Το κυβερνητικό αφήγημα αναφερόταν στο τέλος του μνημονίου και της Τρόικας τον Δεκέμβριο, στην απεμπλοκή από το ΔΝΤ για πάντα και στην γενναία απομείωση του χρέους από τους πιστωτές. Αντί γι αυτό, η παράταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής προβάλλει αυτή τη στιγμή ως μοναδική δυνατότητα και μάλιστα για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εκπληρωθούν συγκεκριμένοι όροι και να υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ...
δείπνο μεταξύ των μελών του Euroworking Group χθες βράδυ επιβεβαίωσε ότι για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την αποδοχή από την ελληνική πλευρά του "πακέτου" μέτρων που προωθείται για το ασφαλιστικό, την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο, τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, τις αυξήσεις ΦΠΑ.
Η συζήτηση αφορά τρίμηνη ή εξάμηνη παράταση, ώστε να αναβληθούν όποιες άλλες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα (προληπτική γραμμή πίστωσης) για την περίοδο μετά τις εκλογές που μπορεί να γίνουν με αφορμή την προεδρική εκλογή. Η κυβέρνηση μιλά για τεχνική παράταση λίγων εβδομάδων και προσπαθεί να φέρει πίσω την Τρόικα που προετοιμαζόταν να τη διώξει οριστικά, ενώ ασφαλώς και επιθυμεί πλέον την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παρόλο που πριν από λίγο καιρό το αποχαιρετούσε προκαλώντας μια αναστάτωση στις αγορές που θύμισε μέρες 2011.
Η κακή τροπή της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές επηρεάζει εκ των πραγμάτων τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη που ζήτησε επίσπευση της προεδρικής εκλογής τον Δεκέμβριο προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αφού προφανώς δεν το ζήτησε επειδή εκτιμά πως μαζεύονται οι 180. Ετσι, η δήλωσή της εκληφθηκε ως επιθετικό μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά παρόλο που το συνόδευσε με τις γνωστές απόψεις της περί εθνικής συνεννόησης. Το γεγονός, άλλωστε, ότι αύριο στη Λαμία ο γιος της περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης θα απευθύνει χαιρετισμό στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει πολλά σχόλια στο εσωτερικό της ΝΔ και να μην αρέσει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι διαρροές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αφορούν μια πολιτική διαπραγμάτευση κορυφής που θα μπορούσε να δώσει τη λύση. Προσβλέπουν, δηλαδή, σε μια παρέμβαση της Α. Μέρκελ ή του Ζ.Κ.Γιούνκερ που θα έδιναν σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση για να αποφύγουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι προσδοκίες περιορίζονται μετά τη χθεσινή εξομολόγηση του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη σε βουλευτές ότι οι πιστωτές δεν νοιάζονται για το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό, δηλαδή δεν ενδιαφέρονται αν με τη στάση τους φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές και μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου