Σε δύο δόσεις θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα όπως έγινε γνωστό έπειτα και από την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα
Έπειτα και από την τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε μιάμιση ώρα, η ...πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποιήθηκε για την προσεχή Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.
Στο προσχέδιο, θα αποσαφηνιστούν τόσο το ποσοστό μείωσης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης (παρατείνεται και πέραν του 2014), όσο και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου). Στη συνεδρίαση αυτή, η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.
Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων. Αυτός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς, εκτός από τα θέματα της «εγχώριας ατζέντας» (ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, νέο μισθολόγιο και ολοκλήρωση των απολύσεων στο Δημόσιο, κ.λπ.), συνδέεται χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών (26 Οκτωβρίου), όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (1η Νοεμβρίου).
Με δεδομένο, επίσης, ότι, όπως επισημαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη, η επιτυχής ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, εκτός από την εκταμίευση των δόσεων (ύψους 7,1 δισ. ευρώ), θα «σημάνει»- και μετά τα τελικά αποτελέσματα των stress tests- και την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της- σύμφωνα με πληροφορίες – επιχειρεί να ανάγει το «ατού» του πρωτογενούς πλεονάσματος σε «ανάχωμα» για νέα επώδυνα μέτρα, τόσο δημοσιονομικά, όσο και διαρθρωτικά (σημ. ασφαλιστικό, εργασιακό, δημόσιο και άλλες προγραμματισμένες παρεμβάσεις για το φθινόπωρο) , αναφέρει το capital.gr.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη επιθυμεί -πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο- να αναδείξει την πρόοδο στις «αναίμακτες» μεταρρυθμίσεις (έχουν μαζευτεί πάνω από 500 μνημονιακές εκκρεμότητες) αλλά και να φέρει μπροστά μέτωπα που πρέπει να κλείσουν όπως τα κόκκινα δάνεια, κερδίζοντας χρόνο για τα μεγάλα «αγκάθια».
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη επιθυμεί -πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο- να αναδείξει την πρόοδο στις «αναίμακτες» μεταρρυθμίσεις (έχουν μαζευτεί πάνω από 500 μνημονιακές εκκρεμότητες) αλλά και να φέρει μπροστά μέτωπα που πρέπει να κλείσουν όπως τα κόκκινα δάνεια, κερδίζοντας χρόνο για τα μεγάλα «αγκάθια».
Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά, άλλωστε, ότι τυχόν τριβές με τους εκπροσώπους των δανειστών μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον υπό κατάρτιση οδικό χάρτη για έξοδο από το μνημόνιο και αποχώρηση του ΔΝΤ, με ορίζοντα την προεδρική εκλογή την προσεχή άνοιξη, σημειώνει το in.gr.
thepressproject
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου