Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ώρα Ντράγκι στο ευρωπαϊκό μπρα ντε φερ


Η εθνική ανάταση κάνει στάση σήμερα σε Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες, ο «πάγος» του Μάριο Ντράγκι έρχεται να θαμπώσει τα χαμόγελα Σαπέν και Ρέντσι και το πρώτο γερό κρας τεστ για το ελληνικό διαπραγματευτικό σχέδιο έρχεται σε δύο παράλληλα ραντεβού: Στις συναντήσεις που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες και ο Γιάννης Βαρουφάκης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φραγκφούρτη.


Κι όσο κι αν η πολιτική σημειολογία θέλει τους προβολείς στραμμένους στο τετ α τετ Τσίπρα – Γιούνκερ, όλη η ουσία βρίσκεται στη συνάντηση της Φραγκφούρτης ανάμεσα στον ιταλό κεντρικό τραπεζίτη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο Μάριο Ντράγκι είναι ο άνθρωπος που κρατά τα «κλειδιά» για τη...
χρηματοδότηση της χώρας μετά την 28η Φεβρουαρίου και την εκπνοή του «προγράμματος διάσωσης» - του Μνημονίου, εν ολίγοις, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να ζητήσει οποιαδήποτε τεχνική παράταση: Είναι εκείνος που θα αποφασίσει εαν θα παραμείνουν ανοιχτές οι γραμμές παροχής «οξυγόνου» και ρευστού στις ελληνικές τράπεζες κι εάν, θα προχωρήσει ή όχι η συμφωνία-γέφυρα που ζητά ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Και είναι ο ίδιος άνθρωπος που χθες το βράδυ έσπευσε να στείλει διπλό μήνυμα προς βαθύ προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης: Αφ’ ενός διαμήνυσε, μέσω των Financial Times, ότι λέει «όχι» στο πρώτο «κλειδί» του ελληνικού σχεδίου – στο να δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα στην Ελλάδα να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της με έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, έχει προτείνει να αντλήσει η Αθήνα 10 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, εν είδει χρηματοδότησης - γέφυρας για την στήριξη της χώρας τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Στην έκδοση εντόκων όμως, υπάρχει όριο 15 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο ήδη, ως κράτος, έχουμε εξαντλήσει και για να ανέβει κατά οποιοδήποτε ποσό το πλαφόν απαιτείται έγκριση της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα, δηλαδή, ζητά ουσιαστικά έναν αέρα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της για αποπληρωμή τόκων αλλά και των δανείων που λήγουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κυρίως προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα όμως με το χθεσινοβραδυνό δημοσίευμα των FΤ, η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να εγκρίνει αυτή την «έξτρα» πώληση χρέους: «Η ΕΚΤ θα κρατήσει σκληρή στάση», είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ευρωζώνης που φέρεται να μετέχει στις διαβουλεύσεις.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι, εάν δεν υπάρξει εναλλακτική ή συμβιβασμός, η Ελλάδα θα μείνει χωρίς πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο «σκληρός» κ. Ντράγκι φρόντισε να αφήσει ανοιχτό κι ένα μικρό – όσο και κομβικό – παράθυρο «επιβίωσης»: Σύμφωνα με έτερες αποκλειστικές πληροφορίες, του Reuters αυτή τη φορά, η ΕΚΤ δεν θα κλείσει τον «αναπνευστήρα» στις ελληνικές τράπεζες: Θα συνεχίσει να τους παρέχει ρευστό, μέσω της έκτακτης γραμμής χρηματοδότησης ELA και μετά το τέλος Φεβρουαρίου «υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ευρωζώνη». Το κομβικό σημείο εδώ είναι ότι ως προϋπόθεση ορίζεται το να υπάρχουν «διαβουλεύσεις» και όχι να βρίσκεται οπωσδήποτε η χώρα σε «πρόγραμμα».

Και τι σημαίνει, εν ολίγοις, όλη αυτή η ισορροπία του τρόμου, πέρα από τις λεκτικές ακροβασίες στην πολιτική φρασεολογία Φραγκφούρτης και Βρυξελλών;

Ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θέλει σίγουρα να πνίξει την Ελλάδα. Δεν θέλει όμως και να ρισκάρει μια νέα, απροκάλυπτη κόντρα με τη Μέρκελ, στον θερμό ακόμη απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση (QE) – μιας απόφασης, που εξακολουθεί να σηκώνει ρίγη εθνικής ανατριχίλας στο Βερολίνο.

Το ίδιο μήνυμα, με πιο πολιτικούς όρους, αναμένεται να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή αλλά πολύ σκληρή. Και η όποια ελληνική νίκη δεν μπορεί να συνεπάγεται γερμανική ήττα. Με ό,τι ενδέχεται να σημαίνει αυτό

Δεν υπάρχουν σχόλια: