Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Αναστάτωση από τον διπλό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στον Ευβοϊκό Κόλπο

Αναστάτωση από τον διπλό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το μέγεθος των δύο σεισμών ήταν 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκδηλώθηκαν ο ένας από τον άλλο με χρονική απόκλιση μόλις τεσσάρων λεπτών: στη 01:05 ο πρώτος και στη 01:09 τα ξημερώματα της Τρίτης ο δεύτερος.
Το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας ήταν ...80 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να ταρακουνηθούν Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Βοιωτία, ενώ η δονήσεις έγιναν αισθητές σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.
Μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν ακόμη δύο μετασεισμοί των 3,8 Ρίχτερ στις 01:13 και 3,4 Ρίχτερ στη 01:18. Ο χορός των Ρίχτερ στη Χαλκίδα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις 2,8 Ρίχτερ στη 01:33, 2,5 Ρίχτερ στη 01:39, 3,7 Ρίχτερ στη 01:40, 3,4 Ρίχτερ στις 02:18, 3,3 Ρίχτερ στις 02:35 και 3,8 Ρίχτερ στις 02:53.  Στις 03:13 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα μετασεισμός, καθώς είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.
Όπως είναι φυσικό, οι κάτοικοι της Χαλκίδας πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και βγήκαν στους δρόμους. Αν και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές, η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρέθηκε σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχει βοήθεια όπου κρινόταν αναγκαίο.
Τα tweets του καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμη Λέκκα |

Τι δήλωσαν οι σεισμολόγοι
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε (ΣΚΑΪ) το πρωί της Τρίτης ότι δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης άλλων, γειτονικών ρηγμάτων από τον διπλό σεισμό, καθώς συνήθως κάτι τέτοιο γίνεται μόνο μετά από σεισμούς μεγαλύτερους από τουλάχιστον 6 Ρίχτερ. Σημείωσε, επίσης, ότι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει ευρύ δίκτυο σεισμογράφων, οι οποίοι και καταγράφουν δεδομένα που σπεύδουν να καταγράψουν και να μελετήσουν οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε (ΣΚΑΪ) πως ναι μεν το ρήγμα της Αταλάντης έχει δώσει κατά το παρελθόν μεγάλους σεισμούς, από την αρχαιότητα ακόμα, και είναι λογικό το γεγονός πως προκαλείται ανησυχία στον κόσμο, όμως επεσήμανε ότι κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε για τους κύριους σεισμούς, βάσει όσων προκύπτουν από τη μετασεισμική ακολουθία.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δήλωσε (ΣΚΑΪ) «Η πρώτη εκτίμηση είναι πως είναι κύριοι σεισμοί και οι δύο, έχουμε μετασεισμική ακολουθία, κάτι που είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες για να αποφανθούμε πως πρόκειται για “ομαλή μετασεισμική ακολουθία”. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για το ίδιο ρήγμα, αν και ο δεύτερος σεισμός είναι λίγο ανατολικότερα από τον πρώτο. Το ρήγμα αυτό σχηματίζει ορθή γωνία με τον Ευβοϊκό Κόλπο, με διεύθυνση από ανατολή προς δύση».
Ωστόσο, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλης σεισμικότητας. Πάντως ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.
Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γιώργος Δρακάτος.
εφσυν

Δεν υπάρχουν σχόλια: