Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

«Συμπληγάδες» για τη Μέι εν όψει συνόδου κορυφής

Τερέζα Μέι
Μία μέρα πριν πάει στις Βρυξέλλες και στη σύνοδο κορυφής όπου θα συζητηθεί με στόχο να επικυρωθεί το σχέδιο συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. η Τερέζα Μέι εξακολουθεί να...
βρίσκεται αντιμέτωπη με την κριτική και τις απειλές για καταψήφισή του εντός της χώρας. Αγκάθι παραμένει και το θέμα του Γιβραλτάρ, με τον Ισπανό πρωθυπουργό να προειδοποιεί με βέτο, αν δεν διασφαλιστούν τα δικαιώματα της Ισπανίας.

Μιλώντας στο BBC, όπου απαντούσε σε ερωτήματα ακροατών του ραδιοφώνου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία που έχει πετύχει και την πολιτική διακήρυξη για τις σχέσεις Ε.Ε.-Βρετανίας κατά τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit λέγοντας ότι αν απορριφθούν τώρα, το Λονδίνο «δεν θα πάρει άλλη ευκαιρία για καλύτερη συμφωνία».

Όπως είπε, αν τον Δεκέμβριο το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία, πράγμα πολύ πιθανό δεδομένων των αντιδράσεων τόσο στο κόμμα της όσο και στη Βουλή, το μόνο που θα υπάρξει θα είναι «περισσότερη διαίρεση και ανασφάλεια».

Πάντως «δεν θα μας δώσουν μια άλλη συμφωνία», τόνισε.

Το Γιβραλτάρ
Ο βρετανικός θύλακας, σε στρατηγικό πολιτικά και οικονομικά σημείο, στα νότια της Ισπανίας έχει εξελιχθεί στον νέο μεγάλο πονοκέφαλο για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό. Οι περίπου 30.000 κάτοικοί του στο δημοψήφισμα είχαν ταχθεί σε ποσοστό 96% υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. ενώ το 2002 είχαν απορρίψει σε άλλο δημοψήφισμα την κοινή κυριαρχία Ισπανίας και Βρετανίας.

Ωστόσο, η Ισπανία εξακολουθεί να αμφισβητεί την απόλυτη κυριαρχία της Βρετανίας στην περιοχή, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι με το Brexit θα δημιουργηθούν προβλήματα στις εμπορικές και πολιτικές σχέσεις Μαδρίτης - Γιβραλτάρ.

Η Μαδρίτη ζητά ενυπόγραφες διασφαλίσεις ότι θα έχει λόγο στο μέλλον του Γιβραλτάρ, θέμα για το οποίο οι διαπραγματευτές δεν έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, μετά τη συνομιλία του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, είπε ότι δεν υπάρχει κοινό σημείο και η Μαδρίτη θα θέσει βέτο στη σύνοδο κορυφής. Μάλιστα, είπε ότι μπορεί ακόμη και να μην παραβρεθεί στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. 


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: