Η κυβέρνηση πήγε στο Παρίσι με την προσδοκία των φοροελαφρύνσεων και επιστρέφει με... τη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την αλλαγή του απεργιακού νόμου και την εξευτελιστική τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών ακινήτων.
Οι δανειστές όχι μόνο προσγείωσαν το αίτημα των φοροελαφρύνσεων που απηύθυνε η ελληνική πλευρά, αλλά ...ενέτειναν τις πιέσεις για τις ομαδικές απολύσεις, τον νέο απεργιακό νόμο και την εξευτελιστική αφετηρία των πλειστηριασμών των ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση επέμειναν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο, παρότι το σχετικό καθεστώς τροποποιήθηκε πρόσφατα (η απόφαση για ομαδικές απολύσεις λαμβάνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας πλέον, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του υπουργού).
Οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και στην τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου, ο οποίος ρυθμίζει σειρά ζητημάτων, όπως η χρηματοδότηση των συνδικάτων, ο τρόπος λήψης αποφάσεων για απεργία κ.λπ. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ δεν επιθυμεί αλλαγές στο λοκ άουτ (ανταπεργία) και κρατάει ως «άσο» στο μανίκι της μελέτη για το πώς ρυθμίζονται όλα αυτά τα ζητήματα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η τρόικα εμμένει ακόμα και στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους από το 2015.
Η ατζέντα των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Παρίσι περιλάμβανε και θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τον κατάλογο με τις 6.500 υποχρεωτικές αποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν ώς το τέλος του 2014, το νέο οργανόγραμμα του Δημοσίου και την πρόοδο που συντελέστηκε για τη μείωση των διοικητικών βαρών.
Το τριήμερο προπαρασκευαστικό μπαρ ντε φερ στη γαλλική πρωτεύουσα ολοκληρώνεται σήμερα με σύνοψη των όσων συζητήθηκαν, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει επί τάπητος το σχέδιό της για φοροελαφρύνσεις.
Ωστόσο, η τρόικα έχει «παγώσει» κάθε ελληνικό αίτημα στο πεδίο αυτό από τη στιγμή που οι προβολές που έχει κάνει στον προϋπολογισμό δείχνουν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, την ώρα που η κυβέρνηση το περιορίζει περί τα 700-900 εκατ. ευρώ.
M.X.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου