Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

«Φιλική» η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά

Samaras-Merkel
Στον αέρα οι πολιτικοί σχεδιασμοί του πρωθυπουργού πριν από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Οι συνομιλίες για το χρέος δεν θα ξεκινήσουν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, διαμηνύει η γερμανική πλευρά. 
Χαμηλούς τόνους τηρεί το Βερολίνο για τη σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, να τονίζει ότι...
δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.
Ο ίδιος επιμένει πως οι αποφάσεις στην ευρωζώνη παίρνονται συνολικά και όχι μόνον από τη Γερμανία και επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα παρθούν Samaras-Merkelμετά την αξιολόγηση της τρόικας.
Στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η Αθήνα έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα στον δημοσιονομικό τομέα, ειδικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, όμως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων τα βήματα είναι πολύ αργά. Αυτό προκαλεί εκνευρισμό στη γερμανική πρωτεύουσα, ειδικά οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η αποτυχία του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα την κρίση να πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Deutsche Welle: «Όχι εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα»
«Σαμαράς στο Βερολίνο: Όχι «εκπτώσεις» στις μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle ενόψει της σημερινής συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει για κατανόηση, για επιδιωκόμενες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων. Για μια χαλάρωση της πορείας μεταρρυθμίσεων μάλλον δεν θα λάβει υποστήριξη», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναγκάστηκαν ξανά και ξανά τις τελευταίες ημέρες στην ενημέρωση των συντακτών στο Βερολίνο, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να ξεκαθαρίσουν το αυτονόητο: οι δυο τους θα μιλήσουν για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ο Αντώνης Σαμαράς θα ενημερώσει πώς κατά την άποψή του θα προχωρήσει η Ελλάδα – αλλά δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις γι' αυτό. Συνομιλητής της Ελλάδας είναι οι δανειστές της τρόικας».
Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο κ. Σαμαράς αναζητά πολιτική στήριξη καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα για να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρέχοντος δεύτερου δανειακού προγράμματος για περαιτέρω περικοπές κοινωνικών παροχών και μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
troika-slider«Υπόθεση καθόλου εύκολη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν κατά την τελευταία τους συνάντηση ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένο με τα δάνεια. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κατά το παρελθόν, θα το κάνει και θα περάσει τους αντίστοιχους νόμους στην Βουλή. Αυτό θα πει ο κ. Σαμαράς στην καγκελάριο», επισημαίνεται στο άρθρο.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι σημαντικό κριτήριο για την πιστοληπτική ικανότητα είναι η τελική αξιολόγηση του δεύτερου δανειακού πακέτου από την τρόικα. «Όσο πιο θετική είναι τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της ελληνικής κυβέρνησης να βρει χρήματα στις διεθνείς αγορές», αναφέρει ο συντάκτης και τονίζει ότι ακριβώς σε αυτό το σημείο μπαίνει «στο παιχνίδι» η Γερμανίδα καγκελάριος, διότι, όπως αναφέρει, «η αξιολόγηση της τρόικας υπόκειται πάντα και σε πολιτικές σκέψεις».
Αντίστοιχα, εκτιμά, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει την στήριξη της κυρίας Μέρκελ ώστε η τελική έκθεση να είναι όσο το δυνατόν πιο θετική. «Πέρα από αυτό, ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να κερδίσει την καγκελάριο σε ό,τι αφορά την μείωση των τόκων και την χρονική επιμήκυνση στην αποπληρωμή των ήδη ληφθέντων δανείων», επισημαίνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι «ένα κούρεμα χρέους – αυτό το γνωρίζει και ο κ. Σαμαράς – δεν θα το δέχονταν οι δανειστές». Η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να συμφωνήσει περισσότερο σε ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων από ό,τι σε ελαφρύνσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Αυστηρό μήνυμα της Μέρκελ στον Βαλς
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είχε χθες (Δευτέρα) μια πολύ «ζωηρή» συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία εγκωμίασε τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της γαλλικής merkel-valsκυβέρνησης, ζήτησε ωστόσο να τηρηθούν οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις πολιτικές λιτότητας και των δημόσιων ελλειμμάτων.
«Είναι σημαντικό –είπε- να τηρούνται αυτά που εμείς έχουμε συμφωνήσει». Αυτά, ως απάντηση στα σχέδια των Παρισίων για παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και του ορίου του ελλείμματος πάνω από το 3% και το 2015 και το 2016.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της, λέγοντας πως κατανοεί τις θέσεις των Γερμανών και το Παρίσι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις και θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.
 efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: