Εξι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, συζήτησαν για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στη ρατσιστική βία και ξενοφοβία, συμφωνώντας όλοι στην...
ανάγκη απομόνωσης της Χρυσής Αυγής.
Με νωπό το άγριο ναζιστικό μακελειό στη Νέα Ζηλανδία και ζωντανές τις περισσότερες από 50 εικόνες των θυμάτων της ναζιστικής βίας στην Αθήνα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Βάλ’ τους Χ - ο μαύρος χάρτης της Αθήνας» στην Τεχνόπολη, έξι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, οι Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Μπακογιάννης (Ν.Δ.), Παύλος Γερουλάνος (ΚΙΝ.ΑΛΛ.), Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ), Γιάννης Τσιρώνης (Οικολόγοι Πράσινοι), Πέτρος Κωνσταντίνου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που ξεναγήθηκαν χθες στην έκθεση και στη συνέχεια συμμετείχαν σε συζήτηση στο Σεράφειο με θέμα «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στη ρατσιστική βία και ξενοφοβία», φάνηκαν να συμφωνούν στα βασικά -την καταδίκη του ρατσισμού, την απομόνωση της Χρυσής Αυγής και την ανάγκη να ενταχθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία.
Τουλάχιστον στα λόγια. Δεν έλειψαν, βέβαια, οι διαφοροποιήσεις ούτε οι μεταξύ τους κόντρες, πιο συχνές όσο προχωρούσε η συζήτηση, αλλά πάντα στο πλαίσιο της ευπρέπειας.
Συχνά ήταν τα χειροκροτήματα του κοινού, από το οποίο προήλθαν οι τρεις από τις πέντε ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψηφίους, ενώ τις άλλες δύο έκανε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, που συντόνισε τη συζήτηση.
«Μεγάλωσα σε μια γειτονιά στα Πατήσια, που δεχτήκαμε τους πρώτους μετανάστες. Μετά από τόσα χρόνια, έχουν διαψευστεί όλοι όσοι έλεγαν ότι θα καταστραφεί η χώρα. Είμαστε φίλοι με τους μετανάστες, μεγαλώσαμε μαζί, αυτή είναι η σύγχρονη πολυπολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας, την οποία πρέπει να σεβαστούμε», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Επισήμανε ότι ο Αντώνης Σαμαράς βγήκε πρωθυπουργός ζητώντας να ανακαταλάβουμε τις πόλεις από τους μετανάστες, θυμίζοντας τη ρητορική της Χρυσής Αυγής. Και υπογράμμισε αναφερόμενος στον κύριο Μπακογιάννη: «Δεν γίνεται να μιλάμε για όλα αυτά και μετά να βγαίνουμε βόλτα στον Αγιο Παντελεήμονα δίπλα σε ανθρώπους που έχουν τέτοιες καταβολές».
Ασφάλεια για όλους
Αναφερόμενος στην ατζέντα της ανομίας και της εγκληματικότητας, που αποτέλεσε κεντρική θεματική στην εκστρατεία του κ. Μπακογιάννη, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι δεν είναι αντίθετες οι έννοιες της ασφάλειας και των δικαιωμάτων, αρκεί να μιλάει κανείς για την ασφάλεια όλων, ανεξαρτήτως χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου.
«Δεν μπορεί να είναι δημοκρατική μια πόλη που λειτουργεί στη βάση του φόβου. Οι γειτονιές είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής», σημείωσε.
«Πρέπει να αποφύγουμε τον πειρασμό να τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι», απάντησε ο Κώστας Μπακογιάννης. Σημείωσε ότι είναι άδικο και άστοχο να ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία οδήγησε στη φυλακή τους χρυσαυγίτες, όπως είναι άδικο να ταυτίζεται ο ίδιος με τη Χρυσή Αυγή, επειδή έκανε μια βόλτα στον Αγιο Παντελεήμονα.
«Εχοντας αισθανθεί στο πετσί μου τον παραλογισμό της βίας, θέλω να είμαστε ξεκάθαροι ότι η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Πόσο μάλλον η ρατσιστική βία που έχει να κάνει με αυτό που είναι ο άλλος, το χρώμα του, το φύλο του, την ταυτότητά του. Στη Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε ο δράστης να έχει επιτεθεί στην ελληνική κοινότητα», είπε.
«Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα φωτίσουμε τις σκοτεινές γωνιές, πώς θα είναι ασφαλείς οι αφύλακτες παιδικές χαρές και τα πάρκα. Αυτά δημιουργούν τον φόβο που θρέφει το μίσος και τις επιθέσεις», είπε.
«Μας είπατε λίγο-πολύ ότι ο Σαμαράς είναι αντιφασιστική δύναμη», σχολίασε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. Θύμισε τη συνεργασία του γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να εξασφαλίζεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε κρίσιμα νομοσχέδια και σημείωσε ότι και σήμερα είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι της Ν.Δ. με την Ακροδεξιά, μέσω του αντιπροέδρου Αδωνη Γεωργιάδη.
Υπογράμμισε ότι τη Χρυσή Αυγή την έβαλε στη φυλακή το αντιφασιστικό κίνημα, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Και επισήμανε ότι ο άνθρωπος στο πλευρό του οποίου εμφανιζόταν ο κύριος Μπακογιάννης στον Αγιο Παντελεήμονα συμμετείχε μαζί με την καταδικασμένη Θέμιδα Σκορδέλη στους τραμπουκισμούς στον Αγιο Παντελεήμονα. «Αυτό ήταν η Επιτροπή Κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα», είπε.
Ενταξη μεταναστών
Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών και σημείωσε ότι ευχαρίστως θα ξαναψήφιζε διάταξη που θα δίνει στους μετανάστες το δικαίωνα της ψήφου. «Δεν φτάνει όμως η ψήφος, είναι σημαντικό το άνοιγμα των δομών για να συμμετέχουν όλοι, να δημιουργηθούν συμβούλια γειτονιάς», σημείωσε. Και υπογράμμισε την κομβική σημασία της γλώσσας και του πολιτισμού στην ένταξη.
Ο Νίκος Σοφιανός άσκησε κριτική σε όλες τις κυβερνήσεις που δεν προώθησαν την ψήφο των μεταναστών. Και εξέφρασε την αντίθεσή του στη Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας «που ευθύνεται για τα γκέτο και τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής των προσφύγων», όπως και των προσωρινών δομών φιλοξενίας, οι οποίες έχουν γίνει μόνιμες.
«Δεν πρέπει να μιλάμε για τους μετανάστες μόνο με όρους ηθικής και δικαιωμάτων -αυτά τα εκμεταλλεύεται η Χρυσή Αυγή. Οι μετανάστες είναι μεγάλο όφελος για τις κοινωνίες. Οσες κοινωνίες έχουν ξένους, έχουν προκόψει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά», σημείωσε ο Γιάννης Τσιρώνης και επισήμανε ότι «με την κλιματική αλλαγή, θα δεχτούμε 70 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη. Αρα πρέπει να μιλήσουμε για πολιτική»...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου