Kάνει το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που κάνουν στην Ελλάδα οι ομόδοξοί του, οι οποίοι βρίζουν την Αριστερά και κάποιοι εξ αυτών δεν θα έλεγαν όχι στην...
επανάληψη του μοντέλου συγκυβέρνησης με τη Δεξιά.
Σταθερά μπροστά και με διαφορά δέκα μονάδων από τη Δεξιά είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας στις δημοσκοπήσεις. Βρίσκεται εκεί και ανακάμπτει γιατί γλίτωσε στο τσακ τον ιό της «πασοκοποίησης» (κατάρρευση) που έχει πλήξει πολλά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Φρόντισε η νέα ηγεσία του να εμβολιαστεί εγκαίρως.
Τι έκανε ο Πέδρο Σάντσεθ για να αποφύγει το μοιραίο;
- Παρά τις έντονες αντιρρήσεις, που μεταφράστηκαν σε χοντρή υπονόμευση από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, έριξε την κυβέρνηση του Ραχόι, σταματώντας τη συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα το οποίο κατήγγειλε για εκτεταμένη διαφθορά. Το Λαϊκό Κόμμα άλλαξε αρχηγό, αφού ο Ραχόι (βουτηγμένος μέχρι τον λαιμό στα σκάνδαλα) υποχρεώθηκε να παραιτηθεί. Προς το παρόν δεν έχει αξιοποιηθεί από τους ομόσταβλούς του. Κάποια στιγμή μπορεί να πάρει θέση συμβούλου πολυεθνικής, όπως τόσοι άλλοι (το καθεστώς της περιστρεφόμενης πόρτας να είναι καλά), εκτός αν τον προλάβουν οι εισαγγελείς που ψάχνουν εξονυχιστικά τα πεπραγμένα του.
- Εξουδετέρωσε τους βαρόνους της παράταξης, οι οποίοι είχαν προσανατολίσει το κόμμα σε μια λογική συνεννόησης με τη Δεξιά και απέρριπταν μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη για διάλογο με την Αριστερά. Περιθωριοποιώντας τούς άλλοτε πανίσχυρους παράγοντες πήρε υπό τον έλεγχό του το κόμμα και αμέσως το οδήγησε προς διαφορετική κατεύθυνση. Τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ενέκριναν την αλλαγή πλεύσης.
- Αν και μειοψηφία, αποφάσισε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στηριζόμενος στην ανοχή της ριζοσπα- στικής Αριστεράς και μικρών περιφερειακών κομμάτων. Προώθησε φιλολαϊκά μέτρα με τη συνδρομή των Podemos και όπου χρειάστηκε συγκρούστηκε και με τις εγχώριες δυνάμεις του αστισμού και με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και με την πολιτική του Βερολίνου, το οποίο προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη για να μη μεταδοθεί σε άλλες χώρες το «κακό» παράδειγμα.
- Προκήρυξε πρόωρες εκλογές όταν διαπίστωσε ότι η Δεξιά έχει πολύ σοβαρά προβλήματα συνοχής και οι Podemos έχουν βυθιστεί σε βαθιά κρίση εσωστρέφειας (καθόλου πρωτότυπη κατάσταση για την Αριστερά παγκοσμίως). Οι ψηφοφόροι των Σοσιαλιστών, που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν επιλέξει την αποχή ή την κάλπη των Podemos, επιστρέφουν στην κοίτη τους και όλα δείχνουν ότι η πρωτιά στις εκλογές της 28ης Απριλίου δεν θα χαθεί. Ταυτοχρόνως κρατάει σταθερό το μέτωπο εναντίον της Δεξιάς και δεν αποκλείει συνεργασία στο κυβερνητικό επίπεδο με τη ριζοσπαστική Αριστερά, εφόσον φυσικά αυτή καταφέρει να αποσπάσει ένα υπολογίσιμο ποσοστό. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες μετρήσεις, το Podemos έχει πέσει στην τέταρτη θέση αν και πριν από μερικά χρόνια διεκδικούσε με αξιώσεις ακόμη και την πρώτη.
Με λίγα λόγια, ο Σάντσεθ κάνει το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που κάνουν στην Ελλάδα οι ομόδοξοί του, οι οποίοι βρίζουν την Αριστερά και κάποιοι εξ αυτών δεν θα έλεγαν όχι στην επανάληψη του μοντέλου συγκυβέρνησης με τη Δεξιά.
Ανάγωγα
Πάντως, 50 διαμαρτυρόμενοι στη Μελβούρνη, είκοσι στις Σέρρες, τριάντα στην Κατερίνη και δέκα αλλού δεν συνιστούν μαζικό φαινόμενο. Ακόμη κι αν η φαντασία σου οργιάζει, ακόμη κι αν η ιδιοτέλειά σου κραυγάζει. Οσο κι αν προσπαθούν τα δεξιά μέσα ενημέρωσης να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι, η μύγα θα παραμείνει μύγα.
Τάσος Παππάς
ΕΦ.ΣΥΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου