Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Τους έχει κόψει κρύος ιδρώτας


«Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» είναι η τακτική που εγκαινίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ διαβλέποντας ότι η δυναμική του Τσίπρα δείχνει πως υπάρχουν πιθανότητες ακόμη και αυτοδύναμης εκλογής.

Με όπλο την τρομοκράτηση και τον φόβο, ο ...Σαμαράς υψώνει πάλι τη σημαία του «αριστερού κινδύνου» για την οικονομία, αλλά και την προοπτική της χώρας. Είναι προφανές ότι ο Δημήτρης Σταμάτης ξαναπήρε το πάνω χέρι στα επικοινωνιακά εκμεταλλευόμενος το φιάσκο της ΔΕΘ, όπου ο Σαμαράς ακολούθησε πιο μετριοπαθή γραμμή, και έχει αποφασίσει να υιοθετήσει το παλαιό σύνθημα του Λαλιώτη για «σκληρό ροκ». Πάνω σε αυτήν τη γραμμή θα κινηθούν και ο Σαμαράς, αλλά και όλο το στενό επιτελείο που συνεργάζεται με τον υπουργό Επικρατείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πιο ακραία εκδοχή του πλαισίου που έχει δώσει ως γραμμή το Μαξίμου κινήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι θα πάρει τα λεφτά του από τις τράπεζες αν πέσει η κυβέρνηση και εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Άδωνις ακολούθησε πιστά τη γραμμή που είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ο Σαμαράς σε μια καφενειακή συζήτηση με βουλευτές του, η οποία έγινε με στόχο να διαρρεύσει και να μετρηθεί επικοινωνιακά.

Αυτό που δεν υπολόγισαν βεβαίως οι αστέρες της πολιτικής επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ότι θα προκαλούσαν την οργή τραπεζικών, οικονομικών και μιντιακών παραγόντων, οι οποίοι θα τους καταχέριαζαν αγρίως και... δημοσίως. Ακόμη περισσότερο δεν υπολόγισαν την οργή βουλευτών και υπουργών, οι οποίοι βλέπουν ότι το καράβι πηγαίνει ακυβέρνητο στα βράχια.

«Βγάζουμε τα μάτια μας»

Αν και οι βουλευτές και οι υπουργοί απέφυγαν να πουν οτιδήποτε για τη διαρροή Σαμαρά, κάποιοι φιλελεύθεροι και κεντρώοι βγήκαν και ξιφούλκησαν εναντίον του Άδωνι. «Το τι θα κάνει τα λεφτά του ας το κρατήσει για τον εαυτό του» είπε δηκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπάρχουν πολλά ακόμη στελέχη από τη φιλελεύθερη και μετριοπαθή πτέρυγα όπως και ο Κωστής Χατζηδάκης, που βγάζουν σπυριά με τέτοιες δηλώσεις.

«Αν τα λέμε εμείς αυτά από τώρα, ο κόσμος τι θα κάνει; Θα πάνε να σηκώσουν τα λεφτά τους εάν βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις; Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας, υπονομεύουμε τις τράπεζες και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας» λένε κορυφαία στελέχη.

Υπάρχουν και άλλοι, που πιστεύουν πως δεν περνάει αυτή η γραμμή διότι η πλειονότητα των Ελλήνων... δεν έχει λεφτά και αποταμιεύσεις – πέρα από το ότι δεν γίνεται πιστευτό ως επιχείρημα. «Ο Άδωνις το παρατράβηξε, αλλά έχει το δικαίωμα να λέει μια κουβέντα παραπάνω από το Μαξίμου, αφού γι’ αυτό τον χρειάζονται» λέει παλαιός κοινοβουλευτικός.

Όμως η ουσία είναι ότι, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις εκλογές και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ν.Δ. με «μπροστάρη» τον Σαμαρά θα αρχίσει με περιοδείες και σκληρές επιθέσεις την προσπάθεια να αποδομήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά τους, μπορεί οι καραμανλικοί να κρατάνε αποστάσεις – μέχρι χθες ο Κώστας Καραμανλής δεν είχε απαντήσει αν θα πάει στη Χαλκιδική το Σάββατο – από τη γενική πολιτική γραμμή του Σαμαρά, αλλά θεωρούν ότι ο Σαμαράς δεν μπορεί να αφήσει στο απυρόβλητο τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του κινδύνου για πρόωρες εκλογές. «Γενικώς, ακρότητες και ακροβατισμοί δεν ταιριάζουν στο καραμανλικό στρατόπεδο», αλλά δεν μπορεί το Μαξίμου να μείνει απαθές στο κύμα επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε στέλεχος που μιλά με τον Καραμανλή.

«Πρέπει να ξυπνήσουν οι ψηφοφόροι και να λειτουργήσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης της παράταξης, και μόνο με ένα σοκ μπορεί να γίνει αυτό» έλεγαν βουλευτές που στηρίζουν τον Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την άθλια επικοινωνιακή έμπνευση του επιτελείου του Σαμαρά. Πάντως, όλοι πήραν το μήνυμα πως αρχίζει η μεγάλη μάχη, και σε αυτόν τον πόλεμο θα καθοριστεί το νέο πολιτικό σκηνικό, που δεν αποκλείεται να γίνει πάλι δικομματικό.

Στάση αναμονής

Οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. κρατούν στάση αναμονής ενώ πολλοί είναι έντονα δυσαρεστημένοι με τον Σαμαρά και το επιτελείο του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι περί τους 30 αρνήθηκαν να είναι παρόντες στην καφενειακού τύπου συνάντηση που διοργανώθηκε για να πει ο Σαμαράς τις... σοφίες του για «bank run».

Το Μαξίμου έχει αποφασίσει ότι η σύγκρουση θα δοθεί σε επίπεδο Σαμαρά - Τσίπρα, αν και ο πρωθυπουργός αποφεύγει να αντιπαρατεθεί μαζί του ακόμη και στη Βουλή, ώστε να μην αποκτήσει ο Τσίπρας πρωθυπουργικό προφίλ, καθώς ο πρωθυπουργός πιστεύει ακόμη ότι μπορεί να παραμυθιάσει πιο εύκολα τους πολίτες... κρυπτόμενος και με «ανταρτοπόλεμο»!

Οι σαμαροφύλακες θα δώσουν στην αναμέτρηση χαρακτήρα επιβίωσης της χώρας επιχειρώντας να συγκινήσουν τους νοικοκυραίους, τους οποίους οι ίδιοι ξεζούμισαν με φόρους και περικοπές. Όμως, εκτός από την οικονομία, το Μαξίμου θα βάλει στην ατζέντα και θέματα διακυβέρνησης. Θα «σηκώσει» το θέμα της «ανομίας» και της μη εφαρμογής νόμων που αφορούν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το μεταναστευτικό και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τη δημόσια τάξη και γενικώς την ηρεμία των πολιτών.

Η Ν.Δ. θα χτυπήσει την «κρατικοδίαιτη λογική», ενώ αναζητά στοιχεία από συνεντεύξεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για να βαφτίσει και πάλι την πολυφωνία ως στοιχείο μπαχαλοποίησης και αδυναμίας άσκησης εξουσίας.

Η λογική που διαπνέει το σύστημα Σαμαρά, το οποίο περιμένει τις επόμενες δημοσκοπήσεις για να καθορίσει την οριστική γραμμή, είναι η διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού μετώπου μέσω μιας, υποτίθεται, πολιτικής με κοινωνική δικαιοσύνη και φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, την οποία θα αναδείξει με τη δημιουργία ακραίας πολιτικής πόλωσης.

Πενία τέχνας κατεργάζεται.
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1831 στις 25 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: