Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Ιστορική επίσκεψη και... παρατράγουδα


Την Τρίτη ο πρωθυπουργός –συνοδευόμενος από υπουργούς και σημαντικούς επιχειρηματίες από την Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα– θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επίσημα τη...

γειτονική χώρα από τότε που αυτή συγκροτήθηκε σε ανεξάρτητο κράτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης οι δύο πρωθυπουργοί θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ των δύο χωρών.

Αυτά, μαζί με τις συμφωνίες που θα υπογραφούν συνιστούν ένα τεράστιο βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Το ξεκίνημα μιας νέας εποχής μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αναμφίβολα πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί -και σε πρακτικό επίπεδο- να φέρει πολύ γρήγορα θετικά αποτελέσματα στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος.

Το παράδοξο σε αυτή την υπόθεση είναι το γεγονός ότι, ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κυρωθεί και ενσωματωθεί από τον ΟΗΕ στο διεθνές δίκαιο που διέπει την περιοχή, υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας προσπάθειες συντήρησης και ενίσχυσης αναχρονιστικών εθνικιστικών ανακλαστικών.

Αν επρόκειτο για πρακτική γραφικών και ακραίων οργανώσεων, οι προσπάθειες αυτές θα ήταν ανάξιες λόγου. Πρόκειται όμως για προσπάθειες που έχουν την κάλυψη κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της Ν.Δ. Αρα, ούτε αμελητέες είναι ούτε ακίνδυνες.

Είναι σαφές ότι τα κόμματα που επένδυσαν στον εθνικισμό όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν πολιτικά οφέλη –από αυτή την επένδυση– στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο συντηρούν ένα κλίμα που οι εξελίξεις το έχουν ξεπεράσει, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να ανατραπεί από καμία κυβέρνηση στο μέλλον, όποια και να είναι αυτή.

Η εφαρμογή της -με οποιαδήποτε κυβέρνηση- είναι μονόδρομος. Εξίσου σαφές είναι ότι η συντήρηση του εθνικισμού μόνο σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας αποβαίνει. Τουλάχιστον η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Οπως επίσης γνωρίζουν ότι αν έρθει η σειρά τους να κυβερνήσουν, θα πράξουν αυτό που σήμερα καταγγέλλουν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: