Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

H φτώχεια διαψεύδει την «κανονική χώρα» του πρωθυπουργού


Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει αισιόδοξος ότι «μήνα με τον μήνα η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φυσιολογική», τα αδιάψευστα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους μιλούν για τη χώρα των εκατομμυρίων φτωχών και ανέργων.
Μπορεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να ...επαίρεται για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, η πραγματικότητα όμως είναι πολύ σκληρή για τους πολίτες, όπως αποκαλύπτει σε έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται σ’ αυτή, με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%). Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ε.Ε.-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας, ενώ συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται των Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Την ίδια ώρα, οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.280.101, με πολλά νοικοκυριά να μη διαθέτουν ούτε έναν εργαζόμενο, ενώ ο ΣΕΒ αποκαλύπτει τη δικαστική ομηρία των επιχειρήσεων, με περισσότερες από 400.000 υποθέσεις να σέρνονται στα δικαστήρια ακόμα και για μια δεκαετία.



samaras-deth
Στα μάτια του Αντώνη Σαμαρά, πάντως, η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει από την εποχή των μνημονίων…





* Αναλυτικό ρεπορτάζ, στις σελ. 42-43 της « Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: