Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Κυβέρνηση: Μεταξύ (νέου) Μνημονίου και εκλογών

Κυβέρνηση: Μεταξύ (νέου) Μνημονίου και εκλογών
Η ώρα των αποφάσεων έφτασε για την κυβέρνηση, καθώς πλέον οι μάσκες έπεσαν και όλα τα ανοιχτά ενδεχόμενα διαγράφονται δυσοίωνα για το μέλλον. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος διαπιστώνουν ότι το πουλόβερ της κυβέρνησης ξηλώνεται πόντο-πόντο, οι "τροϊκανοί" δεν δέχονται υποχωρήσεις και ζητούν δυσβάσταχτα μέτρα, ενώ ο πολιτικός χρόνος ώς την προεδρική εκλογή εξαντλείται. Τούτων δοθέντων, το Μαξίμου έχει...
ενώπιόν του το βασικό στρατηγικό δίλημμα που θα καθορίσει τις εξελίξεις: αν, δηλαδή, η κυβέρνηση θα δεχθεί και τα σκληρά μέτρα της παρούσης αξιολόγησης και το νέο Μνημόνιο της "γραμμής προληπτικής πίστωσης" προχωρώντας σε πολιτικό χαρακίρι ή αν το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου θα προτιμήσει τη διάσωσή του μέσω μιας λιγότερο επώδυνης εκλογικής ήττας, προσφεύγοντας στις κάλπες μία ώρα αρχύτερα.

Ώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, όλα τα ενδεχόμενα για την κυβέρνηση ήταν ανοιχτά. Μάλιστα, η "τελική επιστολή" με τις πολιτικές δεσμεύσεις για τα νέα μέτρα δεν είχε φύγει από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαπίστωναν, στην ανταλλαγή e-mail με εκπροσώπους των δανειστών, πως όσες υποχωρήσεις κι αν κάνει η κυβέρνηση, η τρόικα τα θέλει όλα. Και τα θέλει τώρα.

Σενάρια καθυστέρησης

Η εμπλοκή και οι "άγριες" διαθέσεις των "τροϊκανών" είχαν ήδη διαφανεί από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προλάβει η κυβέρνηση να έχει συμφωνία σε όλα τα μέτρα και τα μέτωπα ώς τις 8 Δεκεμβρίου και να παραταθούν οι συζητήσεις. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε θέσει το όριο "σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η διαδικασία της προεδρικής εκλογής", αφήνοντας να διαφανεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να χάσει το τρένο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και της Συνόδου Κορυφής της 18ης του ίδιου μήνα. Βεβαίως, μία ημέρα μετά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη προσπαθούσε να "μαζέψει" τη σχετική φημολογία, διαβεβαιώνοντας δημοσίως ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει πολιτική συμφωνία με τους δανειστές ώς τις 8 Δεκεμβρίου. Όμως, στο παρασκήνιο πολλοί στο Μαξίμου έχουν συμβιβαστεί με την προοπτική καθυστέρησης, καθώς παραμένει άγνωστη η ημερομηνία της άφιξης των "τροϊκανών" στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν με νόημα ότι "η χώρα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες ώς την άνοιξη", αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν χάθηκε και ο κόσμος αν η συμφωνία προκύψει μετά την Ιανουαρίου του 2015. Παράλληλα, ακόμη κι αν χαθεί το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι "μπορεί να γίνει μια τηλεδιάσκεψη ή να κανονιστεί νέα συνεδρίαση" των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Εμπλοκή, παρά τις υποχωρήσεις

Άλλωστε, ώς την ώρα που η "Αυγή" της Κυριακής έπαιρνε τον δρόμο για το τυπογραφείο, οι "τροϊκανοί" δεν είχαν δώσει ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα και η εμπλοκή στις συνομιλίες τους με την κυβέρνηση ήταν σε ισχύ. Αυτό παρά το γεγονός ότι οι "κόκκινες γραμμές" των περασμένων ημερών είχαν γίνει... ροζ, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει γέφυρες επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας διαβεβαίωσε την τρόικα ότι δέχεται, εν τέλει, να συζητήσει και για απολύσεις στο Δημόσιο, και για εφαρμογή νέου μισθολογίου -με περικοπή ειδικών επιδομάτων- στο Δημόσιο, και για νομική κατοχύρωση του πλαισίου για πλειστηριασμούς και κάτω από το 1/3 της αξίας των ακινήτων, αλλά ακόμη και για μερικό άνοιγμα του Ασφαλιστικού. Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο, το Μαξίμου εμφανιζόταν αποφασισμένο να μην δεχθεί μεν μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας σε αυτή τη φάση, αλλά παράλληλα να νομοθετήσει τον... μηχανισμό αυτόματης μείωσης των συντάξεων, όπως και τις συγχωνεύσεις ταμείων που θα "γενικεύσουν" την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Παρόλα αυτά, οι "τροϊκανοί" εμφανίζονται αποφασισμένοι να γίνουν όλα με τους όρους τους, δείχνοντας πως δεν συνυπολογίζουν στα αιτήματα της κυβέρνησης σ' αυτή τη δύσκολη για την ίδια πολιτική συγκυρία.

Πλήρης διάψευση

Εξάλλου, την ώρα που στο Μαξίμου εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση τον ρόλο του "σκληρού" έχει αναλάβει το ΔΝΤ -χωρίς να είναι κανείς βέβαιος ότι αυτό δεν γίνεται με τη συναίνεση και του Βερολίνου- οι επιτελείς του πρωθυπουργού προχωρούν σε μια τραγική, για τους ίδιους, διαπίστωση. Ότι οι προσδοκίες του Αντ. Σαμαρά πως θα κεφαλαιοποιούσε τη στρατηγική του "καλού μαθητή" έχουν διαψευστεί. Αντιθέτως, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, η στάση των δανειστών δείχνει πως θεωρούν την παρούσα κυβέρνηση "τελειωμένη" και τη χρησιμοποιούν για να "περάσουν" τώρα όσα περισσότερα μέτρα και δεσμεύσεις για το μέλλον μπορούν. Βεβαίως, αυτό επί της ουσίας σημαίνει πολιτική αυτοκτονία για τον πρωθυπουργό, καθώς ακόμη κι αν καταφέρει να περάσει βαριά μέτρα από τη Βουλή, δεν θα έχει καμία πιθανότητα στην προεδρική εκλογή και θα υποστεί, στη συνέχεια, βαριά εκλογική ήττα. Για τον λόγο αυτό, όσο οι "καθυστερήσεις" με την τρόικα συνεχίζονται, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους: μέτρα, μετά Μνημόνιο και μετά... χαρακίρι, ή διαφυγή από την έξοδο κινδύνου μέσω πρόωρων εκλογών.

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: