Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Αναλαμβάνει δράση στη Λιβύη το ΝΑΤΟ


Οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν την Πέμπτη να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσουν τους άμαχους από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Πρόσθεσε ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν "ξεπερνά" την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αλλά οι... δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν.

"Αυτή την στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO", είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στο Σύμφωνο.

Αξιωματούχος του NATO είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι χώρες-μέλη συμφώνησαν μετά την άρση και των τελευταίων επιφυλάξεων της Τουρκίας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε στο μεταξύ πριν από λίγο αξιωματούχος των ΗΠΑ, θα διαθέσουν 12 μαχητικά αεροσκάφη στις επιχειρήσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη μέσα σε μία ή δύο ημέρες, υποστηρίζοντας ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων.

"Υπήρξε συμβιβασμός και η επιχείρηση θα ανατεθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ" δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η συμφωνία επήλθε μετά από τηλεφωνική συνδιάσκεψη μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας.

Πάντως, οι συμμαχικές δυνάμεις συνέχισαν και την Πέμπτη τις επιθέσεις προκαλώντας ισχυρά πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το μεσημέρι της Πέμπτης ένα λιβυκό πολεμικό αεροπλάνο, το οποίο είχε παραβιάσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού άρχισαν ξανά, το μεσημέρι της Πέμπτης, τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης.

Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε προηγηθεί μία νύχτα συνεχών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις της συμμαχίας στη λιβυκή πρωτεύουσα, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και σε στρατιωτική βάση των λιβυκών χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή Ταζούρα, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Το λιβυκό πρακτορείο Jana μετέδωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Τετάρτης «έπληξαν συνοικία με κατοικίες» και προκάλεσαν «σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους».

Το πρακτορείο επισήμανε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Ταζούρα, εναντίον της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα άλλοι δύο βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή, αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και εναντίον στρατιωτικών στόχων και αμάχων στην πόλη Τζάφρα, 600 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.
Περισσότεροι από 100 άμαχοι νεκροί

Για περισσότερους από 100 αμάχους νεκρούς από τις επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας έκανε λόγο την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραχίμ.

"Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι δυτικές κυβερνήσεις μάχονται στο πλευρό των ανταρτών. Αυτό δεν το επιτρέπει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, γιατρός σε νοσοκομείο της Μιζουράτα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σκότωσαν την τελευταία εβδομάδα 109 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.300 στη διάρκεια των επιθέσεών τους εναντίον της πόλης.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της συμμαχίας διαψεύδουν τον βομβαρδισμό αμάχων.

«Ο πόλεμος δεν τελείωσε, οι αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών στόχων θα συνεχιστούν στη Λιβύη» επιβεβαίωσε την Πέμπτη, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο RTL, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, δίνοντας το «στίγμα» των επιθέσων της Συμμαχίας κατά του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια που μπορεί να έχει η όλη επιχείρηση, ο Ζιπέ απάντησε: «Θα συνεχιστεί για όσο χρόνο είναι απαραίτητο». Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «πολίτες υπήρξαν θύματα» των επιδρομών του συνασπισμού. «Επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στους στρατιωτικούς στόχους και σε τίποτα άλλο» υπογράμμισε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρούν στη Λιβύη, δεν πρέπει να ενεργήσουν πέραν της δικαιοδοσίας τους, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού «βοήθησε ν' αποτραπεί η σφαγή» στη Βεγγάζη.
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: