Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Το φιάσκο των Παρισίων


(Αναδημοσίευση από την «Ελευθεροτυπία»/ Αλεξ. Κλώσσας)
 
Το τέλος των μνημονίων και το διώξιμο της τρόικας από την Αθήνα, όπως χαρακτήριζαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη πριν από ενάμιση μήνα το ραντεβού στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε ξαφνικά «χαλαρή ανταλλαγή απόψεων». Για φοροελαφρύνσεις κουβέντα, καθώς αυτές έγιναν ...μετρημένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα περιληφούν στον προϋπολογισμό χωρίς να είναι επί του παρόντος σαφής η έκτασή τους.
 
Τα «κόκκινα δάνεια» παρέμειναν κόκκινο πανί για την τρόικα, ενώ οι πλειστηριασμοί φαίνεται πως από την καινούρια χρονιά θα απελευθερωθούν από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Ομαδική ήταν η άρνηση των ελεγκτών να διαπραγματευτούν στο Παρίσι και την απαίτησή τους για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ μαζί με αυτές θα συζητήσουν αναλυτικά με την επιστροφή τους στην Αθήνα και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.
 
Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση «πέτυχε» να διατηρήσει αμετάβλητα τα έσοδα που πρέπει να φέρει ο φόρος στα 3,2 δις ευρώ, καθώς η τρόικα ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αλλάξει ότι θέλει εκτός από το ύψος των εσόδων.
 
Κρύβουν την απάντηση
 
Κατά τα άλλα, κυβερνητικά στελέχη, αμέσως μετά το τέλος και της τρίτης ημέρας επαφών στη γαλλική πρωτεύουσα, έλεγαν ότι «Φυσικά και ετέθη το θέμα των φοροελαφρύνσεων, τα ανοίξαμε όλα, δεν μπορώ να σας πω την απάντηση (σ. σ. της τρόικας), σε κάποια ήταν πιο εύκολα, πιο σαφείς, σε άλλα πιο δύσκολα και σε άλλα στη μέση – υπήρχε μια συμμετρία στη συζήτηση. Καθώς δεν ήταν επίσημη αποστολή, ήταν πιο ανοικτοί, οι φοροελαφρύνσεις μπαίνουν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, καταλαβαίνουν απολύτως τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος και ότι αναζητά την ελπίδα». Βέβαια για το ποιες θα είναι αυτές οι φοροαπαλλαγές και τι σχεδιάζει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της ΔΕΘ, ούτε κουβέντα.
 
Στο Παρίσι, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις, έγιναν τα «προκαταρτικά» πριν ξεκινήσει η «μεγάλη» αξιολόγηση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το Παρίσι, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, επιλέχθηκε ώστε οι συζητήσεις να είναι πιο «χαλαρές» και όπως έλεγαν Έλληνες αξιωματούχοι «μιλήσαμε για όλα και είμαστε στο ξεκίνημα, κανονίσαμε οι επικεφαλής να έρθουν στα τέλη του μήνα». Χαριτολογώντας, ανώτατος αξιωματούχος είπε ότι επειδή κάποιοι είχαν ανεβάσει τις προσδοκίες αυτής της συνάντησης στη Γαλλία, «όταν ξεκινάς, απλώνεις τον τραχανά και κάποια στιγμή τον μαζεύεις».
 
Μόνο άκουγαν
 
Το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και Ελλήνων υπουργών, ήταν «εσείς μας μιλάτε, εμείς σας ακούμε, αλλά δεν έχουμε να σας απαντήσουμε σε κανένα θέμα». Αυτό αποδεικνύεται και από όσα είπε υψηλόβαθμος παράγοντας, υποστηρίζοντας ότι τέθηκε από την ελληνική πλευρά και το θέμα της αύξησης των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όμως δεν απάντησε για το πώς βλέπει η τρόικα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Αναφορικά με τα θέματα του υπουργείου Εργασίας (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος), η κυβέρνηση κατάφερε να «κερδίσει» μερικές μέρες, ρίχνοντας το βάρος για την απόφαση στ Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), το οποίο ετοιμάζει σχετική μελέτη. Κυβερνητικός παράγοντας, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνάντησης στο Παρίσι, έλεγε χαρακτηριστικά «είναι ευαίσθητα θέματα, όπου εμπλέκεται ο ILO που περιμένουν και εκείνοι τις μελέτες».
 
Με άδειες βαλίτσες γυρίζει η ελληνική αντιπροσωπεία και για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ καμία απόφαση δεν ελήφθη και σε ό, τι αφορά την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
 
Οι πλειστηριασμοί
 
Η ίδια κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι έγινε μεγάλη κουβέντα με τους δανειστές, ενώ τόνισε ότι δεν έγινε κουβέντα στο Παρίσι για το θέμα της παράτασης του χρόνου άρσης των πλειστηριασμών κατά ένα χρόνο, θέμα όμως που αναμένεται να τεθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης στις διαπραγματεύσεις των Αθηνών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: