Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Οι προτεραιότητες, οι δεσμεύσεις και οι πρωτοβουλίες της νέας προέδρου της Βουλής


Σε 5+1 άξονες κινήθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Προέδρου της Βουλής.  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην παρθενική της ομιλία από τη θέση της Προέδρου της Βουλής έθεσε στις προτεραιότητες της, τις αρχές και τους κανόνες της καλής νομοθέτησης, την παρουσία του Πρωθυπουργού και των υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την αναβάθμιση του ρόλου των βουλευτών. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Βουλή θα πάψει να είναι πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο ποινικών υποθέσεων.

Στις δεσμεύσεις της περιλαμβάνονται ακόμη η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και η πρωτοβουλία για τη διαγραφή του χρέους.  
Αμέσως μετά τη θριαμβευτική εκλογής της με ρεκόρ ψήφων, η κ. Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της κάνοντας λόγο για ...την πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή. «H σημερινή Βουλή, η πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή, καλείται να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες και δεν υποτάσσονται σε συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτεραιότητες της νέας Πρόεδρου της Βουλής είναι:

- η παρουσία των κυβερνητικών στελεχών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
- η αρχή της καλής νομοθέτησης, ώστε να μπει τέλος στο φαινόμενο των άσχετων τροπολογιών και της κατάχρησης του κατεπείγοντος.
- η αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή.
- η ανάσυρση από τα συρτάρια της Βουλής των ποινικών δικογραφιών.
-η ενίσχυση της Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
-η πρωτοβουλία για τη διαγραφή του χρέους.

Η ομιλία της Ζ. Κωνσταντοπούλου διεκόπη πολλές φορές από χειροκροτήματα, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και ο Αλ. Τσίπρας χειροκρότησε όταν η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βουλής μετέφερε τη βεβαιότητά της πως πρώτος ο πρωθυπουργός θα προσέρχεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα ακολουθήσουν και οι υπουργοί.

Οι βουλευτές υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την δέσμευση της νέας προέδρου ότι «δεν θα γίνουν δεκτές άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων» και ότι «αυτή η Βουλή θα εφαρμόσει τις αρχές της καλής νομοθέτησης».

Όσον αφορά τις ποινικές δικογραφίες που έχουν «ξεμείνει» στη Βουλή η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι η Βουλή «δεν μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και ως νεκροταφείο ποινικών υποθέσεων» και δεσμεύθηκε για «ανάσυρση υποθέσεων που βρίσκονται στα συρτάρια», ώστε «να δοθεί ένα τέλος – όπως είπε - στην ονειδιστική κατάσταση προνομιακής μεταχείρισης που έχει πλήξει βαριά το κύρος της Βουλής». Προανήγγειλε, μάλιστα, αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής προς αυτή την κατεύθυνση.

Για την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων,  η κ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι η επιτροπή «θα συγκροτηθεί τάχιστα και θα αναβαθμιστεί προκειμένου να φέρει πέραν τις εθνικό καθήκον» και δεσμεύθηκε προσωπικά «θα αναλάβω και προσωπικά όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε αυτό το χρέος που επιβιώνει πάνω από 70 χρόνια να αποπληρωθεί».           

Επιπλέον, άσκησε κριτική στη χθεσινή δήλωση Σόιμπλε ότι κάθε χώρα κοιτάζει τα του οίκου της, λέγοντας πως είναι «άστοχη και αβάσιμη». Αποτελεί «υποχρέωση και των ευρωπαϊκών κρατών να συμπράξουν για να καθαρίσουν τα του κοινού ευρωπαϊκού μας οίκου», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.

Ακόμη, είπε ότι θα εργαστεί για την «προώθηση των ελληνικών διεκδικήσεων για την διαγραφή του μεγαλύτερου χρέους και την ανακούφιση από την ανθρωπιστική κρίση».

Σχετικά με το ρόλο των βουλευτών είπε ότι πρέπει να είναι «ενεργοί και κοινωνοί»  και τους κάλεσε «να αποτελέσει κοινή μας δέσμευση η καθολική συμμετοχή, να είναι το υπόδειγμα μίας Βουλής ζώσας και δρώσας». Τόνισε πως οι βουλευτές πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι στην Εξεταστική Επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ οι Βουλευτές – μέλη της δεν είχαν ούτε χώρο για συνεδρίαση, ούτε χώρο φύλαξης των εγγράφων, ενώ οι συνεργάτες τους τους ανέμεναν στους διαδρόμους». «Προτεραιότητα θα είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε όλοι να μπορούν να μελετούν τα νομοσχέδια», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό θα αποτελέσει κριτήριο για την κατανομή των χώρων του Κοινοβουλίου.

Αναφορικά με το κανάλι της Βουλής, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει «συστηματοποίηση της επίσημης ενημέρωσης και διεύρυνση των διαπιστεύσεων». Υπογράμμισε επίσης ότι θα υπάρξει «επανασύνδεση με την παιδεία, τον πολιτισμό και τη νέα γενιά» με αξιοποίηση του Ιδρύματος της Βουλής, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στους 100.000 νέους ψηφοφόρους που αποκλείσθηκαν από τις εκλογές, λέγοντας ότι αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Τέλος, για τους εργαζόμενους της Βουλής είπε ότι «δεν πρέπει να είναι τα εξιλαστήρια θύματα καμίας εξουσίας» και δικαιούνται να εργάζονται σε συνθήκες αξιοκρατίας, διαφάνειας και σεβασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: