Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Έξι κομβικά ερωτήματα για το Brexit

Έξι κομβικά ερωτήματα για το Brexit
Την Πέμπτη, μόλις οκτώ ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραχώρησαν εκνευρισμένοι στην Τερέζα Μέι περιθώριο ακόμη δύο εβδομάδων για να καταλήξουν σε...
ένα εναλλακτικό σχέδιο εν μέσω του αδιεξόδου στο οποίο έχει φτάσει η Βουλή των Κοινοτήτων. Ήταν ακόμη μία ταπείνωση για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό που επέμενε ότι η ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου.

Χθες εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλημμύρισαν τους δρόμους του Λονδίνου, ενώ ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι υπογραφές για νέο δημοψήφισμα που θα επιτρέψει στη χώρα να μείνει στην Ε.Ε.

Αλλά ας δούμε ποια ερωτήματα υπάρχουν την ώρα που η κρίση του Brexit βαθαίνει και απειλεί την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι.

Η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. και αν ναι, πότε;
Πιθανώς θα αποχωρήσει, μολονότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η ημερομηνία. Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι τις 22 Μαΐου αλλά μόνο αν η Τερέζα Μέι καταφέρει την επόμενη εβδομάδα να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, αν η Μέι αποτύχει για τρίτη φορά, οι Βρυξέλλες έδωσαν τελεσίγραφο εξόδου της Μέι στις 12 Απριλίου.

Τι αναμένουμε από Δευτέρα;
Τη Δευτέρα αναμένονται μια σειρά από κινήσεις μεταξύ των οποίων εκείνη που καλεί το κοινοβούλιο να πάρει τον έλεγχο της διαδικασίας κάνοντας μια σειρά «ενδεικτικών ψηφοφοριών». Αυτή είναι μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να συγκεντρωθεί για ένα διαφορετικό μοντέλο Brexit, όπως η ένταξη στην ενιαία αγορά τύπου Νορβηγίας ή μια μόνιμη τελωνειακή ένωση.

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για Brexit χωρίς συμφωνία;
Ναι, πάρα πολύ. Κανείς (εκτός από τους σκληροπυρηνικούς του Brexit) δεν επιθυμεί Βrexit χωρίς συμφωνία, αλλά θα μπορούσε να συμβεί εφόσον δεν υπάρχει πλειοψηφία για τίποτα άλλο. Από τη στιγμή που η Βουλή δεν καταλήγει σε συμφωνία, υπάρχουν πολλές πιθανότητες για Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

Θα μπορούσε η Βουλή ν' αποφασίσει ανάκληση του άρθρου 50 και ακύρωση του Brexit;
Ναι και υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν να συμβεί αυτό. Ήδη αίτημα για δημοψήφισμα με αυτό το περιεχόμενο, που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου από τη Μαργαρίτα Γεωργιάδου, έχει υπογραφεί από περισσότερα από 4 εκατ. άτομα.

Ενδέχεται να γίνει νέο δημοψήφισμα;
Ναι και η απόδειξη γι' αυτό είναι η χθεσινή τεράστια διαδήλωση. Το θέμα είναι ότι μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν είχε την υποστήριξη του Κοινοβουλίου. Στο συνέδριό τους τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Εργατικοί είχαν συμφωνήσει ότι θα αποδεχτούν τη συμφωνία της Μέι αν περάσει από δημοψήφισμα και την εγκρίνει ο λαός.

Μπορεί η Τερέζα να παραμείνει πρωθυπουργός εάν η συμφωνία της ηττηθεί άλλη μία φορά;
Όχι για πολύ. Σ' αυτή την περίπτωση η Μέι θα 'χει χάσει τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή μέσα σε μία πρωθυπουργία και εκτιμάται ότι είναι απίθανο να επιβιώσει σε νέα πρόταση μομφής εναντίον της. Σύμφωνα με τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές, η Μέι βρίσκεται ήδη στον δρόμο της εξόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: