Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Προεκλογικές καντρίλιες Τσίπρα-Μητσοτάκη


Το εναρκτήριο λάκτισμα για την μακρά προεκλογική περίοδο που όπως όλα δείχνουν θα έχει δύο σταθμούς, ο πρώτος στις 26 Μαΐου με τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος τον Οκτώβριο, έδωσε χθες ο...

πρωθυπουργός με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Καθώς η προεκλογική περίοδος θα έχει τον χαρακτήρα όχι μόνο δεξιάς-αριστεράς και προόδου οπισθοδρόμησης -όπως ορίζουν και οι δύο τον αντίπαλό τους-αλλά και κυρίως προσωπικής αναμέτρησης των δύο αρχηγών, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε χθες σκληρή επίθεση στον αντίπαλό του τον οποίο εμφανίζει σαν εκπρόσωπο της εγχώριας ελίτ που ομνύει στον νεοφιλελευθερισμό και τον συνδέει με την διαπλοκή βάζοντάς τον δίπλα στην φωτογραφία του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

 Η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού που δίνει τον τόνο των προθέσεών του για την προεκλογική περίοδο: «Αλλά το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η ΝΔ και τα στελέχη της. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στηρίζουν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ποιος κρύβεται πίσω από τη κουρτίνα. Και εκεί για να μη μασάμε τα λόγια μας κρύβονται όχι μόνο οι ελίτ αλλά και ότι πιο λούμπεν έχει βγάλει ο ελληνικός καπιταλισμός και η ελληνική αστική τάξη. Δεν είναι μόνο η ελίτ του σαλονιού. Είναι και το παρακράτος του λιμανιού. Αυτοί που επιθυμούν να κυβερνήσουν αντ’ αυτού, επιβάλλοντας τους δικούς τους νόμους. Και πρώτα από όλα να ξεμπερδέψουν με τα τραβήγματα τους με τη δικαιοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη “αυτογελοιοποίηση” καθώς οι “καταστροφολογικές του προβλέψεις για την οικονομία δεν επιβεβαιώθηκαν, από τον δημοσιονομικό κόφτη μέχρι τις συντάξεις”. Επιπλέον επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον εγκλωβισμό της ΝΔ στην εικόνα που η ίδια φιλοτέχνησε με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό και την διαφορά σε δυσθεώρητα ύψη 10-14 ποσοστιαίες μονάδες.

Νεοδημοκράτες με καρδιά καρδερίνας

Η ΝΔ πράγματι καλλιέργησε εντυπώσεις μέσω των δημοσκοπήσεων, αφενός για να εδραιωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός και αφετέρου για να μείνει συσπειρωμένο το κόμμα, καθώς όπως έχει δηλώσει ο γραμματέας, Λευτέρης Αυγενάκης, “οι νεοδημοκράτες έχουν καρδιά καρδερίνας, αναθαρρούν όταν βλέπουν καλές δημοσκοπήσεις και απογοητεύονται στις κακές”. Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στον Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος έβαλε τον πήχη των ευρωεκλογών στις 3,5 μονάδες, λέγοντας ότι επιχείρησε να διορθώσει την εικόνα των δημοσκοπήσεων προχθές “ο ευφυής – κατά πως φαίνεται- κος Γεωργιάδης, που κάτι ξέρει από λαϊκό κόσμο και από εκλογές και έσπευσε να μειώσει τις προσδοκίες”.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μίνιμουμ δέκα μονάδες, μία νίκη της ΝΔ κάτω από 4% θα ισοδυναμεί περίπου με καταστροφή, θα δημιουργήσει την εντύπωση ανάκαμψης της κυβέρνησης και ότι το παιχνίδι είναι ανοικτό ενώ θα απελευθερώσει και τους εσωκομματικούς δαίμονες της ΝΔ. Σε αυτό ποντάρει και το Μέγαρο Μαξίμου που από την πλευρά του δεν κάνει το λάθος που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς το 2014 και λέει ότι διαφορά κάτω από πέντε μονάδες θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα.

Σε αυτό το σενάριο η εντύπωση μείωσης της διαφοράς, παράλληλα με την απόδοση των κοινωνικών μέτρων όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση θα μετατρέψει τις εθνικές εκλογές σε ντέρμπι. “Ευσεβείς πόθοι”, απαντά το επιτελείο της Πειραιώς που προβάλλει τις δικές της εκτιμήσεις υποστηρίζοντας ότι “το κυβερνητικό επιτελείο είναι ήδη σε πανικό γιατί η πραγματική εικόνα είναι εικόνα κατάρρευσης”. Αν η διαφορά των ευρωεκλογών είναι στο επίπεδο που την δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, λένε οι επικοινωνιολόγοι της Πειραιώς και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει τις εθνικές εκλογές το Μάιο, τότε δεν θα φθάσει μέχρι τον Οκτώβριο γιατί θα καταρρεύσει.

Ψεύτης-ψεύτης-ψεύτης

Πάντως αν και οι δύο συμφωνούν σε κάτι είναι ότι οι ευρωεκλογές έχουν αποκτήσει πλέον χαρακτήρα δημοψηφίσματος όπως επανέλαβε χθες από την Λέσβο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αν και δεν έβαλε πήχη τόνισε με έμφαση “καμία ψήφος χαμένη”. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και τη επίσημη απάντηση στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αφού είπε με έμφαση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι “ψεύτης-ψεύτης-ψεύτης”, τον κατηγόρησε ότι “εξαπάτησε τους πολίτες”, ότι “υπέγραψε την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών ξεπληρώνοντας γραμμάτια”, ότι “αρνείται να φυλάξει τα σύνορα της χώρας υποκύπτοντας σε αριστερές ιδεοληψίες και ύποπτες ΜΚΟ” και ότι καλλιεργεί συνειδητά “αφόρητο κλίμα τοξικότητας, δυσοσμίας, πόλωσης και διχασμού”, κατέληξε ότι “δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Τσίπρα στον δρόμο του ανούσιου διχασμού”.

Παπαδήμος και Βενιζέλος στο κάδρο για ΠτΔ

Η επόμενη σκηνή θα είναι σήμερα στην αντιπαράθεση κατά την δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το Μέγαρο Μαξίμου βάζει και το θέμα της αναθεώρησης στα διλήμματα των εκλογών: ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για το Σύνταγμα: “Σύνταγμα με προοδευτικό αριστερό πρόσημο ή με συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού”.

Πάντως ο κ. Τσίπρας θα απορρίψει τα περί δεξιάς παρένθεσης ως μυθεύματα και αντίθετα θα προβάλλει προς τους πολίτες ότι αν επιλέξουν ΝΔ τότε θα την έχουν σαν κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια. Παράλληλα θα επαναφέρει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να δεσμευτεί στην πρόταση για τον Προκόπη Παυλόπουλο -τον οποίο ήταν ο μόνος βουλευτής που δεν είχε ψηφίσει το 2015- δημιουργώντας δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματος και δη της καραμανλικής πτέρυγας ενώ δείχνει να προσανατολίζεται προς έναν επιφανή τεχνοκράτη όπως κάποιοι φωτογραφίζουν τον Λουκά Παπαδήμο. Το αξίωμα εποφθαλμιά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος που όμως θα σκοντάψει στο βέτο Καραμανλή…

Σπύρος Γκουτζάνης

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: