Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Συμμαχικοί βoμβαρδισμοί στην Τρίπολη


Η Τρίπολη βομβαρδίστηκε χθες τη νύχτα καθώς και το πρωί της Πέμπτης από τις συμμαχικές δυνάμεις. Άγνωστος είναι ο αριθμός των θυμάτων. Το λιμάνι της Μισράτα κατέλαβαν οι δυνάμεις του Καντάφι εγκλωβίζοντας χιλιάδες εργάτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Την οργάνωση των επιχειρήσεων σχετικά με τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού αναλαμβάνει πλέον το ΝΑΤΟ, με την Ιταλία να παίζει σημαντικό επιχειρησιακό ρόλο. Η Γαλλία ζητάει η πολιτική διαχείριση να παραμείνει στην άτυπη δυτική συμμαχία. Το enet παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με... το λιβυκό πρακτορείο Jana, οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων στο προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Τετάρτης προκάλεσαν σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους. Το πρακτορείο τόνισε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια στην περιοχή Τζούρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)

►16:45 Γαλλικό τζετ κατέρριψε λιβυκό αεροπλάνο αναφέρουν αμερικανοί

►16:20Το 60% των Αμερικανών υποστηρίζει την αμερικανική επέμβαση στη Λιβύη, σύμφωνα με το Reuters.

►16:00 Η Αίγυπτος βεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί στις μάχες στη Λιβύη, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια των πολυάριθμων υπηκόων της στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

►15:30 Τα άρματα μάχης του Καντάφι εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο της Μισράτα, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας, σύμφωνα με το Reuters.

►14:25 Με πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύονται από βρετανικό υποβρύχιο επιχειρεί η συμμαχία να πλήξει την αντιαεροπορική άμυνα των δυνάμεων του Καντάφι, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

►14:10 Οι δυνάμεις της συμμαχίας συνεχίζουν τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση.

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται και στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης.

►13:50 Οι δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας που επιχειρούν στη Λιβύη, δεν πρέπει να ενεργήσουν πέραν της δικαιοδοσίας τους βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. "Είναι πολύ σημαντικό να μην ενεργήσουμε πέραν αυτής (της δικαιοδοσίας μας), κατ' ουδένα τρόπο", τόνισε ο Κάμερον στη διάρκεια επίσκεψής του σε βιομηχανική περιοχή της κεντρικής Αγγλίας, όταν ρωτήθηκε αν ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είναι νόμιμος στόχος.

►12:45 "Ο πόλεμος δεν τελείωσε, οι αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών στόχων θα συνεχιστούν στη Λιβύη. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο χρόνο κριθεί απαραίτητο" δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ απέρριψε κατηγορηματικά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες "πολίτες υπήρξαν θύματα" των επιδρομών της συμμαχίας. "Επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στους στρατιωτικούς στόχους και σε τίποτε άλλο" υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο Καντάφι δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα: "Είμαι πεπεισμένος ότι στην Τρίπολη, ορισμένοι αρχίζουν να προβληματίζονται και να αναρωτιούνται για το κατά πόσον μπορούν να συνεχίσουν με έναν δικτάτορα τον οποίο, αποφεύγοντας ακραίες εκφράσεις, θα έλεγα απλώς τρελό".

►12:00 Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι πλήρως ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, σύμφωνα με την CorrieredellaSera. "Πετύχαμε όχι μόνον τον πλήρη συντονισμό του NATO σε όλες τις επιχειρήσεις της αποστολής, αλλά και την ακριβή εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Η Συμμαχία δραστηριοποιείται προς υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού, η Ιταλία δεν μετέχει σε πόλεμο και ούτε εννοεί να το πράξει. Καταβάλλουμε όλοι προσπάθεια ώστε να πετύχουμε από τον Καντάφι κατάπαυση του πυρός. Η λήξη των εχθροπραξιών από μέρος του συνταγματάρχη είναι προϋπόθεση για κάθε διαμεσολάβηση. Στη συνέχεια θ’ αρχίσει η φάση της διπλωματίας", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Σήμερα το ιταλικό κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει "πράσινο φως" στηνσυμμετοχή της χώρας στη διεθνή αποστολή "Αυγή της Οδύσσειας".

►11:00 Οι δυνάμεις της συμμαχίας πραγματοποίησαν τη νύχτα αεροπορικές επιδρομές στη Μισράτα, με στόχο να πλήξουν άρματα μάχης των δυνάμεων του Καντάφι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. Ο έλεγχος του λιμανιού της Μισράτα πέρασε στο στρατό του Καντάφι. Στο λιμάνι έχουν καταφύγει χιλιάδες ξένοι εργάτες προκειμένου να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με το Reuters.

►10:22 Η Τυνησία παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Μουαμάρ Καντάφι και πέντε μελών της οικογένειάς του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κυβερνητική πηγή της χώρας.

►08:00 Η Τουρκία θα ενισχύσει με τέσσερις φρεγάτες κι ένα βοηθητικό πλοίο συνοδείας, τη ναυτική αποστολή του ΝΑΤΟ για να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες. Έτσι η Τουρκία καθίσταται η χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτική συμμετοχή εντός της συμμαχίας, καθώς ο συνολικός αριθμός των πολεμικών πλοίων μαζί με ένα υποβρύχιο που θα έχει η Άγκυρα στην αναφερόμενη περιοχή, φτάνει στα 16. Η Ιταλία θα διαθέσει ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου μάχης και μία φρεγάτα, ενώ στη ναυτική αποστολή του ΝΑΤΟ συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

►07:44 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί προκειμένου να αποτρέψει την αιματοχυσία στη χώρα του, υπενθυμίζοντας “τη συμπεριφορά του Σαντάμ και την εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράκ”.

►07:32 Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι έχουν επαφές σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητώντας πύλη εξόδου από την κρίση. Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε χθες ότι είναι πιθανές νέες λιποταξίες, καθώς η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανόν να ενθαρρύνει τους Λίβυους οι οποίοι αρχικά είχαν αντιταχθεί στο καθεστώς της Τρίπολης, αλλά στη συνέχεια αδρανοποιήθηκαν μετά την αντεπίθεση των δυνάμεων του Καντάφι.

►07:30 Συνοικία με κατοικίες έπληξαν οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Τετάρτης προκαλώντας σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους σύμφωνα με το επίσημο λιβυκό πρακτορείο Jana, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες που προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες σε κατοικίες στην περιοχή Ταζούρα που βομβαρδίστηκε δύο φορές νωρίτερα, ενώ αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και εναντίον στρατιωτικών στόχων και αμάχων στην πόλη Τζάφρα, 600 χλμ. νότια της Τρίπολης. Σύμφωνα με ανταποκριτές του γαλλικού πρακτορείου ήχοι από σειρήνες ασθενοφόρων ακούστηκαν στο κέντρο της Τρίπολης και στη συνοικία Ταζούρα.

►07:28 Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί στην Τρίπολη, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.Τα αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στις 06:30 ώρα Ελλάδας και ακολούθησαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

►07:18 Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέφεραν τα ξημερώματα δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης, για να δουν τα απανθρακωμένα πτώματα 18 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας αλλά και πολιτών, που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της επίθεσης με μαχητικά και πυραύλους, που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η συμμαχία των δυτικών κρατών.

►07:14 Iσχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: