Mετά από απουσία εννέα χρόνων από την αγορά των δεκαετών ομολόγων και με τις αποδόσεις να έχουν υποχωρήσει σε ρεκόρ 13 ετών, η Ελλάδα επιχειρεί τον πρώτο...
μακροπρόθεσμο μεταμνημονιακό δανεισμό με τους πλέον ευνοϊκούς οιωνούς.
Όπως ήδη είχε γράψει εδώ και δέκα ημέρες το tvxs.gr, το βιβλίο προσφορών για το νέο ελληνικό δεκαετές ομόλογο θα ανοίξει πιθανότατα αύριο καθώς, ήδη, το δημόσιο όρισε τις έξι ανάδοχες τράπεζες για την έκδοση. Την «εντολή» της έκδοσης έλαβαν το πρωί οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan και, κατά τις πληροφορίες, στόχος είναι η άντληση ποσού κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ράλι των ελληνικών ομολόγων τον τελευταίο μήνα ήταν εκείνο που διαμόρφωσε το έδαφος για την επιστροφή στις αγορές με δεκαετές ομόλογο, ενώ το τελικό «σύνθημα» δόθηκε την Παρασκευή με την διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο ήταν τον Μάρτιο του 2010, λίγο πριν από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. Τότε αντλήθηκαν περίπου 5 δις ευρώ, με την απόδοση όμως να φθάνει στο 6,25% και το πραγματικό επιτόκιο στο 6,3%.
Σήμερα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 3,601% που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών – δηλαδή, επέστρεψε στα επίπεδα του 2006 -, ενώ θεαματική αποκλιμάκωση είχαν και οι αποδόσεις των πενταετών τίτλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του τελευταίου 5ετούς ομολόγου, που εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου και λήγει τον Απρίλιο του 2024, έχει υποχωρήσει έως το 2,75%. Το πενταετές ομόλογο είχε εκδοθεί με απόδοση 3,6% και η συνολική πτώση του επιτοκίου από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα αγγίζει το 30%.
Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν βάσιμες προσδοκίες αφενός για υπερκάλυψη της ζήτησης του νέου δεκαετούς ομολόγου και, αφετέρου, για ένα επιτόκιο στην κλίμακα του 4% με 4,2%, με τους πλέον αισιόδοξους παράγοντες της αγοράς να θεωρούν πιθανή την πτώση και κάτω από το 4%. Πρόσθετα επιχειρήματα στην αισιόδοξη αυτή προσέγγιση δίνει και η υψηλή ζήτηση που καταγράφηκε στα μακροπρόθεσμα ομόλογα που εξέδωσαν το τελευταίο διάστημα και δύο ακόμη χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η Ιταλία και η Ισπανία (10ετές η πρώτη, 15ετές η δεύτερη).
Η «άνοιξη» αυτή στην αγορά των ελληνικών ομολόγων αποδίδεται από τους διεθνείς αναλυτές στην ενισχυμένη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη και στην σταθεροποίηση των δεικτών που έχουν να κάνουν με τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις. Οι ελληνικοί τίτλοι είναι, αυτήν την στιγμή, οι μοναδικοί στην Ευρώπη που δίνουν υψηλές αποδόσεις χωρίς ρίσκο, και δη την στιγμή που οι ρυθμοί ανάπτυξης βρίσκονται σε ανοδική πορεία.
Ενδεικτική του κλίματος μεταξύ των επενδυτών είναι και η σημερινή έκθεση της HSBC η οποία, αποτιμώντας την πρόσφατη ανοδική πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, επισημαίνει οι ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες ήταν «υπερβολικές». Συνολικά, δε, για την ελληνική οικονομία, η HSBC στην ίδια έκθεση προβλέπει «βελτίωση των τάσεων» το επόμενο διάστημα, θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, και εφικτούς στόχους για την μείωση των κόκκινων δανείων.
Με αυτά τα δεδομένα, και πλην κάποιας απρόβλεπτης και εξωγενούς ανατροπής, οι ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να γνωρίζουν ακόμη ισχυρότερη ζήτηση κι ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις τους επόμενους μήνες, υπό τρεις προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να κλείσει οριστικά το θέμα της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, η δεύτερη να συνεχιστούν – όπως αναμένεται – οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους (μετά την Moody’s θα ακολουθήσουν οι Standard & Poor’s και Fitch), και να αρθούν πλήρως, σε σχετικά σύντομο διάστημα, τα capital controls.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου