Χωρίς αποδέκτη μένει η κυβερνητική αφήγηση περί τέλους των μνημονίων και εξόδου από την κρίση, καθώς, σύμφωνα με την Ερευνα Πολιτικής Συγκυρίας της Public Issue για την «Εφ.Συν.», οχτώ στους δέκα θεωρούν ότι η κρίση δεν έχει υποχωρήσει.
Σε μια συγκυρία που γίνεται πλέον σαφές ότι η δικομματική παραμένει αφοσιωμένη στη μνημονιακή πολιτική και οι δανειστές διαλύουν με κάθε τρόπο την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων περί «τέλους εποχής», οι ψηφοφόροι δηλώνουν σε ποσοστό 77% ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, έναντι μόλις 22% που πιστεύουν το αντίθετο, ενώ... το 1% δεν εκφράζει γνώμη.
Στο πλαίσιο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγει την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 38,5% (35,5% τον Οκτώβριο) έναντι 27% (27%) του κυβερνώντος κόμματος. Ακολουθούν Το Ποτάμι με 8,5% (10,5%), το ΚΚΕ με 6,5% (6,5%), η Χρυσή Αυγή με 6% (6%), το ΠΑΣΟΚ με 5% (6%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3% (3%) και η ΔΗΜΑΡ με 1% (1%). Τα «λοιπά» κόμματα συγκεντρώνουν το 4,5% (4,5%).
Στην παράσταση νίκης η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. διευρύνεται πλέον στις 46 μονάδες (68% έναντι 22%) από τις 44 τον Οκτώβριο. Το 43% (από 40%) εκτιμά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κέρδιζε με μικρή διαφορά, έναντι του 25% (26%) που θεωρεί ότι η νίκη θα είναι με μεγάλη διαφορά. Αντίθετα, το 20% (21%) πιστεύει ότι νικητής θα είναι το κυβερνών κόμμα με μικρή διαφορά. Στο θέμα των ημερών, περί της αναγκαιότητας ή μη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, οι μισοί ερωτηθέντες (51%) θεωρούν ότι δεν χρειάζονται, ενώ το 45% εκτιμά το αντίθετο. Ωστόσο, έξι στους δέκα (59%) θεωρούν ότι αυτές τελικά θα γίνουν, σε αντίθεση με το 34% που έχει διαφορετική άποψη, ενώ το 8% δεν εκφράζει γνώμη.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών το προβάδισμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας (43%) και ακολουθούν: Σταύρος Θεοδωράκης (40%), Αντώνης Σαμαράς (37%), Φώτης Κουβέλης (33%), Πάνος Καμμένος (29%), Δημήτρης Κουτσούμπας (29%), Ευάγγελος Βενιζέλος (21%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (8%). Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 13 μονάδες (42% έναντι 29%), ενώ το 30% λέει «κανένας από τους δύο».
Σχετικά με τις γενικότερες εξελίξεις, οι επτά στους δέκα πολίτες (71%) απαντούν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 19% που λέει «σε σωστή». «Ούτε σωστή ούτε λάθος», απαντά το 8%, ενώ το 2% δεν έχει γνώμη.
Καθοριστικά κριτήρια
Η κρίση του πολιτικού συστήματος και η κατάσταση κοινοβουλευτισμού φαίνεται ότι επηρεάζουν καθοριστικά τις γνώμες των πολιτών, αφού το 74% εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας, έναντι του 17% που είναι ικανοποιημένο. Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο ένας στους δέκα εκτιμά ότι «δεν υπάρχει δημοκρατία/καταργήθηκε».
Σε πολύ χαμηλά ποσοστά κινείται και η ικανοποίηση από τη λειτουργία τόσο της κυβέρνησης (μόλις 17%) όσο και της αντιπολίτευσης (18%), ενώ το 40% απαντά «καμία από τις δύο» στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας;». Το 28% επιλέγει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 26% μια κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE (Α.Μ. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ
ΑΝΑΘΕΣΗ: «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»
ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω
ΠΕΡΙΟΧΗ: Πανελλαδική
ΔΕΙΓΜΑ: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.005 άτομα
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 10-17/11/2014
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα (sampling error) υπολογίζεται σε ±3,2%
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Εργάστηκαν 21 ερευνητές και 2 επόπτες
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω στρογγυλοποίησης, ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου