Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Αγεφύρωτη απόσταση Αθήνας - Βρυξελλών

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2014Σε νευρική αναμονή η κυβέρνηση, περιμένει κάθε μέρα την ανακοίνωση για την επιστροφή της τρόικας, που δεν έρχεται, με το μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει εκ νέου όλα τα πιθανά σενάρια που θα επιτρέψουν την άρση του αδιεξόδου.
Ωστόσο, το χάσμα των 2,5 δισ. ευρώ στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού» και τα μέτρα που πρέπει επιβληθούν στην οικονομία για να καλυφθεί αυτή η διαφορά έχουν εκνευρίσει τους δανειστές, που ζητούν ...την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού έως τον Μάρτιο του 2015.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους πιστωτές το βράδυ τη περασμένης Πέμπτης, οι τελευταίοι επέμειναν στην ανάγκη «διόρθωσης» των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το βασικό σχέδιο, θεωρώντας ότι αυτό δεν ενσωματώνει τις παρατηρήσεις
Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη ότι «πάνω στα βασικά στοιχεία (μηδενικό έλλειμμα, φορολογικά έσοδα και πρωτογενές πλεόνασμα) δεν γίνεται περαιτέρω διαπραγμάτευση».
Εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει και σε αυτά, τότε, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η τρόικα δεν αποκλείεται «να αξιώσει τη συνέχιση του Μνημονίου» και η έκθεση προόδου, όσο θετική και αν είναι, θα ισοδυναμεί πολιτικά με δώρο-άδωρο.
Ωστόσο, αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η κυβέρνηση θα βρεθεί στη χειρότερη θέση να δεχθεί παράταση του ισχύοντος Μνημονίου, έως ότου κλείσει η διαδικασία της αξιολόγησης, τον επόμενο χρόνο.
Πάντως, στο Μαξίμου εκτιμούν πως υπάρχει ακόμα περιθώριο συμφωνίας για την επιστροφή της τρόικας στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης και ότι το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να εξεταστεί και σε έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ενδεχομένως στις 15 Δεκεμβρίου.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: