Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Βρετανική κωμωδία

Αποτέλεσμα εικόνας για Βρετανική κωμωδία
H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια και ενώ ο πολιτικός της χρόνος φαίνεται να τελειώνει, ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί αν οι βουλευτές του κόμματός της...
ψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε η ίδια με την ΕΕ. Είναι γεγονός πως πολλοί στο κόμμα των Τόρις, αλλά και η αντιπολίτευση, επιθυμούν την αποχώρηση της Μέι. Η κυρίαρχη θέση πλέον στη Βρετανία είναι πως απέτυχε να φέρει εις πέρας το έργο που ανέλαβε. Τρία χρόνια η κυβέρνησή της αφοσιώθηκε στην προετοιμασία του διαζυγίου και τελικά, καθώς φαίνεται, δεν κατάφερε να προετοιμάσει ούτε αυτό. Όμως το πρόβλημα στη Βρετανία δεν είναι μόνο η Μέι. Στο σύνολό του το πολιτικό προσωπικό δείχνει να μην ξέρει τί πραγματικά θέλει για το Brexit. 

Την Τετάρτη το βράδυ, οι βρετανοί βουλευτές είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Πρόκειται για προτάσεις που κατατέθηκαν ώστε να προωθηθούν έναντι της συμφωνίας που έφερε η Μέι και η οποία έχει ήδη καταψηφιστεί δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία. Όμως αυτή ήταν η τύχη και των εναλλακτικών σεναρίων. Όλα καταψηφίστηκαν: 


  • Η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 400 κατά.
  • Το σχέδιο για Κοινή Αγορά (στο πρότυπο της Νορβηγίας) έλαβε 188 "ναι" και "283" όχι.
  • Η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, όχι όμως και στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, έλαβε μόνο 65 ψήφους υπέρ και 377 κατά.
  • Η μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόταση του Κένεθ Κλαρκ, έλαβε 264 "ναι" και "272" όχι.
  • Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που περιλάμβανε τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά συγκέντρωσε 237 "ναι" και "307" όχι.
  • Η ανάκληση του άρθρου 50 ώστε να μην υπάρξει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε επίσης με ψήφους 184 υπέρ έναντι 293 κατά.
  • Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας απορρίφθηκε επίσης, με μικρή διαφορά: έλαβε 268 "ναι" και 295 "όχι".
  • Τέλος, η εισαγωγή προνομιακών εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση έλαβε 193 "ναι" και 422 "όχι".



Η μόνη πρόταση που εγκρίθηκε, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία (441 ψήφους υπέρ και 105 κατά), ήταν αυτή που προβλέπει την αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit από την 29η Μαρτίου στην 22α Μαΐου ή, αν όχι τότε, την 12ηΑπριλίου, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Οι Βρετανοί βουλευτές προτίθενται να περιορίσουν τον αριθμό των εναλλακτικών προτάσεων και να τις καταθέσουν ξανά προς συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα. Αν κάποιες από αυτές εγκριθούν, θα πρέπει να πειστεί η κυβέρνηση να τις εφαρμόσει και να τις προωθήσει και στις Βρυξέλλες ως εναλλακτική λύση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Η Βρετανία πρέπει να καταλήξει σε μια απόφαση για το Brexit μέχρι τις 12 Απριλίου, διαφορετικά θα πρέπει να φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό όσον αφορά τις επιπτώσεις ενός χαοτικού Brexit.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: