Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Μυστικά δείπνα και εκβιαστικά διλήμματα


Οι πολιτικές ζυμώσεις που συντελούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο στην κυβέρνηση, υπό το πρίσμα, αφενός, της αναζήτησης των 180 βουλευτών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και αφετέρου των ισχυρών κλυδωνισμών που δέχεται το ΠΑΣΟΚ, μετά και την επιστολή-βόμβα του Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία αμφισβήτησε ανοικτά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, απασχολούν το...
σύνολο του κυριακάτικου έντυπου Τύπου.


Μεγάλη έμφαση, ωστόσο, δίνεται και στις πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα από πλευράς ΔΝΤ για την οικονομία κι ενώ παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη η ακριβής ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Ελλάδα. Μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων, το σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά αλλά και η διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

«Ρήγματα στα κόμματα για τους 180», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Έθνος», χαρακτηρίζοντας ως σταυροδρόμι την εκλογή του ΠτΔ. Η εφημερίδα αναφέρεται και στα «μυστικά δείπνα Λαζαρίδη, Σταμάτη και Βορίδη με ανεξάρτητους βουλευτές», καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να βολιδοσκοπήσεις τις προθέσεις των βουλευτών και να τους προσεταιριστεί. Παράλληλα, το «Έθνος» γράφει και για τις «οριακές διαπραγματεύσεις με την τρόικα» και υπογραμμίζει ότι «το ΔΝΤ εκβιάζει την Ελλάδα για να μείνει στην Ευρώπη».

«Καθαρή λύση τώρα», γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή», επισημαίνοντας ότι «οργιάζει το παρασκήνιο για ‘πρόθυμους’ βουλευτές και κόμματα», ενώ φιλοξενείται και δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημειώνει ότι «θα πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ». Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει και για τις «χρυσές προμήθειες» παραπέμποντας στο «ενδιαφέρον του ΛΑΟΣ μέσα από συχνές ερωτήσεις», ενώ παράλληλα ασχολείται και με τα τεκταινόμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου, τονίζοντας ότι «κυλιούνται στο βούρκο οι φίλοι του πρωθυπουργού».

«Νάρκη του ΔΝΤ στο παζάρι με την τρόικα», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο του κυριακάτικου «Βήματος» και προσθέτει: «Με σύμμαχο τον Σόιμπλε απαιτεί μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «αντίσταση της Αθήνας, η οποία προσβλέπει στις Βρυξέλλες». Δημοσιεύεται, ταυτόχρονα η έρευνα της Κάππα Research, η οποία δείχνει ότι το 55,9% των ερωτηθέντων επιθυμεί εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Αναφορικά με την υπόθεση διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του άρθρου «Ο εμφύλιος των… βαρόνων της μπάλας».

Για «γκρίζο σχέδιο υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου» κάνει λόγο το πρωτοσέλιδο άρθρο της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας», η οποία αναφέρει πως η κυβέρνηση εξετάζει «ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα με συναίνεση και μετάθεση των εκλογών για Ιούνιο». Η εφημερίδα ασχολείται και με την υπόθεση Καρατζαφέρη, τονίζοντας ότι «η βίλα του στο Λαγονήσι έχει αξία 6 εκατ. ευρώ».

«Απόρρητη μελέτη για αλλαγές στο ασφαλιστικό», είναι ο τίτλος του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» και αναφέρει πως στο τραπέζι κυβέρνησης-τρόικα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις κατά δύο έτη, καθώς και η κατάργηση των επικουρικών ταμείων, με συγχώνευση στο ΙΚΑ. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία, γράφει για τις «κόκκινες γραμμές του ΔΝΤ και την πολιτική λύση», ενώ αναφορικά με το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά και τις offshore γράφει σχετικά με το «πού στρέφονται οι έρευνες της Δικαιοσύνης για τον Καρατζαφέρη».

«Η Τρόικα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας», τονίζει στο κύριο άρθρο της η «Καθημερινή της Κυριακής», επισημαίνοντας ότι παραμένει η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό και πως τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά για την ελληνική κυβέρνηση.

Η «Real News» γράφει στην πρώτη σελίδα της: «Λαγός της Μέρκελ έγινε ο Ντράγκι». Η εφημερίδα επισημαίνει πως «ο επικεφαλής της ΕΚΤ απειλεί με 'ασφυξία' την Αθήνα», ενώ δίνει έμφαση και στη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τονίζει: «Τέλος οι χάρες και οι διευκολύνσεις προς την Ελλάδα». Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Καρατζαφέρη η εφημερίδα γράφει για τη «χαμένη επιταγή και τις καταγγελίες για τις κρατικές επιχορηγήσεις».
Στην πανελλαδική απεργία της 27ης Νοεμβρίου αναφέρεται το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», σε άρθρο του που τιτλοφορείται: «Απεργία 27 Νοέμβρη απάντηση σε ‘αντιλαϊκά παζάρια’ και ‘συνεννοήσεις’».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: