Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ενας υπαρκτός κίνδυνος


Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στην κανονική προεκλογική περίοδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Τα κόμματα συμπληρώνουν τους συνδυασμούς τους και αποσαφηνίζουν τους...

στόχους τους. Τα μικρότερα κόμματα θέλουν να ενισχυθούν και τα δύο μεγαλύτερα να κερδίσουν ή να έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους.

Σε όλα αυτά δεν υπάρχει τίποτε το παράξενο ή το μεμπτό. Ταυτόχρονα όμως διαγράφεται και το πολιτικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα διεξαχθεί η μάχη ανάμεσα στους δύο μονομάχους. Εδώ υπάρχει κάποιο ζήτημα το οποίο, αν συνεχίσει να κυριαρχεί, μπορεί να επισκιάσει την εκλογική αναμέτρηση σε όλα τα επίπεδα.

Στις σωστές διαστάσεις της κάθε εκλογική αναμέτρηση σηματοδοτεί την αντιπαράθεση των κομμάτων και των συνδυασμών πάνω σε προγράμματα και θέσεις, ώστε ο πολίτης να μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει στη βάση πραγματικών στοιχείων που αφορούν τη ζωή του άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Δυστυχώς όμως αυτό στις ελληνικές εκλογικές αναμετρήσεις φαντάζει ιδανικό, άπιαστο όνειρο. Το παρελθόν δείχνει πως στις εκλογικές αναμετρήσεις εκείνο που έχει σημασία είναι η δημιουργία εντυπώσεων, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και τα εκβιαστικά διλήμματα.

Το γεγονός ότι η Ν.Δ. έχει χαρακτηρίσει τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα καταδίκης της κυβέρνησης αποκαλύπτει τις προθέσεις της να δώσει την εκλογική μάχη του Μαΐου με την κλασική συνταγή. Το ίδιο ακριβώς αποδεικνύει και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που ανακοινώνονται νέα ονόματα. Δίνει την εντύπωση ότι διαθέτει έναν μηχανισμό που εξετάζει το παρόν και το παρελθόν του καθενός για να βρει κάτι μεμπτό ή να κατασκευάσει κάτι τέτοιο.

Είμαστε οι τελευταίοι που θα υποστηρίξουμε ότι τα ζητήματα ηθικής τάξης για πολιτικούς και υποψηφίους δεν έχουν σημασία και δεν πρέπει να αναδεικνύονται. Θεωρούμε, όμως, εντελώς απαράδεκτο αυτά τα ζητήματα να επισκιάζουν ή ακόμα και να εξαφανίζουν την πολιτική αντιπαράθεση προγραμμάτων.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο επισημαίνουμε τον κίνδυνο. Είναι ορατός, είναι υπαρκτός και είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει στην προεκλογική πολιτική πραγματικότητα. Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τα μνημόνια, οι πολίτες απαιτούν από τα κόμματα πολιτικές θέσεις και αντιπαράθεση ουσίας. Οτιδήποτε άλλο είναι επιζήμιο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: