Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Τσίπρας: «Συναίνεση με Σαμαρά μόνο για την ημερομηνία των εκλογών»

Στιγμιότυπο από ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα νέα μέτρα σε βάρος του λαού που ετοιμάζονται να υπογράψουν και να επιβάλλουν» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα, Σάββατο, σε περιφερειακή συνδιασκέψη του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσίαση και την επικαιροποίηση του προγράμματός του στη Λαμία.
«Γιατί είναι μέτρα πέρα για πέρα άδικα, πέρα για πέρα αναποτελεσματικά, πέρα για πέρα εκβιαστικά και τιμωρητικά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Και αν μας ζητάνε κάποιοι συναίνεση, εμείς με τον κύριο Σαμαρά και τους συνεργούς του μόνο σε ένα πράγμα θα μπορούσαμε να συναινέσουμε. Τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα»,... ζήτησε ο κ. Τσίπρας.
Και συνέχισε: «Αποτύχατε παταγωδώς. Μη συνεχίζετε να παίρνετε την Ελλάδα στο λαιμό σας. Εκλογές τώρα, πριν τα νέα σκληρά μέτρα και τις συμφωνίες. Για να εναρμονιστεί η Βουλή με τη λαϊκή θέληση.Για να εκλεγεί πρόεδρος που θα εκφράζει πραγματική τη λαϊκή πλειοψηφία και την εθνική ομοψυχία. Για να δοθεί ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης στη νέα κυβέρνηση, ώστε να μπει η χώρα σε ένα άλλο δρόμο, εντελώς διαφορετικό από το δρόμο της καταστροφής και της απόγνωσης που ακολουθεί σήμερα».
«Προπαγανδιστική κωμωδία» και «κυβερνητική οπερέτα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το θριαμβευτικό συμπέρασμα του κ. Σαμαρά ότι «η Ελλάδα επιστρέφει» πριν από δέκα μέρες με ειδικό διάγγελμα, που ανακοίνωσε τα ποσοστά ανάπτυξης για το 2014.
«Και τώρα που η σκληρή αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Που η τρόικα απαιτεί νέο ασφαλιστικό, νέες περικοπές στις συντάξεις, νέες απολύσεις, νέες εργασιακές αγριότητες, επανέρχονται οι δραματικοί τόνοι. Πλησιάζει η κορύφωση του δράματος», σημείωσε.
«Ο κύριος Χαρδούβελης εξηγεί ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση. Ο κύριος Βενιζέλος επαναλαμβάνει συνεχώς πόσο σκληρή είναι η τρόικα και άδικη η κοινωνία. Και ο κύριος Σαμαράς επιδιώκει, λένε, πολιτική λύση. Προσπέφτει δηλαδή για άλλη μια φορά στα πόδια της κυρίας Μέρκελ και του Βερολίνου, για να... πείσουν την τρόικα να γίνει λίγο πιο ελαστική. Μας προετοιμάζουν για παράταση του μνημονίου, από το οποίο μέχρι χθες θα φεύγαμε, που προοιωνίζεται παράταση της κοινωνικής δυστυχίας».
«Και μας προετοιμάζουν επίσης για νέα μνημόνια, ό, τι όνομα κι αν έχουν αυτά στο μέλλον. Γιατί, αν ξεφύγουμε από την προπαγάνδα, από τους κακότεχνους θεατρινισμούς του Μαξίμου και των συνεργών του, η αλήθεια είναι μια. Και έγινε τις τελευταίες μέρες πάλι σαφής σε όλους: Η τρόικα δεν ήρθε για να εξασφαλίσει ότι θα πάρουν πίσω οι δανειστές τα λεφτά τους, όπως θέλουν να πιστέψουμε. Η τρόικα ήρθε για να εξασφαλίσει ότι η δήθεν έκτακτη  βαρβαρότητα θα παγιωθεί ως μόνιμο καθεστώς. Στόχος τους δεν είναι τα δανεικά. Στόχος τους είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο δημόσιος πλούτος», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα σχέδιο σωτηρίας και ανόρθωσης της Ελλάδας, που θα το αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Και ο κάθε πολίτης, ήρθε η ώρα να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.  Όχι, εμείς δεν υποσχόμαστε έναν εύκολο δρόμο. Ξέρουμε τις δυσκολίες. Δυσκολίες που πρώτα από όλα ξεκινούν από το εσωτερικό της χώρας».
Κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ότι εκείνη δε διστάζει προκειμένου να προβοκάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποσταθεροποιήσει την ίδια την οικονομία. «Αυτά είναι τα θρασίμια, για να θυμηθώ και μια προσφιλή έκφραση του κ. Σαμαρά», είπε.
«Βλέπουμε πόσο αδίστακτοι και θρασείς είναι ορισμένοι που κάθονται σε πολυτελείς καρέκλες οικονομικής εξουσίας διαχειριζόμενοι όχι τα δικά τους, μα τα δικά μας λεφτά, τα λεφτά του ελληνικού λαού. Και παρόλα αυτά έχουν το θράσος να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις που στόχο έχουν να σπείρουν το πανικό και την αποσταθεροποίηση της οικονομίας».
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως το πρόγραμμα είναι πλήρως κοστολογημένο. «Κοστίζει περίπου 12 δις ευρώ στο σύνολό του. Θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Έχουμε καταθέσει αναλυτική τεκμηρίωση και κανείς δεν μπορεί να μας διαψεύσει. Οι πυλώνες αυτοί δουλεύουν αλληλένδετα. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών στο κράτος και τις τράπεζες δεν συμβάλλουν μόνο στη επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα μέτρα για την ανάκτηση της εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενισχύουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και τα δημόσια οικονομικά».

Βούλτεψη: «Ο κ. Τσίπρας προκαλεί συνειδητά ζημιά, αδιαφορώντας για τις συνέπειες»
Για την κυβερνητική εκπρόσωπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «προκαλεί συνειδητά ζημιά, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, την ώρα που όλοι γνωρίζουν πως διεξάγεται η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Η Σοφία Βούλτεψη κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την ομιλία του, υποσηρίζοντας πως «εξακολουθεί να υπονομεύει τη χώρα, με τον πιο ακραίο και υβριστικό τρόπο» και προσθέτει:
 «Ο κ. Τσίπρας τρέμει ακόμα και στη σκέψη, αγωνιά μήπως τελειώσει το μνημόνιο και μπούμε στην επόμενη μέρα και κάνει ό,τι μπορεί για να το ματαιώσει. Θέλει να ξεχάσουμε ότι οι αγορές ανατρίχιασαν από τις προτάσεις του μόλις προχθές στο Σίτι του Λονδίνου. Αλλά ο κ. Τσίπρας εν γνώσει του μίλησε έτσι στις αγορές. Για να υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση, για να μην βγούμε από το μνημόνιο, να μην βγει η χώρα από τη δοκιμασία και να επιστρέψει στο χάος. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τρέφεται με μνημόνια και χάος».
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σχετικά ότι «η χώρα υπονομεύεται και καταστρέφεται από μια κυβέρνηση που χορεύει στο ρυθμό των δανειστών και κλείνει τα αυτιά της στη φωνή της κοινωνίας. Να είναι σίγουροι ότι καμία επικοινωνιακή κορώνα δεν μπορεί πια να τους σώσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: