Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Παπακωνσταντίνου: «Έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα»


Σε συνέντευξή του στην γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως«οι Έλληνες έχουν για τα καλά κατανοήσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχουμε κοινωνικό πόλεμο».
Σε ερώτημα για το "αν τα 110 δισ. επαρκούν, εάν θα τα... καταφέρει η Ελλάδα, να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2012 και για το εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα μπορέσει να αγοράσει κρατικούς τίτλους" ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε : "Τα 110 δισ., σίγουρα αρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας το 2011. Την προσεχή χρονιά αναμένεται να έχουμε ισότιμη πρόσβαση στις αγορές. Θα χρειαστούμε 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 24 έως 25 δισ. θα προέλθουν από το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης. Θα αντλήσουμε τα υπόλοιπα από τις αγορές. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες που έχουμε εφαρμόσει πρόκειται να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στις αγορές ομολογιακών τίτλων μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, ει δυνατόν προς το τέλος του έτους ή κατά τη διάρκεια του 2012".

Οπως ανέφερε στην συνεντευξή του, ο κ. Παπαντωνίου η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έχει ήδη ξεκινήσει "με γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου διάρκειας τριών και έξι μηνών". Οσον αφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, ο υπουργός Οικονοικών εξήγησε ότι " το Ταμείο δεν αποτελεί τη λύση για όλα μας τα προβλήματα. Η λύση είναι το εκ νέου άνοιγμα των κεφαλαιαγορών για την Ελληνική Δημοκρατία".

Επίσης ανέλυσε την στρατηγική της χώρα σε 3 σημεία: "να επιτύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012, στο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενθαρρύνουμε την οικονομική ανάκαμψη και φυσικά, στο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων μετοχών ακινήτων ύψους 50 δισ. ευρώ ".

Για τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός είπε ότι το σχέδιο διαρκεί πέντε χρόνια και περιλαμβάνει προσδιορισμένους στόχους χρόνο με το χρόνο, καθώς και διαδικασίες καθορισμού των πραγματικών τιμών. Και τόνισε ότι το 2012, το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων θα αποφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Χαρακτήρισε τον "δύσκολο δρόμο" της Ελλάδα "μαραθώνιο" αλλά φάνηκε αισιόδοξος: "Από το τέλος του 2011 θα επανέλθει η ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του. Η υποχώρηση θα είναι ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το 2011 θα έχουμε ακόμη μια πτώση του ΑΕΠ αντίστοιχη της τάξης του 3%. Το 2012, αντιθέτως, αναμένουμε αύξηση της τάξης του 1% έως 2%. Το επόμενο έτος θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και το 2013 η αύξηση θα επανέλθει με υψηλά ποσοστά, πολύ σημαντικότερα".


Τέλος ο υπουργός Οικονομίας τόνισε:"Οι δύσκολες επιλογές πρέπει να λαμβάνονται με αίσθημα δικαιοσύνης. Δεν φοβάμαι κοινωνική έκρηξη. Θα υπάρχουν κι άλλες κοινωνικές αντιδράσεις, για παράδειγμα ενέργειες για τη μη πληρωμή των διοδίων ή άλλες. Και καταλήγει: "Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι μαζικές και αντιπροσωπευτικές της άποψης που έχει ο κόσμος. Δεν υπάρχει κοινωνικός πόλεμος στην Ελλάδα. Πολλά ΜΜΕ δεν το έχουν καταλάβει ακόμη".

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: