Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Δύο δύσκολες αλήθειες στον «πόλεμο των δημοσκοπήσεων»

Αποτέλεσμα εικόνας για Δύο δύσκολες αλήθειες στον «πόλεμο των δημοσκοπήσεων»
O Νίκος Δένδιας, σε πρόσφατη συνέντευξή του που σήκωσε αρκετή σκόνη εντός ΝΔ, είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να έχει χαμηλότερο στόχο στις εθνικές εκλογές πλην του…
40% και της αυτοδυναμίας. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων – και δη εκείνων που δημοσιεύονται σε φιλικά προς την ΝΔ μέσα – δίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση συντριπτικές διαφορές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, από 10 και 15 μονάδες έως τα πρόσφατα ιλιγγιώδη ποσοστά που αγγίζουν το 20% σε περιφερειακές και τοπικές μετρήσεις κυρίως στην βόρειο Ελλάδα.

Εντός αυτού του κλίματος, και εν μέσω των πανηγυρικών μηνυμάτων περί προδιαγεγραμμένου εκλογικού θριάμβου του Κυριάκου Μητσοτάκη που φροντίζουν να στέλνουν καθημερινά από τα τηλεπαράθυρα τα στελέχη και οι στρατευμένοι «δημοσιογράφοι» της ΝΔ, προέκυψε αιφνιδίως η απότομη προσγείωση από τον… Αδωνι Γεωργιάδη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είθισται να πλειοδοτεί στις προβλέψεις περί συντριβής έως και εκλογικής εξαφάνισης του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «ο πήχης για τη Ν.Δ είναι νίκη με 3,5 μονάδες στις ευρωεκλογές». Η δε εξήγηση που έδωσε στο, εύλογο, σφυροκόπημα που ακολούθησε ήταν πως με αντίστοιχη διαφορά – 3,5% - είχε κερδίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές του 2014 για να διπλασιάσει εν τέλει αυτή την «ψαλίδα» στις εθνικές κάλπες του Ιανουαρίου του 2015.

Είναι μια εξήγηση που μπορεί να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του πολιτικού διαλόγου μέσω social media, προφανώς όμως δεν είναι η εξήγηση που αποτυπώνει και την αληθινή, πολιτική και δημοσκοπική, εικόνα εντός της ΝΔ. Η εν λόγω εικόνα, η οποία προβληματίζει όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα του επιτελείου Μητσοτάκη, κρύβει δύο δύσκολες αλήθειες. 

Η πρώτη είναι πως οι θηριώδεις διαφορές υπέρ της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις με τις οποίες βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη τα φιλικά της media δεν αποτυπώνονται στην πρόθεση ψήφου, αλλά σε άκρως αμφιλεγόμενα εργαλεία όπως η «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» και η «αναγωγή» με κατανομή των αναποφάσιστων. Κοινώς, τόσο στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, όσο και στις μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά σε καμία περίπτωση δεν είναι διψήφια.

Ειδικά στις μετρήσεις που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο και πάνω σ’ αυτές βασίζεται και ο εκλογικο-πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου δείχνουν, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, πως η διαφορά στην πρόθεση ψήφου κινείται «περί το 4,5% με 5% με πτωτικές τάσεις», όπως λέει πηγή με εμπλοκή στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις επίσης, που διαβάζουν στο Μαξίμου, δίνουν τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη που εκπέμπεται δημοσίως τις τελευταίες ημέρες στον αντιπολιτευόμενο Τύπο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί, η εικόνα για τον δήμο της Αθήνας δείχνει μεν ισχυρό προβάδισμα του Κώστα Μπακογιάννη αλλά ρεαλιστική προοπτική εισόδου στον δεύτερο γύρο και για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο. Στην Θεσσαλονίκη επίσης, η διαφορά ανάμεσα στον υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Ταχιάο και την Κατερίνα Νοτοπούλου είναι μικρή, με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει - μέχρι στιγμής τουλάχιστον – με ασφάλεια στον δεύτερο γύρο. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα «αντάρτικα» γαλάζια ψηφοδέλτια, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον δεύτερο γύρο.

Η δεύτερη δύσκολη δημοσκοπική αλήθεια για την ΝΔ είναι ο απολύτως ορατός – τόσο στις μετρήσεις της Πειραιώς όσο και σε εκείνες του Μαξίμου – κίνδυνος της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές. Αυτή η χαλαρή ψήφος απειλεί να πριμοδοτήσει κόμματα και σχήματα στα δεξιά της ΝΔ – προφανώς, εν είδει τιμήματος και στην πολιτική στάση που επέλεξε η αντιπολίτευση στην συμφωνία των Πρεσπών – και να διαμορφώσει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα απέχει μακράν από το αφήγημα της «συντριπτικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι προφανείς οι εσωκομματικοί ασκοί αμφισβητισης που μπορεί να ανοίξουν στην ΝΔ αγγίζοντας ενδεχομένως και τον ίδιον τον πρόεδρο του κόμματος. Κι ίσως αυτό το ενδεχόμενο να είναι που θέλει να «προλάβει» ο Αδωνις Γεωργιάδης, κατεβάζοντας κατακόρυφα τον ήχη των προσδοκιών και του «ρεύματος νίκης»…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: