Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Στη σκιά Λιβύης και Πορτογαλίας η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής


Στη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την επέμβαση στη Λιβύη και να αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν τη πορτογαλική κρίση που απειλεί με νέα αποσταθεροποίηση την Ευρωζώνη.
Μετά την δανειακή διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται πλέον να ...αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας και στην Πορτογαλία ενόψει νέας πιθανής αναταραχής στην ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής και δημοσιονομικής κρίσης στη Λισαβόνα.

Η απόρριψη από την πορτογαλική βουλή του νέου προγράμματος λιτότητας και η παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, υποχρεώνουν τις ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν πλέον το ενδεχόμενο αποδέσμευσης δανειακών πόρων για την Πορτογαλία, καθώς τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας αυξάνονται στις αγορές.

Η πορτογαλική κρίση απειλεί να επισκιάσει την ουσιαστική πρόοδο που έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί στην Ευρωζώνη με τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κρίσεων των χωρών-μελών της.

Θυμίζουμε πως η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει σε ένα πακέτο μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται η θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής στήριξης, ο οποίος θα απαιτήσει τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης, την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την εναρμόνιση της μισθολογικής πολιτικής. Ανοιχτό σε διαπραγμάτευση παραμένει το ζήτημα της δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης να προχωρά σε επαναγορές κρατικών ομολόγων στη πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.

Στη σημερινή σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις διαφορές προσέγγισης στο Λιβυκό πρόβλημα μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας από την μία και Γερμανίας από την άλλη με στόχο μία ελάχιστη βάση συμφωνίας για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη η έλλειψη της οποίας εμποδίζει την ανάληψη κοινής διοίκησης των επιχειρήσεων.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: