Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Αλήθεια σκότωσαν το ίντερνετ;

Το Ευρωκοινοβούλιο υπογράφει έναν ολέθριο νόμο για το Ίντερνετ: Τι γίνεται τώρα;...


Απορρίπτοντας συντριπτικά την επιθυμία 5 εκατομμυρίων υπογραφόντων και περισσότερων από 100.000 διαδηλωτών το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκατέλειψε την κοινή λογική, τις προτροπές ακαδημαϊκών, τεχνολόγων και ειδικών του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα και...

 ενέκρινε στο σύνολό της την Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα στη Ενιαία Ψηφιακή Αγορά.

του Danny O'Brien για το EFF

Πλέον δεν μπορούν να γίνουν και πολλά που μπορούν να αποτρέψουν τις διατάξεις αυτές από το να γίνουν νόμοι των χωρών της Ευρώπης. Θεωρητικά, θα μπορούσε το τελικό κείμενο να μην υπερψηφιστεί από τα κράτη-μέλη στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά αυτό θα προϋπέθετε τουλάχιστον μια χώρα-κλειδί να αλλάξει τη στάση της. Με αυτήν την επιδίωξη, Γερμανοί και Πολωνοί ακτιβιστές ήδη εντείνουν τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους ώστε να αλλάξουν την ψήφο τους. 

Εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τα αποτελέσματα θα είναι μακροχρόνια και
χαοτικά. Σε αντίθεση με τις νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η GDPR, η οποία γίνεται νομοθετείται απευθείας από τα κεντρικά θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες πρέπει να ενσωματωθούν: να γραφούν σύμφωνα τους εθνικούς νόμους του κάθε κράτους-μέλους. Τα κράτη έχουν περιθώριο μέχρι το 2021 να ενσωματώσουν την Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα, αλλά η ΕΕ σπάνια τηρεί αυτά τα χρονικά περιθώρια, επομένως μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Δυστυχώς, είναι πιθανό η πρώτη εφαρμογή της Οδηγίας να γίνει στις χώρες οι οποίες την έχουν υποστηρίξει με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Οι Γάλλοι πολιτικοί έχουν υποστηρίξει τα χειρότερα σημεία της Οδηγίας και η κυβέρνηση του Μακρόν ίσως προσπαθήσει να πάρει από νωρίς με το μέρος της το μηντιακό κατεστημένο της χώρας.

Οι χώρες των οποίων οι κοινωνία ήταν πιο διχασμένη θα αργήσουν αναμφίβολα περισσότερο να εφαρμόσουν την Οδηγία. Στην Πολωνία, οι πολιτικοί πολιορκήθηκαν από θυμωμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι τους πίεζαν να καταψηφίσουν την Οδηγία, ενώ ταυτόχρονα αντιμετώπισαν απροκάλυπτες επιθέσεις από ιδιοκτήτες εθνικών και τοπικών εφημερίδων προειδοποιώντας ότι δεν θα «ξεχάσουν» οποιονδήποτε πολιτικό καταψηφίσει το άρθρο 11. 

Η έγκριση της Οδηγίας θα διατηρήσει αυτή τη διαίρεση μεταξύ του πολωνικού λαού και του κατεστημένου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ οι πολιτικοί θα προσπαθούν να βρουν μια εσωτερική λύση που δεν θα βλάπτει τις επιδιώξεις τους από καμία από τις δύο πλευρές.

Η ρητορική στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν και πολύ καλύτερη. Γερμανοί πολιτικοί ισχυρίστηκαν με θρασύτητα ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πλήρωσαν τους διαδηλωτές του περασμένου Σαββατοκύριακου για να βγουν στους δρόμους...

Διαβάστε όλο το άρθρο όπως μεταφράστηκε  από τα μέλη της πλατφόρμας 1101 του 
 του Pressproject ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: