Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Αυστηρή και αδιάλλακτη η ρητορική του Βερολίνου


Σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα κρατάει το Βερολίνο, που επιμένει στη ρητορική της αδιαλλαξίας λέγοντας «όχι» σε όλα τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «δεν θα θα δεχτούμε μονομερείς ενέργειες στο πρόγραμμα».
Στο ίδιο πλαίσιο η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι... δεν υπάρχει περίπτωση κατάργησης της τρόικας. «Υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους μηχανισμούς στήριξης και για να γίνει αναθεώρηση των συμφωνιών πρέπει να προηγηθεί επικύρωση των κοινοβουλίων», είπε χαρακτηριστικά η Μαριάνε Κοτέ.
Πυρετός διεργασιών στις Βρυξέλλες
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα συναντηθεί αύριο στις εννιάμισι το πρωί με τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει προκαλέσει έντονες παρασκηνιακές κινήσεις.
Ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε την Κυριακή στο Παρίσι άτυπη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε και το σοσιαλοδημοκρατικό δίδυμο, τον υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Εξωτερικών Χανς-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Η επίσκεψη του Γάλλου επιτρόπου στο Βερολίνο αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη, προφανώς κατόπιν εντολής του Ζ.-Κ. Γιούνκερ, έγινε για να ενημερωθεί η γερμανική πλευρά ως προς τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να μεταφερθούν «συστάσεις» στον Λουξεμβούργιο πρόεδρο της Επιτροπής, εν όψει της αυριανής συνάντησης με τον Α.Τσίπρα.
Ο «ρόλος» του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Αν και ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ότι «στο μέλλον πρέπει να είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε την τρόικα με μια δομή που να διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία», η κατάργηση της τρόικας προϋποθέτει την ομοφωνία των 19 χωρών της ευρωζώνης.
Ακόμη ένα ερώτημα είναι αν οι «πολιτικοί προσανατολισμοί» του κ. Γιούνκερ θα εισακουστούν από τη Γερμανία, που κρατά τα ηνία της ευρωζώνης έχοντας πιστούς συμμάχους την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: