγκίνηση έσφιξα στην αγκαλιά μου και ευχήθηκα κάθε επιτυχία στον μελλοντικό Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, φίλο για 40 χρόνια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική επιλογή Τσίπρα ήταν εν γνώσει του Κώστα Καραμανλή και, κατά ορισμένες πηγές, είχε υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πολιτικών.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: