Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα σενάρια για τον τάφο της Αμφίπολης


Στα ευρήματα και την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη αναφέρεται σε δημοσίευμα του το History Channel.
O αρθρογράφος του ρεπορτάζ, δίνει τη δική του εκδοχή για το ποιος μπορεί να είναι τελικά ο νεκρός του μνημείου υποστηρίζοντας ως πιθανότερο σενάριο να βρίσκεται θαμμένη εκεί η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Ολυμπιάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον Τύμβο Καστά, βρέθηκαν μπροστά σε ...
μια σπουδαία ανακάλυψη: δύο πελώρια γλυπτά μέσα στον τάφο, που φυλούν την είσοδο του θαλάμου. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, η παρουσία αυτών των γυναικείων γλυπτών, γνωστές ως Καρυάτιδες, υποδηλώνουν σαφώς πως ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του μεγάλου πολεμιστή και βασιλιά της Μακεδονίας, Μέγα Αλέξανδρο.

Οι εικασίες που έχουν γίνει ως προς τον ένοικο του τάφου, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το όνομα του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους απορρίπτοντας αυτή την πιθανότητα, ωστόσο, όπως δείχνουν τα ιστορικά αρχεία, ο Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα (το σημερινό Ιράκ) το 323 π.Χ. και πιθανότατα θάφτηκε στην Αίγυπτο, όταν ο Πτολεμαίος, ένας από τους στρατηγούς του, έκλεψε το πτώμα ενώ ήταν καθ' οδόν για τη Μακεδονία.

Η ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, που ουσιαστικά καθρεφτίζουν η μία την άλλη στις δύο πλευρές της μαρμάρινης εισόδου, τώρα τροφοδοτούν εικασίες πως ο τάφος ανήκει σε μια εξέχουσα γυναικεία φιγούρα από την εποχή του Αλεξάνδρου: συγκεκριμένα, την Ολυμπιάδα, τη σύζυγο του Φιλίππου Β' και μητέρα του φημισμένου πολεμιστή – βασιλιά.

Σύμφωνα με τον Άντριου Τσανγκ, τον συγγραφέα του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», οι μορφές δεν απεικονίζουν απλές γυναίκες, αλλά τις ιέρειες του Διονύσου, τον Έλληνα θεό του κρασιού. Όπως ο Τσανγκ γράφει στο «Greek Reporter», ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος, ανέφερε στο έργο του «Η ζωή του Αλέξανδρου» το γεγονός πως η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετάσχει σε διονυσιακές τελετές και όργια. Είναι εκείνες, που κρατώντας στο κεφάλι καλάθια με φίδια και έχοντας υψωμένα τα χέρια τους επιλέχθηκαν ώστε να στέκουν αιώνιοι φύλακες στον τάφο της συντρόφου τους.

Εκτός από την Ολυμπιάδα, η πιο πιθανή υποψήφια για να έχει ταφεί στην Αμφίπολη φαίνεται πως είναι η Ρωξάνη, η σύζυγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Μακεδόνας στρατηγός Κάσσανδρος δολοφόνησε το 311 π.Χ. την Ρωξάνη μαζί με το γιο της, Αλέξανδρο Δ', νόμιμο κληρονόμο του πατέρα του στο θρόνο. Άλλοι υποψήφιοι μπορεί να είναι: ο ναύαρχος του Αλέξανδρου, Ανδροσθένης, ο Λαομέδοντας και ο Νέαρχος. Μπορεί επίσης να είναι ένας από τους στρατηγούς του, π.χ. ο Ηφαιστίωνας ή ο Αντίγονος, ή ακόμη και ο ίδιος ο Κάσσανδρος.

Στο τέλος του άρθρου φιλοξενείται και η άποψη της αρχαιολόγου Όλγας Παλαγγιά, που ισχυρίζεται ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: