Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Έχασε τη μάχη των μαζικών απολύσεων της ΕΡΤ η κυβέρνηση

ερτ-ηράκλειο
Η δεύτερη δικαστική απόφαση που κηρύσσει τις μαζικές απολύσεις 2.600 υπαλλήλων της ΕΡΤ άκυρες στριμώχνει άγρια την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Το Πρωτοδικείο Αθηνών όχι μόνο έκρινε άκυρες τις απολύσεις του Ιουνίου του 2013, όπως είχε κάνει και το δικαστήριο του Ηρακλείου, αλλά διέταξε...
και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων στον «διάδοχο» τηλεοπτικό φορέα, τη ΝΕΡΙΤ, καθώς και την πληρωμή επιπλέον ποσών ως τόκων υπερημερίας. Ακόμη, το Δημόσιο θα πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μέρα που δεν θα εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση επαναπρόσληψης των εργαζομένων που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Οι δύο διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις φέρνουν το Μαξίμου μπροστά σε τεράστιες ευθύνες, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να πληρώσει στους απολυμένους επιπλέον ποσά από τις αποζημιώσεις, θα πληρώνει δε και πρόστιμο. Η ζημία από το λουκέτο στην ΕΡΤ συνεχίζεται. Η ευθύνη του Μαξίμου είναι ακόμη μεγαλύτερη αν σκεφθεί κανείς πως ήταν γνωστό ότι οι μαζικές απολύσεις παραβιάζουν έναν από τους βασικούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι διπλή. Αφενός, χάνει τη μάχη των απολύσεων και, αφετέρου, η ΝΕΡΙΤ δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει με κανονικό προσωπικό. Για τις περιβόητες προσλήψεις, με ή χωρίς ΑΣΕΠ, έγινε ήδη παρέμβαση του Εισαγγελέα, με τη διαταγή της προϊσταμένης της Εισαγγελείς Πρωτοδικών Π. Φάκου να γίνει εισαγγελική έρευνα για τους όρους των προκηρύξεων. Τόσο οι καταγγελίες για το 20% των προσλήψεων που θα γίνουν εκτός των όρων της προκήρυξης όσο και οι αλληλοκαταγγελίες για υποψηφίους που δεν πληρούν τους όρους της προκήρυξης αποκαλύπτουν το μεγάλο κυβερνητικό φιάσκο στη δημιουργία του νέου, «ανεξάρτητου» τηλεοπτικού φορέα.
Στο μεταξύ η αποκάλυψη του «Π» της περασμένης Κυριακής, στο μεταξύ, για την αποδεδειγμένη κερδοφορία της ΕΡΤ, καθώς και οι δηλώσεις των δύο πρώην ανώτατων στελεχών Ν. Σίμου και Θ. Παπαγεωργίου, έχουν ξεσηκώσει σάλο αντιδράσεων. Η Ομοσπονδία των δημοσιογράφων δηλώνει πως θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη με τα στοιχεία της κερδοφορίας, ενώ πολλοί θέτουν πλέον ζήτημα ευθυνών για τη ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο.
τυπολογιες

Δεν υπάρχουν σχόλια: