Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ο «ψυχάκιας» Σαμαράς κηρύσσει νέα άτακτη υποχώρηση


Νέες προτάσεις που φέρνουν αυξήσεις στις τιμές καθώς και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, έστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα το βράδυ του Σαββάτου. Οι νέες αυτές προτάσεις με τις οποίες καλύπτεται  το δημοσιονομικό κενό του 2015, που υπήρχε σύμφωνα με τους δανειστές, παραβιάζουν όλες τις κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί από την ελληνική πλευρά προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα. Το σύνθημα της άτακτης υποχώρησης δίνει με άρθρο του στο σημερινό «Έθνος» ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που επιγράφεται...
«Το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει».


Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η κυβέρνηση φέρεται να οπισθοχωρεί σε καίρια ζητήματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού, ενώ ανακρούει πρύμναν και για τον χαμηλό ΦΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα για να επιστρέψει ζητά μειώσεις μισθών για όλες τις κατηγορίες στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να κοπεί από τον Ιούλιο μέρος ή ίσως και ολόκληρο το επίδομα της προσωπικής διαφοράς των δημοσίων υπαλλήλων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν από 80 έως και 690 ευρώ το μήνα τις οροφές του ενιαίου μισθολογίου. Την ίδια στιγμή καθιερώνεται νέο κλιμάκιο με αμοιβές ιδιωτικού τομέα για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο. Οι πληροφορίες θέλουν τρόικα και κυβέρνηση να τα έχουν βρει, επίσης, για μειώσεις στα κονδύλια των έξτρα αμοιβών-επιδομάτων, των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε συμβούλια, για εκτός έδρας, οδοιπορικά, υπερωρίες και οι αποδοχές σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Οι παρεμβάσεις που αναμένονται στο ασφαλιστικό, είναι η αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης από 15 στα 20 έτη για την κατώτατη σύνταξη στο 67ο έτος ηλικίας, αλλά και οι αλλαγές στους συντελεστές βάσει των οποίων υπολογίζεται η σύνταξη και οι οποίες αναμένεται να έχουν ως επίπτωση νέες μειώσεις στις συντάξεις ως και 30%. Στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 62 για όλους και αυστηρότερα κριτήρια στη χορήγηση ΕΚΑΣ. Επιπλέον, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και η παράταση του «παγώματος» των συντάξεων, το οποίο ισχύει έως το τέλος του 2015 και άρα απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.
«Ροζ κορδέλα» γίνεται και η κόκκινη γραμμή του ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει αύξηση του χαμηλού συντελεστή του 6,5% που ισχύει σήμερα στο 8-10%. Αυτό μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις στις τιμές φαρμάκων και επομένως της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης , βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και στη διαμονή σε ξενοδοχεία, ενώ επηρεάζονται και τα νησιά για τα οποία ισχύει ειδικό καθεστώς.
Την ίδια στιγμή, μετά την απόσυρση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος που εξαιρέθηκαν ήδη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων,  άγνωστο παραμένει αν όντως οι δόσεις θα παραμείνουν 100, καθώς οι δανειστές έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη δυσφορία τους για το μέτρο.
Διακαής πόθος της ελληνικής πλευράς είναι η ομαλή ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος στήριξης, ώστε από τη νέα χρονιά  να προσπαθήσει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές  για την Προεδρική εκλογή. Στο... ψυχολογικού περιεχομένου άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής που τιτλοφορείται «Το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει», ο Αντώνης Σαμαράς  αναφέρεται  στην εποχή μετά την κυοφορούμενη συμφωνία  κι όχι στα νέα σκληρά μέτρα, θέτοντας το δίλημμα  «ή μένουμε στο δρόμο της εξυγίανσης και τηρούμε τους στόχους, ή ανατρέπουμε τις μεταρρυθμίσεις και επιστρέφουμε στα ελλείμματα».
Το μετα-μνημονιακό κλίμα που προσπαθεί να χτίσει η κυβέρνηση, διαψεύδεται  ωστόσο από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για τρίτο πακέτο διάσωσης που προορίζεται για την Ελλάδα Σύμφωνα με το περιοδικό υπάρχει ειλημμένη ευρωπαϊκή  απόφαση για πρόσθετη στήριξη ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε έκτακτο νομοσχέδιο τα νέα μέτρα
Την Τετάρτη ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την Κυριακή, παραμονές του Eurogroup. Αν υπάρξει συμφωνία, τα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης . Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται και οι λύσεις νομοσχεδίου ενός άρθρου ή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, αν παρουσιαστούν αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: