Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Βομβαρδισμοί και διπλωματικά παζάρια

enet.gr
Παρά την επέμβαση των δυτικών δυνάμεων, που καθήλωσε στο έδαφος τα λιβυκά μαχητικά αεροσκάφη και ανέκοψε την προέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι προς τη Βεγγάζη, οι εξεγερμένοι δεν καταφέρνουν να κερδίσουν έδαφος παραμένοντας λίγο έξω από την Αζνταμπίγια. Ο Καντάφι εξακολουθεί να σφυροκοπεί τη Μισράτα, την ώρα που η συμμαχία προσπαθεί να τον σταματήσει βομβαρδίζοντας στην ίδια περιοχή. Ο Λίβυος ηγέτης σε χθεσινή του ομιλία στην Τρίπολη δήλωσε ότι...δεν θα παραιτηθεί και ότι θα νικήσει. Σε διπλωματικό επίπεδο, η άτυπη συμμαχία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τις επόμενες κινήσεις της, ενώ το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει από σήμερα την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε ότι θα επιφορτιστεί με την επιβολή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αντιτίθεται στην ανάληψη ρόλου από το ΝΑΤΟ στη Λιβύη, απέσυρε όλες τις χερσαίες δυνάμεις της που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου, ανακοινώντας παράλληλα ότι θα ενισχύσει την υποστήριξή της στις αεροπορικές επιχειρήσεις της συμμαχίας. Αντίθετα η Τουρκία φαίνεται ότι γίνεται πιο ελαστική και πως οι αντιδράσεις της έχουν καμφθεί.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)

►20:53 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν καταδίκασε "τη χρήση βίας που συνεχίζεται στα δυτικά της Λιβύης, στην Ζιντάν και στην Μισράτα" και επανέλαβε την έκκλησή του να δοθεί άμεσα τέλος στην βία από όλες τις πλευρές.

►20:45 Η Νορβηγία θα καθηλώσει στο έδαφος τα έξι μαχητικά F- 16 που έχει διαθέσει για τις επιχειρήσεις στην Λιβύη σε περίπτωση που οι αποστολές τους κριθούν πολύ επικίνδυνες για τους αμάχους του κράτους της Βορείου Αφρικής. "Αν η Νορβηγία δεν μπορεί να πάρει μέρος στα επιχειρησιακά σχέδια που προκύπτουν, αν ο κίνδυνος να χαθούν ζωές αμάχων είναι πολύ μεγάλος για παράδειγμα, η Νορβηγία μπορεί να βγάλει 'κόκκινη κάρτα' και να μην επιτρέψει στα μαχητικά της να συμμετάσχουν" δήλωσε η υπουργός Άμυνας Γκρέτε Φαρέμο. Τα έξι νορβηγικά μαχητικά βρίσκονται στην Κρήτη.

►19:51 Δεν υπάρχει "χρονοδιάγραμμα" για το τέλος των επιχειρήσεων της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς από το Κάιρο. "Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν δίνει καμία καταληκτική διορία για τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων. Οπότε νομίζω, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το τέλος" της επιχείρησης, τόνισε.

►19:01 Οι ελεύθεροι σκοπευτές του Καντάφι σκότωσαν 16 ανθρώπους στη Μισράτα δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου των εξεγερμένων, Χαφίζ Γκχογκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Ζινταν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

►18:54 Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματικός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες αιχμαλώτων στη Λιβύη. "Η αποστολή μας εδώ είναι για να προστατέψουμε τον άμαχο πληθυσμό και βάσει αυτού επιλέγουμε τους στόχους μας και καταστρώνουμε τα σχέδιά μας", δήλωσε ο Αμερικανός ναύαρχος. Σύμφωνα με τον ίδιο μόνο το τελευταίο 24ωρο, οι δυνάμεις της δυτικής συμμαχίας εξαπέλυσαν 175 επιθέσεις, εκ των οποίων τις 113 πραγματοποίησαν αμερικανικά αεροσκάφη.

►18:30 Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου θεωρεί πιθανή την αναγκαιότητα επέμβασης χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη. "Δεν υπάρχει προκαθορισμένο σχέδιο και η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν. Συνειδητοποιούμε ότι, αργά ή γρήγορα, αν η αεροπορική επέμβαση διαιωνιστεί, δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε, ό,τι κι αν λέγεται, από μία χερσαία επέμβαση", δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στη στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

►18:20 Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Δανίας πραγματοποίησαν τους πρώτους βομβαρδισμούς τους στη Λιβύη, το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία της αεροπορίας της χώρας.

►17:30 Εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού δήλωσε ότι η αεροπορία της Λιβύης δεν συνιστά πλέον μάχιμη δύναμη. Η λιβυκή πολεμική αεροπορία "δεν υπάρχει πλέον ως μάχιμη δύναμη" μετά την επέμβαση της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, Γκρεγκ Μπάγκουελ.

►17:20 Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στην Αζνταμπίγια. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τρομοκρατημένοι την πόλη-κλειδί της ανατολικής Λιβύης. Καπνός υψώνεται από το κέντρο της πόλης, ενώ πυροβολισμοί και εκρήξεις βομβών ακούγονται, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

►17:10 Νέα συνάντηση μεταξύ των μελών της δυτικής συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών. "Πήρα την πρωτοβουλία με τον Βρετανό συνάδελφό μου να συγκεντρώσουμε στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη μια ομάδα επαφής, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι χώρες (της συμμαχίας), συν την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις", δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ.

►17:05 Τα συντρίμμια του μαχητικού F-15 που συνετρίβη, λόγω μηχανικής βλάβης στη Λιβύη βομβάρδισαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το F-15 βομβαρδίστηκε τη νύχτα προκειμένου "να μην πέσουν σε λάθος χέρια τα υλικά".

►16:00 Συνολικά 97 πτήσεις πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ωρο τα συμμαχικά αεροσκάφη στη Λιβύη, τα οποία έπληξαν άρματα μάχης και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοινώθηκε σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος από τις αμερικανικές δυνάμεις. Κανένας πύραυλος Κρουζ δεν ερίφθη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, διευκρίνισε ο διοικητής Μπέβερλι Μοκ, εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, από το USS Mount Whitney, πλοίο της διοίκησης που συντονίζει τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.

►15:45 Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά ελεύθερων σκοπευτών εναντίον νοσοκομείου στη Μισράτα, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου στο Reuters. "Άρχισε πριν από μισή ώρα. Ελεύθεροι σκοπευτές (...) πυροβολούν το νοσοκομείο και οι δύο είσοδοί του δέχονται βαριά επίθεση. Κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει. Έχουμε χάσει κάθε επικοινωνία με τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα. Το τελευταίο πράγμα που μάθαμε είναι ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά", δήλωσε ο κάτοικος ο οποίος ονομάζεται Σααντούν.

Λίγο νωρίτερα άλλος κάτοικος της πόλης δήλωσε ότι οι συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν το πρωί έπληξαν αεροπορική βάση των κυβερνητικών δυνάμεων νότια της Μισράτα και ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων του καθεστώτος είχαν σκοτώσει άλλους δύο ανθρώπους στο κέντρο της πόλης.

►15:40 Η Τουρκία συμφώνησε να στείλει πέντε πλοία και ένα υποβρύχιο για να συμμετάσχουν στη ναυτική επιχείρηση για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, επικαλούμενο αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

►15:30 Το Κουβέιτ και η Ιορδανία θα προσφέρουν "επιμελητειακή υποστήριξη" στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ πρόσθεσε ότι 11 έθνη συμβάλλουν με 150 αεροσκάφη στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

►15:10 Το ΝΑΤΟ θα έχει τεχνικό ρόλο στη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη, δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν θα ασκήσει "την πολιτική καθοδήγηση" του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, αλλά θα παρέμβει ως "εργαλείο σχεδιασμού και διεξαγωγής επιχειρήσεων" για την εφαρμογή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. Ο Α. Ζιπέ προέβλεψε ότι η δυτική επέμβαση θα είναι σύντομης διάρκειας και τόνισε ότι αποκλείεται κατηγορηματικά μια χερσαία επιχείρηση.

►14:55 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγόρησε για "οπορτουνισμό" ορισμένες από τις χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή επέμβαση κατά της Λιβύης, τονίζοντας ότι η στάση τους προκαλεί υποψίες όσον αφορά τις πραγματικές τους φιλοδοξίες. Σύμφωνα με τον Γκιουλ, η στάση ορισμένων χωρών προκαλεί ερωτηματικά για τις φιλοδοξίες τους στη Λιβύη, χώρα πλούσια σε πετρέλαιο. Η Τουρκία είναι ενοχλημένη κυρίως από τη στάση της Γαλλίας, η οποία δεν ενημέρωσε πλήρως τους συμμάχους της πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε τον Καντάφι να παραιτηθεί για χάρη της χώρας του, ενώ τον προειδοποίησε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η Λιβύη μπορεί να έχει παρόμοια μοίρα μ' εκείνη του Ιράκ, υπονοώντας την ξένη κατοχή.

►14:40 Η Σουηδία ανακοίνωσε το "πάγωμα" περιουσιακών στοιχείων αξίας πάνω από 1,12 δισ. ευρώ, του λιβυκού καθεστώτος του Καντάφι, λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε.

►14:30 Η Unesco έκανε έκκληση τόσο στις δυνάμεις της συμμαχίας όσο και στον Μουαμάρ Καντάφι να σεβαστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Λιβύης. "Τοποθεσίες όπως η πόλη Γκανταμές, η ρωμαϊκή Κυρήνεια, η Λέπτις Μάγκνα, οι προϊστορικές τοιχογραφίες της Τάντραρτ Ακάκους, η φοινικική Σαμπράτα, κ.α. κατέχουν πολύ σημαντική θέση στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας", γράφει μεταξύ άλλων η Ίρινα Μπόκοβα σε επιστολή που απευθύνει στους εκπροσώπους των χωρών της Unesco.

►13:55 Οι δυνάμεις του λιβυκού στρατού συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ζιντάν, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. "Η πόλη είναι εντελώς περικυκλωμένη. Η κατάσταση είναι πολύ κακή", δήλωσε ένας κάτοικος στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

►13:45 Δεκαεπτά άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν την Τρίτη από ελεύθερους σκοπευτές και όλμους των δυνάμεων του Καντάφι στη Μισράτα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές του νοσοκομείου της πόλης.

►13:40 Στόχος των αεροπορικών επιθέσεων της συμμαχίας είναι τα άρματα μάχης του Καντάφι, που εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τις πόλεις Ζιντάν και Μισράτα. «Έχουμε την άδεια από τον πρόεδρο (Μπάρακ Ομπάμα) και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτεθούμε στα άρματα μάχης. Αυτοί θα είναι οι στόχοι για την αεροπορία μας», διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματικός Πεγκ Κλάιν, από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USSKearsarge.

►13:25 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, έφτασε στο Κάιρο, για συνομιλίες όσον αφορά στη Λιβύη.

►13:20 Αεροπλάνα της δυτικής συμμαχίας βομβαρδίζουν βάσεις των κανταφικών δυνάμεων στη Μισράτα, σύμφωνα με τις δηλώσεις κατοίκου της περιοχής στο Reuters. Κατόπιν αυτού, οι βολές πυροβολικού του λιβυκού στρατού σταμάτησαν.

►13:10 Η υψηλότερη ισλαμική αρχή της Αιγύπτου, το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, καταδικάζει την "επιθετικότητα" της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη, υποστηρίζοντας παράλληλα την εξέγερση του λιβυκού λαού. Το Αλ-Άζχαρ, πυρήνας της σουνιτικής σκέψης στο μουσουλμανικό κόσμο, προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείας και τη Βρετανία ότι ρισκάρουν "να διαιρέσουν τη Λιβύη και να καταστρέψουν τον ανθρώπινο και φυσικό πλούτο της χώρας, όπως στο Ιράκ", σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Άχραμ.

►13:00 Τα F-16 που διέθεσε η Νορβηγία στη συμμαχία για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, θα βρίσκονται στο εξής "υπό τη Διοίκηση της Βόρειας Αφρικής των ΗΠΑ", σύμφωνα με ανακοίνωση του Νορβηγού πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησής του ελήφθη με την ομόφωνη στήριξη και των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα αντιτάχθηκε στην υπαγωγή των μαχητικών στη διοίκηση των ΗΠΑ.

►12:50 Ο πρόεδρος της Ρουάντας Πολ Καγκάμε επικροτεί τη στρατιωτική επέμβαση της συμμαχίας στη Λιβύη, κάνοντας αναφορά στη γενοκτονία στη χώρα του στους Times του Λονδίνου. "Το 1994, μέσα σε 100 μέρες, ένα εκατομμύριο πολίτες της Ρουάντα σκοτώθηκαν σε μια γενοκτονία την οποία στήριξε η κυβέρνηση, και η διεθνής κοινότητα δεν έκανε τίποτα για να τους σταματήσει".

►12:45 Η Αίγυπτος εξοπλίζει συστηματικά τους εξεγερμένους, κυρίως με ελαφρύ οπλισμό και πολεμοφόδια, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

►12:40 Σύμφωνα με το Reuters, αν η επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη διαρκέσει για πολλούς μήνες, θα στοιχίσει στη συμμαχία πάνω από ένα δισ. δολάρια.

►12:32 Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε στο BBC ότι θα ξεκινήσει σήμερα ναυτικές περιπολίες για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η συμμαχία διευκρινίζει ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσει δυνάμεις στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής.

►12:28 Η Ε.Ε. κατέληξε σε κατ' αρχήν συμφωνία επιβολής κυρώσεων στην εθνική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης (NOC), όπως δήλωσε διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

►11:07 Στα ακόλουθα συμπεράσματα κατέληξε η προσπάθεια του Associated Press να υπολογίσει το κόστος για τις ΗΠΑ της αποστολής τους στη Λιβύη: Εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 162 πύραυλοι Tomahawk με κόστος 1 με 1,5 εκατ. δολάρια ο καθένας και το ωριαίο κόστος των βομβαρδιστικών Β-2 φτάνει τουλάχιστον τα 10.000 δολάρια. Στους υπολογισμούς αυτούς ωστόσο δεν περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια που χρησιμοποιούνται, ούτε και τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά και οι πληρωμές. Οι φειδωλοί με τον αμερικανικό προϋπολογισμό πολιτικοί του Λευκού Οίκου εμφανίζονται διστακτικοί να δημοσιοποιήσουν “νούμερα” για το συνολικό κόστος της επιχείρησης.

►10:39 Η Σουηδία "πάγωσε" περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Associated Press.

►08:00 Ο Μουαμάρ Καντάφι σε ομιλία του χθες το βράδυ στην Τρίπολη, δήλωσε: "Δεν θα παραδοθούμε. Στο τέλος θα νικήσουμε (...). Η επίθεση αυτή γίνεται από μια συμμορία φασιστών που θα καταλήξουν στους σκουπιδοντενεκέδες της Ιστορίας".

►07:10 Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε χθες ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Καντάφι διεξάγουν επαφές ανά τον κόσμο, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική αναζητώντας μία πύλη εξόδου, σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και πρόσθεσε ότι διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην εξέλιξη αυτή.

Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μπεν Ροντς είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, ο γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν ότι "το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει βασικό ρόλο στη δομή της διοίκησης".

►06:56 Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι, που είχαν συλληφθεί την Κυριακή στην Αζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Ο Ντέιβ Κλαρκ και ο Ρομπέρτο Σμιντ από το γαλλικό πρακτορείο και ο Τζόε Ρέντλ από το πρακτορείο Getty Images έφτασαν στο ξενοδοχείο Rixos στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας, όπου τους περίμεναν συνάδελφοί τους.

Την επικείμενη απελευθέρωσή τους είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ.

"Όλοι εκείνοι που κάθε στιγμή της ζωής τους πιστεύουν ότι η ελευθερία δεν είναι μια μάταιη λέξη, αισθάνονται μεγάλη χαρά αυτή την ώρα που ο Ντέιβ Κλαρκ, ο Ρομπέρτο Σμιντ και ο Τζόε Ρεντλ ξαναβρίσκουν αυτή την ελευθερία η οποία είναι τόσο αναγκαία για την έκφραση της ζωής τους, του ταλέντου τους και του επαγγέλματός τους ως δημοσιογράφοι", τόνισε ο πρόεδρος γενικός διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου Εμανουέλ Χογκ, ο οποίος είχε στείλει χθες επιστολή στον Καντάφι ζητώντας την απελευθέρωση των τριών δημοσιογράφων.

►06:34 Τα δύο τρίτα των Γάλλων (ποσοστό 66%) τάσσονται υπέρ της επέμβασης της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, ενώ το 34% δεν την εγκρίνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα France-Soir.

Στη Βρετανία, από δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα προκύπτει ότι το 53% των ερωτηθέντων κρίνουν πως οι βρετανοί στρατιώτες δεν πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη και το 43% τάσσεται κατά των επιθέσεων εναντίον του Καντάφι.

Στη Γερμανία, η πλειοψηφία υποστηρίζει τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι σε αυτήν την επιχείρηση δεν συμμετέχουν γερμανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: