Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Πιέζει η Τρόικα για οικονομία, στα «χαρακώματα» το ΠΑΣΟΚ


Οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, που επιμένουν στην ύπαρξη του δημοσιονομικού κενού και ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην υιοθέτηση νέων μέτρων αλλά και το δίλημμα που δημιουργείται στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο των εισηγήσεων που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς, ώστε να υπάρξει έγκριση της συμφωνίας με την Τρόικα από 180 βουλευτές, δεσπόζουν στα... πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, αν και κατατέθηκε ισοσκελισμένος από τον Γκίκα Χαρδούβελη στη Βουλή, δεν περιέχει, όπως προκύπτει, νέες φοροελαφρύνσεις. Ο σαββατιάτικος έντυπος Τύπος ασχολείται, ωστόσο, και με το ζήτημα της κρίσης που σοβεί στο ΠΑΣΟΚ, μετά και την επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Ευάγγελο Βενιζέλου, μέσω της οποίας του ζητά την προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο αλλά και την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος.


«Νέα αφαίμαξη 3 δισ. από φόρους και περικοπές και προϋπολογισμό συνέχισης του Μνημονίου το 2015», επισημαίνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Αυγή». Παράλληλα, αναφέρεται και στη «βόμβα» του Γ. Παπανδρέου προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία απαιτεί «έκτακτο – ανοικτό συνέδριο ΠΑΣΟΚ και εκλογή ηγεσίας από τη βάση». Παράλληλα, με άρθρο της που φέρει τίτλο «Παιδεία κρότου-λάμψης» αναφέρεται και στην κρίση που σοβεί στον χώρο της Παιδείας, στον απόηχο των προτάσεων Φορτσάκη για ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα επί των καταλήψεων και κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων από τα πανεπιστήμια.


Με τη φράση «Στη Βουλή το δίλημμα», τιτλοφορείται το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Ημερησίας» και αναφέρεται στην κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Η εφημερίδα γράφει πως «ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για έγκριση της συμφωνίας με την Τρόικα από 180 βουλευτές», ενώ επισημαίνει πως «οι δανειστές ‘πάγωσαν’ τα κυβερνητικά σχέδια, με τον προϋπολογισμό του 2015 να έρχεται χωρίς νέες φορο-ελαφρύνσεις».

«Βήματα… επαφής με την Τρόικα», γράφει και το πρωτοσέλιδο του «Έθνους», όπου γίνεται λόγος για «ασφυκτικές πιέσεις, με μοχλό το δημοσιονομικό χρέος». Η εφημερίδα, ωστόσο, αναφέρεται και σε μια «έρευνα-σοκ για τις πληγές της Παιδείας», όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, «ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, εξαντλητικά ωράρια μαθημάτων, αλλά και υπερβολική ύλη στα μαθήματα».

«Χωρίς ανάσα και το 2015», επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η «Δημοκρατία», με φόντο την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία ελάφρυνση για ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές». Παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μειώνονται οριστικά οι μισθοί στο Δημόσιο». Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ, φιγουράρει και εδώ, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για «βόμβα Γιώργου που ζητεί τώρα αλλαγή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ».

Η διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους εκπροσώπους των δανειστών αλλά και το ζήτημα του προϋπολογισμού απασχολούν και το πρωτοσέλιδο της «Ναυτεμπορικής», που γράφει: «Στο δημοσιονομικό κένο 'πέφτει' η προσέγγιση». Η εφημερίδα κάνει, εξάλλου, αναφορά και στην «επιστολή-βόμβα του Γ. Παπανδρέου προς τον Ευ. Βενιζέλο».

Στα οικονομικά μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2015 αναφέρεται και ο «Ριζοσπάστης» στο κύριο άρθρο του και μιλά για «προϋπολογισμό συνέχισης της αντιλαϊκής επίθεσης», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην Παιδεία.

Τέλος, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», περιγράφει το πλαίσιο για τις νέες αποδοχές που θα λάβουν οι απόστρατοι αξιωματικοί, καθώς και την τελική ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: