Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

«Νέα αρχή» προανήγγειλε από το Ζάππειο, ο Γιώργος

pap11 Ηχηρό «παρών» στην πολιτική ζωή του τόπου, δήλωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, 40 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας από το βήμα των εγκαινίων της έκθεσης ιστορικού υλικού «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» και υπό τις επευφημίες χιλιάδων πολιτών που βρέθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρώην πρωθυπουργός προανήγγειλε πρωτοβουλίες με στόχο την Ελλάδα των αξιών κόντρα στην πελατειακή Ελλάδα.
«Είναι τώρα η... ώρα, οι προοδευτικές δυνάμεις να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για την Ελλάδα των αξιών. Η συνάντηση όλων αυτών των δυνάμεων και η ενότητά τους στη βάση των κοινών αρχών και των αξιών μας, είναι ο μοναδικός αξιόπιστος δρόμος για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια δύναμη πραγματικής προοδευτικής διακυβέρνησης για τον τόπο. Μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα συσπειρώνει γύρω της, με πολιτικούς και όχι άλλους όρους, όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες που θα τον φέρουν σε επαφή με κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας.
Προανήγγειλε ακόμα ανοιχτές συζητήσεις για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, το κράτος, την αυτοδιοίκηης, το παραγωγικό μοντέλο και την ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, τις νέες τεχνολογίες, το περιβάλλον, την ευνομία, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία, ενώ μίλησε για διαβουλευτικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα στα πρότυπα του Συμποσίου της Σύμης το καλοκαίρι. Στόχος του, η οικοδόμηση μιας Πολιτείας αντάξιας των οραμάτων του χώρου, μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας και ενός κράτους δικαίου.
Διαχωρίζοντας τη θέση του απολύτως από την συντήρηση, μίλησε για μία νέα αρχή, με στόχο την εκ βάθρων αλλαγή της χώρας, στη βάση των αρχών και των αξιών της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Με σύνθημα το «όχι» στην απαξίωση και την ηττοπάθεια και το «ναι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ιστορία αυτού του Κινήματος», ο Γιώργος Παπανδρέου, πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση, μιλώντας για ένα απαραίτητο νέο ξεκίνημα και την αναγέννηση τελικά του κινήματος. «Θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτή την απαίτηση, όσο πιο σωστά μπορώ, όσο πιο απλά, όσο πιο ενωτικά, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί», είπε, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές την ανάγκη η νέα πορεία να εδράζεται σε στέρεες βάσεις.
Υπερασπιζόμενος την περίοδο της διακυβέρνησής του, θύμισε την κατάσταση στην οποία περέλαβε την χώρα και τις θυσίες που χρειάστηκε να ακολουθήσουν, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» όσα δημιούργησαν την φούσκα του 2009. Βάζοντας στο στόχαστρό του τον Ευάγγελο Βενιζέλο –χωρίς πάντως να τον κατονομάσει- αντιτάχθηκε στην λογική της επιστροφής της χώρα στην «κανονικότητα», ερμηνεύοντάς την ως επιστροφή στα κακώς κείμενα. «Συντάσσομαι με εκείνους που λένε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια «κανονικότητα» στην οποία πρέπει να επιστρέψουμε. Η Ελλάδα, παρά τους αγώνες δύο δεκαετιών, για να μην πω δύο αιώνων, έχει ακόμη υστερήσεις και αγκυλώσεις μεγάλες. Για αυτό χρειάζεται μια επανάσταση. Την επανάσταση του αυτονόητου», είπε, τονίζοντας ότι η οριστική σωτηρία της χώρας απαιτεί την εκ βάθρων αλλαγή της.
Ανοίγοντας εν μέρει τα χαρτιά του, ο πρώην πρωθυπουργός, αρνήθηκε να μπει στο «ψευτοδίλημμα» περί εξόδου από το μνημόνιο ή μεταμνημονιακής Ελλάδας, κάνοντας λόγο για δύο όψεις του ίδιου συντηρητικού νομίσματος. «Μιλούν για την μεταβατική περίοδο. Δεν μιλούν για το που θα μεταβούμε», είπε. Αντίθετα, αντιπαρέβαλε την ανάγκη της «Μεταπελατειακής Ελλάδας», της Ελλάδας των αξιών. Τονίζοντας την καλύτερη θέση διαπραγμάτευσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, την στιγμή που η πολιτική λιτότητας αρχίζει και αμφισβητείται πανού, ζήτησε την ολοκλήρωση της πορείας εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά για να γίνει αυτό ζήτησε και το τέλος στις αιτίες που την προκάλεσαν.
Επαναλαμβάνοντας πολλές φορές, ότι η «ρίζα της συμφοράς» σήμερα είναι ο πελατειακός καπιταλισμός, ζήτησε παραμονή στις αρχές του σοσιαλιστικού και δημοκρατικού κινήματος, εξηγώντας έτσι και την στάση του όταν προ μηνών εξέφρασε την αντίθεσή του στις «οβιδιακού τύπου μεταλλάξεις του Κινήματος, που μόνο σύγχυση και καχυποψία προκαλούν στους πολίτες». Έτοιμος να πολεμήσει τις ήττες, τα πισώπλατα μαχαιρώματα και τις προδοσίες, ζήτησε να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι, για να αλλάξει μετά η χώρα.
Ήταν όλοι εκεί
Το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης, πέραν των αδελφών του Γιώργου Παπανδρέου Σοφίας, Νίκου και Αντρίκου (με τις συζύγους τους) έδωσαν μεταξύ πολλών άλλων οι :
Φίλιππος Πετσάλνικος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Θανάσης Τσούρας, Φώφη Γεννηματά, Νίκος Αθανασάκης, Νίκος Σηφουνάκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιάννης Καψής, Παντελής Καψής, Αγγέλα Κοκόλα, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Διαμαντιδης, Ροδούλα Ζήση, Γρηγόρης Νιώτης, Χρήστος Αηδόνης, Παντελής Οικονόμου, Θάνος Μωραΐτης, Βασίλης Έξαρχος, Μανώλης Όθωνας, Ιωάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Ρέππας, Γιώργος Ντόλιος, Γιώργος Πεταλωτής, Ντίνος Ρόβλιας, Ανδρέας Μακρυπίδης, Δημήτρης Κουσελάς, Άννα Ναλάρα, Γιάννης Κάψης, Γιώργος Παπακωνσταντινου, Μιλτιάδης Παπαϊωαννου, Αντώνης Βγόντζας, Πάνος Μπεγλίτης, Γιάννης Μαγκριώτης, Γιάννης Σουλαδάκης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Καρύδης, Νίκος Σαλαγιάννης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Δημήτρης Δρούτσας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος, Μαρία Καρακλιούμη, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αφροδίτη Παπαθανάση, Γιώργος Νικητιάδης, Αφροδίτη Παπαθανασίου, Μάρκος Μπόλαρης, Θοδωρής Τσίκας, Ντίνα Λάζαρη.
Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης και τη ΔΗΜΑΡ ο Νίκος Τσούκαλης, ενώ παρών ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Αποδοκιμασίες
Την όλη εκδήλωση πάντως, επισκίασαν οι αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου, τόσο κατά την είσοδό του όσο και κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του.  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεκόπη πολλές φορές, από τα συνθήματα των παρευρισκομένων που φώναζαν ρυθμικά το επίθετο του Γιώργου Παπανδρέου, ή άλλα συνθήματα όπως «Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά» και «Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες, αφού δεν ήταν λίγοι από το ακροατήριο όσοι φώναξαν «προδότη» ή «ου» εναντίον του, αφήνοντας μάταια τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μιλά για την προσπάθεια να ενωθεί όλο το ΠΑΣΟΚ και να μην καλλιεργηθεί η πόλωση αυτή την περίοδο.
Απαντώντας στο σύνθημα «γερά να φύγει η Δεξιά», ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντέδρασε, προαναγγέλλοντας ειλικρινή συζήτηση αύριο Τετάρτη, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ για το πώς έφτασε το ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, πράγμα που προκάλεσε νέες αντιδράσεις και σκληρότερες αποδοκιμασίες από το ακροατήριο.
Στην ομιλία του, πάντως, ο κ.Βενιζέλος επιχείρησε να εμφανίσει την έκθεση ως μία πολύ καλή προκαταρκτική εκδήλωση ενόψη της αυριανής επετειακής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ, επιτιθέμενος στους «καλοθελητές» που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν κλίμα τεχνητής εσωστρέφειας. «Χαίρομαι γιατί η παρουσία όλων εδώ δίνει σήμερα ένα ηχηρό ράπισμα στους κύκλους αυτούς και είναι το προοίμιο της ενωτικής παρουσίας όλων στην κεντρική εκδήλωση της Τετάρτης», είπε, αποδίδοντας την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από την αυριανή εκδήλωση σε ανειλημμένη υποχρέωσή του, αλλά και δηλώνοντας σίγουρος ότι πολιτικά και συναισθηματικά θα είναι παρών.
Ο ίδιος συνέδεσε τον φετινό εορτασμό με την έναρξη μιας πολύ κρίσιμης πολιτικής χρονιάς. «Από τις εξελίξεις των επομένων μηνών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κρίνεται η συλλογική εθνική προσπάθεια προκειμένου να προστατευθούν και ν’ αποδώσουν όλα τους τ’ αποτελέσματα, τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού, προκειμένου να πετύχουμε την οριστική και ασφαλή έξοδο της πατρίδας από την κρίση, την επάνοδο στην κανονικότητα, μιας ευρωπαϊκής χώρας που βρίσκει ξανά την ουσιαστικά ισότιμη και ανταγωνιστική της θέση μέσα στην Ευρώπη», είπε, αξιώνοντας από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες την προβολή και επιβολή τελικά ενός ολοκληρωμένου, εναλλακτικού σχεδίου.
«Οι συσχετισμοί είναι βέβαια πάντα δύσκολοι. Γιατί είναι συσχετισμοί διακρατικοί. Για το ΠΑΣΟΚ, όλους εμάς, αυτό το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι και στοίχημα παραταξιακό και στοίχημα προσωπικό. Είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και προσωπικής εντιμότητας και αξιοπρέπειας, ιδίως για όσους έπαιξαν ρόλο καθοριστικό και πολύ περισσότερο ηγετικό σε κρίσιμες φάσεις, απώτερες ή εγγύτερες της διαδρομής του τόπου και της παράταξης. Όλοι κρινόμαστε και συλλογικά αλλά και ατομικά», είπε, αφήνοντας αιχμές για όσους ακολούθησαν τον «δρόμο της προσωπικής ευκλίας» στα χρόνια της κρίσης. «Ποτέ δεν είχαμε προετοιμάσει τους εαυτούς μας και την κοινωνία, τα στελέχη και την παράταξη για επιλογές δύσκολες και αντιδημοφιλείς», είπε, σημειώνοντας όμως και το μεγάλο κεκτημένο της μεταπολίτευσης που δεν μπορεί να κρυφτεί.
matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια: