Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Τίτλοι τέλους στο κυβερνητικό παραμύθι εξόδου από το μνημόνιο

Στιγμιότυπο από τις διαπραγματεύσεις της τρόικας στο Παρίσι
Το μεγάλο χάσμα που χωρίζει την Αθήνα και τους δανειστές στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού» για το 2015 και τα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% ή 5,6 δισ. ευρώ το ίδιο έτος οδηγούν τις Βρυξέλλες στην ενεργοποίηση του «σχεδίου Β» για την Ελλάδα, δηλαδή την «τεχνική επέκταση» της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2015.
Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Euroworking Group, δόθηκε εντολή να... ξεκινήσουν όλες οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την εφαρμογή του «σχεδίου Β», χωρίς να αποκλείεται το εναλλακτικό αυτό σχέδιο να είναι εξάμηνης διάρκειας, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
Η παράταση του Μνημονίου θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα «δίχτυ ασφαλείας», όπως είναι η συμφωνία για παράλληλη ένταξη της χώρας στην Enhanced Condition Credit Line (ECCL) γραμμή χρηματοδότησης. Με αυτή τη συμφωνία-«πακέτο» η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές, διαφορετικά τα επιτόκια που θα κληθεί να πληρώσει στους «λύκους των αγορών» θα είναι ληστρικά.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που αναμένει η Αθήνα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτά ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία όμως για να έρθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να τελεσφορήσει η τρέχουσα αξιολόγηση.
Με ορατό το ενδεχόμενο της μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους κινδυνεύει να χάσει αυτά τα λεφτά που μαζί με τη δόση της Ε.Ε. (1,8 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP) φτάνουν τα 7,1 δισ. ευρώ.
Με αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου θα «ξεπαγώσουν» και οι δόσεις του δανείου.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: