Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Με εμφύλιο πόλεμο απειλεί ο πρόεδρος της Υεμένης

enet.gr
Ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ δήλωσε στους επικεφαλής του στρατού ότι ενδεχόμενες προσπάθειές τους να καταλάβουν την εξουσία μέσω πραξικοπήματος θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του ότι... διατίθεται να παραιτηθεί μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο μιας “συνταγματικής” μετάβασης της εξουσίας αλλά ορκίστηκε να μην παραδώσει την εξουσία στο στρατό.
Ο Αχμέντ Αλ Σουφί δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press την Τρίτη ότι ο Σάλεχ πληροφόρησε τους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας, τους στρατιωτικούς διοικητές και τους αρχηγούς των φυλών για τις προθέσεις του, κατά τις οποίες ορκίστηκε να μην παραδώσει την εξουσία στο στρατό.

Τα σχόλια του Σάλεχ έρχονται ύστερα από αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτησή του. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η αντιπολίτευση θα δεχθεί την προσφορά του, ειδικά αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας του πυροβόλησαν και σκότωσαν περισσότερους από 40 διαδηλωτές την Παρασκευή.

Παράλληλα ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι συντάσσονται με τους εξεγερμένους, μεταξύ των οποίων και ο ανώτατος στρατιωτικός και μέλος της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας Άλι Μόχσεν αλ-Άχμαρ.

Ο στρατηγός αλ-Άχμαρ που ανήκει στην πιο ισχυρή φυλή της Υεμένης και είναι διοικητής της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων της Υεμένης ζήτησε από τον Σάλεχ "να αποφύγει την αιματοχυσία και να επιλέξει μία αξιοπρεπή έξοδο".

Την κίνηση του αλ-Άχμαρ ακολούθησε η παραίτηση δύο ακόμα ανώτατων στρατιωτικών προερχόμενων από την ίδια φυλή, οι οποίοι επίσης ζητούν την καθαίρεση του προέδρου Σάλεχ. Εν τω μεταξύ από τα καθήκοντά του παραιτήθηκε και ο πρεσβευτής της Υεμένης στη Συρία, Αμπντέλ-Γουαχάμπ Ταουάφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: