Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

«Σταματήστε τις έρευνες για να αποσύρουμε το Barbaros»


Επιμένει στην στρατηγική της έντασης η Τουρκία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω, ως προς το θέμα του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου. Πάγωμα των ερευνών για τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ φέρεται να ζητά η Τουρκία, προκειμένου να αποσύρει το Barbaros από τα ύδατα της. Η Κύπρος δεν προτίθεται να κάνει πίσω αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ...

«Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο», φέρεται να είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στο «Έθνος της Κυριακής». Ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα και να στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα στην κυπριακή κι ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η εφημερίδα.
Το Σάββατο Ελλάδα, Κύπρος κι Αίγυπτος μετά τη συνάντηση των ηγετών τους στο Κάιρο, έστειλαν μήνυμα στην Τουρκία για να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποσύρει το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ.
Με ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια επιστημόνων σχολίασαν την τριμερή συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου τα τουρκικά ΜΜΕ. Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου ως ένα μπλοκ τριών χωρών με πολλά κοινά συμφέροντα αλλά χωρίς πολλές ελπίδες και ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα. Αναφέρουν ακόμη ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει.
Τα κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι η πρόταση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άϊντε για την επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros, απερρίφθη και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Φιλελεύθερος, η πρόταση που κατατέθηκε και στις δύο πλευρές προβλέπει:
  •     Πρώτο, θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες.
  •     Δεύτερο, θα αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.
  •     Τρίτο, θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
  •     Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών.
  •     Πέμπτο, θα επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην 'Αγκυρα και του (νέου)   Τουρκοκύπριου, Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: