Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΡΙΣΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ


«Τελεσίγραφο» για την αύξηση του βασικού επιτοκίου του Ευρώ την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλον Τρισέ, διαψεύδοντας εκείνους που εκτιμούσαν ότι οι εξελίξεις στην Ιαπωνία αλλά και η επέμβαση στη Λιβύη μπορεί να καθυστερούσε την απόφαση της ΕΚΤ...


«Δεν έχει αλλάξει τίποτε από την... περασμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ» ανέφερε χθες ο κ. Τρισέ λέγοντας παράλληλα στους ευρωβουλευτές πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και δείχνοντας ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να στρέφει εκεί το βλέμμα της. Ο κ. Τρισέ δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην Ιαπωνία, αν και φάνηκε ότι αξιολογεί την καταστροφή στη χώρα ως χειρότερη από εκείνη του 1995, όταν ο τότε σεισμός είχε μεν εκατοντάδες θύματα αλλά, τελικά, ελάχιστη επίδραση στην παγκόσμια οικονομία.

Η ΕΚΤ παράλληλα δεν αγόρασε ούτε την περασμένη εβδομάδα κρατικά ομόλογα, συνεχίζοντας για τρίτη εβδομάδα την πρακτική αποχής από το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων που ξεκίνησε τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε , το σύνολο των αγορών της ΕΚΤ από την αρχή του προγράμματος παρέμεινε σταθερό στα 77,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: