Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Τάζουν παρά με άδειο κουμπαρά

samaras-venizelos
Η κυβερνητική προπαγάνδα για έξοδο από το Μνημόνιο στο τέλος του 2014 δεν πείθει καθώς η τρόικα θέτει ως προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης την ενεργοποίηση της «ρήτρας» για τη δημιουργία ειδικού «κουμπαρά» για την αποπληρωμή του χρέους.
Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να βρει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 τα 25 δισ. ευρώ για να πληρώσει τις δόσεις, τις οποίες δεν θα λάβει από τον μηχανισμό, και παράλληλα να ενεργοποιηθεί η... ειδική «ρήτρα», σύμφωνα με την οποία η χώρα μας με την έξοδό της από τα μνημόνια να αποταμιεύει σε ετήσια βάση ένα ποσό το οποίο θα φτάνει τα 9 με 10 δισ. ευρώ ή το 5% του ΑΕΠ.




Το «πώς» θα γεμίζει αυτός ο «κουμπαράς» θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα…



Σύμφωνα με το μνημόνιο του 2010, η αποταμίευση θα διαρκέσει μέχρι το 2020 και το «μαξιλάρι» των εσόδων που θα πρέπει να δημιουργήσει η Ελλάδα στη διάρκεια της εξαετίας θα είναι τουλάχιστον 60-65 δισ. ευρώ.

Έτσι θα διασφαλιστεί η συνέχεια της ιδιωτικής χρηματοδότησης με αποδεκτούς όρους, και η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσει τον «εφιάλτη» των spreads που έζησε πριν καταφύγει στο πρόγραμμα στήριξης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου οι δανειστές έρχονται στην Ελλάδα για να εντείνουν τις πιέσεις για ένα τρίτο δάνειο αλλά και να παίξουν το «χαρτί» των κινδύνων που συνεπάγονται για την Αθήνα εφόσον κλοτσήσει τα δανεικά κεφάλαια των 15,6 δισ. ευρώ που της απομένουν για να πάρει από το πρόγραμμα.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα ισχυριστούν ότι αν η Ελλάδα διακόψει το μνημόνιο θα πρέπει πάση θυσία να βρει, εκτός από τα 15,6 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης, και άλλα 9 δισ. ευρώ που θα πληρώσει μόνο μέσα στο 2015 και στο ΔΝΤ για την αποπληρωμή παλιών μνημονιακών χρεών και τόκων.



efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: